Grundkurs i ledarskap

En grundkurs inom ledarskap står ofta högst upp på önskelistan hos medarbetare idag. Möjligheten till utveckling både i sin yrkesroll och personlig utveckling är bland det viktigaste i många människors karriär. En grundkurs i ledarskap ger dig verktygen att utveckla både dig själv eller din organisation. Utbildningen är en värdefull investering för framtiden för såväl dig själv eller din personal.

Här kan du jämföra 100-tals grundkurser i ledarskap från Sveriges mest professionella ledarskapsföretag med de bästa coacherna och utbildningsledarna. Här hittar du grundkurser i ledarskap på distans, grundkurser anpassat efter speciella upplägg eller helt anpassat för ditt företag. Du kan också låta oss hjälpa dig hitta rätt grundkurs i ledarskap.

Skickar...

Låt oss hitta ledarskapskursen åt dig! Vi jämför 100-tals företag!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Ledarskap – Steg 2 – Praktiskt ledarskap

  Kursakademin

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Öppen utbildning
  Löpande
  Populärt!
  Flera orter (8 st)
  16 900 SEK

  Ledarskap och organisation

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ledarkompetens

  Kursakademin

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Öppen utbildning
  Löpande
  Populärt!
  Flera orter (6 st)
  16 900 SEK

  Att leda i ett litet företag – prioritera, delegera och motivera

  Di Akademi

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  18 900 SEK

  Att leda andra utan att vara chef

  Di Akademi

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  17 900 SEK

  Att leda andra utan att vara chef i offentlig sektor

  Dagens Samhälle Utbildning

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  13 900 SEK

  Ny som chef

  Aktivt Ledarskap Sverige AB

  Kompetensutveckling
  4 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Helsingborg
  Stockholm
  29 900 SEK

  Erfaren Chef

  Aktivt Ledarskap Sverige AB

  Kompetensutveckling
  5 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Flera orter (5 st)
  37 000 SEK

  Ledarskap – Steg 1 – Ny som chef

  Kursakademin

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Öppen utbildning
  Löpande
  Populärt!
  Flera orter (8 st)
  15 900 SEK

  Vill du gå en Ledarskapsutbildning?

  Ledaregenskaper är något som värdesätts högt på företagen och som gynnar organisationen oavsett position i verksamheten. Vill du gå en grundkurs i ledarskap och bli en bättre ledare eller chef? Det kan vara svårt att styra en grupp, verksamhet eller ett helt företag i rätt riktning och samtidigt få effekt och en god gruppsammanhållning. En ledarskapsutbildning ger dig rätt metoder och verktyg för att uppnå bättre resultat.

  Ledarskapsutbildningar

  Här listar vi ett intressant urval av ämnesområden inom ledarskap.

  Är du en ledare inom HR kan du hitta kurser i rekrytering för att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre.

  Ny karriär som chef

  Är du ny som chef? Kanske har du blivit befordrad som chef på ditt företag. Eller så är du entreprenören som nyligen startat eget bolag. Oavsett vad, är chefspositionen ny för dig och du kanske känner att du skulle behöva några tips. Lyckligtvis finns det många utbildningar som erbjuder kompetensutveckling för dig som är ny som chef.

  Chef vs. ledare

  En bra chef brukar ofta vara en god ledare. Däremot behöver inte en bra ledare vara chef. Det beror på att ”chef” strikt uttryckt är en yrkesroll. Chefskapet är en formell position som du kan bli utnämnd till. Som chef har du makten och ansvaret för att nå resultat tillsammans med dina medarbetare. Ledarskapet är istället en relation, där du ständigt erövrar dina medarbetares förtroende.

  En viktig del i att vara chef är att leda medarbetarna. Du måste hela tiden väga resultat mot relationer – en ekvation som inte nödvändigtvis är så enkel. En grundkurs i ledarskap ger dig verktyg för att styra din personal på ett sätt som är både empatiskt och effektivt. Ofta utgår utbildarna från någon form av metodik för ledarskapsutbildningar.

  Känner du dig i dagsläget osäker på om du har tillräckligt med kompetens för att axla chefsansvaret? Det är lätt åtgärdat. Genom att gå en kurs kan du snabbt utveckla dina kunskaper, och lära dig vad du behöver veta för att känna dig trygg i din yrkesroll. Här på studier.se har vi samlat våra kompetenshöjande kurser i olika ämneskategorier.

  Vad definierar en bra chef?

  Synen på en chefs roll och vad som utmärker en bra chef finns i oändlighet. Det kan variera i olika företag, branscher och länder. Men även utifrån vad de anställa menar är en bra chef och vad man värdesätter som person.

  Vissa ser chefen som den med mest kunskap, förmåga, och erfarenhet inom företaget eller yrket. I sådant fall kan chefen vara den som har jobbat på företaget längst eller kanske entreprenören som har grundat och fortfarande leder företaget. Andra ser på chefskap som ett yrke i sig som kräver utbildning, erfarenhet och unika personlighetsdrag.

  Att gå från medarbetare till chef

  Har ditt företag nyligen givit dig en ny roll som chef? Vill du veta mer om hur man går från att vara anställd till att plötsligt vara någons chef? Och utveckla nödvändig kunskap för att känna dig trygg i ditt nya chefskap? Företaget har antagligen erbjudit dig jobbet för att du har viktig kompetens, gjort ett bra jobb, har erfarenhet av verksamheten och bred förståelse för bolaget.

  Det finns relevanta utbildningar för någon i din position. Någon som har gått från att vara medarbetare till chef på samma företag.

  Kurser för chefer i en viss bransch

  Andra utbildningar är riktade åt en mer specifik bransch. Där kan fokus ligga på ansvarsområden, krav som ställs på chefen, rättigheter och skyldigheter. Det kan handla om allt från utbildningskrav, lagliga ansvar och säkerhet till momsrelaterade frågor, bokföring, löneadministration eller redovisning.

  Arbetar du som chef i en speciell bransch kan mer specifik utbildning vara bra eller i vissa fall till och med ett krav. Det kan till exempel handla om karriärutveckling för jurister eller motsvarande för den som behöver stenkoll på affärsjuridik eller miljölagstiftningar. Har du blivit befordrad i din säljposition kan du här läsa mer om utbildningar i försäljning eller fundera på en HR-utbildning om du fått ett mer övergripande personalansvar.

  Egenföretagare med anställda

  Är du en entreprenör som har startat eller planerar att starta ett företag med flera anställda? Är det här med chefskap och rollen som chef däremot helt nytt för dig? Du har god kunskap om produkten eller tjänsten som du erbjuder men har ingen erfarenhet av att styra ett företag och finnas där för medarbetarna. Då är det en bra investering för både dig och bolaget att gå en grundkurs i ledarskap.

  I vilken position du än befinner dig i kan du vara lugn, det finns hjälp att få! En grundkurs i ledarskap ger dig verktygen att lyckas!

  Vilka egenskaper identifieras av ledare?

  Det är en bra fråga. Tyvärr finns det inget färdigt facit för hur en bra ledare ska agera. Du som är ledare måste istället alltid ha förmågan att anpassa dig efter olika situationer. Känner du dig osäker? Det behöver du inte vara. Ledarskap är en kompetens som kan (och bör!) tränas och utvecklas. Utveckling för att stärka organisation och ledarskap kan ske i form av utvecklingssamtal, tydliga målsättningar. Det finns även mängder med böcker om ledarskap som kan vara till stor hjälp!

  Vill du ha individuella råd och stöd i din utveckling? Du kan även hitta en ledarskapscoach på studier.se!

  Anpassat ledarskap

  Så vad är egentligen ledarskap? Det finns det många olika meningar om. Kanske är det just ordet ”olika” som borde få definiera ledarskap. Olika slags ledarskap passar för olika organisationer i olika sammanhang och skeden. Om du har en yrkesroll som innebär ledarskap måste du lära dig att hantera dessa ”olika”.

  Som ledare befinner du dig ofta i en situation där du måste balansera resultat och relationer. Det är inte lätt! För att du ska ha möjlighet att utveckla ditt ledarskap finns det utbildare som erbjuder utbildningar och kurser i ledarskap. Ledarskapsutbildningar finns i många varianter och med olika mål. Vad som är gemensamt för alla ledarskapsutbildningar är att de fokuserar på att stärka dig i din roll som ledare.

  Värderingar

  Vi ser inte världen som den är utan som vi själva är. Vi kan inte lära känna någon på ett djupare plan än vi känner oss själva. För att förstå sin position kan det underlätta att ha klart för sig vad som är viktigt för en själv och vilka värden man har. Genom självinsikt blir många saker enklare. Man får koll på gruppsammanhang, konflikthantering och kan även hantera stress mer effektivt. När du vet dina egna värderingar kan du även påverka ditt agerande. Då kan du både leda andra och dig själv.

  Rätt fokus

  Dina tankar skapar din verklighet. Du kommer ofrånkomligen att få mer av det du fokuserar på. En ledare är medveten om sina tankar och sorterar dem i hälsosamma och ohälsosamma tankar. Tankar som gynnar önskade beteenden ska förstärkas, medan tankar som inte är till nytta bör avbrytas och ersättas med mer produktiva tankar. När du har kontroll över tanken kan du fatta bättre beslut, och bättre beslut ger bättre resultat.

  Tydlig målsättning

  Att sätta mål är en förutsättning för att du ska leva ditt liv på ett medvetet och produktivt sätt, inte reaktivt och slumpmässigt. Att skriva ner sina mål med penna och papper förespråkas i många ledarskapskurser. Varför? När du skriver ner dina mål tvingas du formulera dem för dig själv och göra dem mer verkliga. Ditt undermedvetna får en tydlig bild av det du eftersträvar. Implementera dina mål genom affirmationer eller genom att bildligt visualisera dem för dig själv med hjälp av en ”vision board”.

  Våga agera

  En chef behöver vara modiga i sitt sätt att agera. De är medvetna om att vägen till framgång är kantad av misslyckanden och snedsteg. Skillnaden mellan dem och andra som låter sig nedslås av misstag är att de tar lärdom av alla sådana händelser. Varje misslyckande ses som en möjlighet att utvecklas. Ledare formulerar vad som gick bra, vad som gick mindre bra och hur de ska agera nästa gång för att nå bättre framgång. På samma sätt analyseras situationer som gick riktigt bra, vad var nyckeln till framgång och hur kan du använda dig av det framåt?

  Var en teamplayer

  Du som har en ledande roll ser till gruppens bästa och sätter andra i främsta rummet. Ledare visar ett genuint intresse för andra människor. De ser möjligheter att skapa team där alla starka sidor kommer till sin rätt. På det sättet kommer varje individs kompetens och erfarenhet till nytta för teamet.

  Lyft andras styrkor

  En ledare håller tillbaka egot, visar respekt och väljer att lyfta fram individens starka sidor och bedrifter inför andra. Beröm och komplimanger till dina medarbetare bör vara en del av vardagen, det är en så liten ansträngning som kan göra så stor skillnad för mottagaren.

  Var lyhörd

  Att lyssna är en fin egenskap som kan göra stor skillnad. Lär dig lyssna och känn in vilka känslor och behov som finns bakom orden. Sammanfatta det personen sagt och inge förtroende och skapa en plattform för öppen kommunikation.

  Ledarskapskursernas innehåll

  Under en ledarskapsutbildning får du lära dig om och reflektera över viktiga aspekter i ditt ledarskapsutövande. Kurserna har olika upplägg, men några punkter som ofta återkommer är:

  • Konflikthantering
  • Kommunikation
  • Retorik
  • Coachning av medarbetare
  • Personlig utveckling

  Vissa kurser är både mer grundläggande till mer avancerade. Visa ledarskapskurser utgår från särskilda ledarskapsmetoder som UGL. Vår söktjänst här på studier.se låter dig hitta och jämföra kurser och utbildningar från Sveriges främsta utbildningar. På så sätt får du lättare att hitta rätt.

  Grundkurs i ledarskap

  Vissa utbildningar är mer allmänna och generella i sitt slag. Den typen av utbildningar kommer lära dig det teoretiska och praktiska ledarskapskoncept. Vad är en ledare och vad är ledarskap? Hur ser det ut att vara en bra ledare? Du kanske också lär dig att hantera stress, ge och ta emot kritik, hantera konflikter och personalrelaterade frågor och att utveckla din retorik. Om du är ny i en ledande roll eller vill att organisationens arbete ska förbättras kan det även vara bra att gå en grundläggande styrelseutbildning, där du får djup kunskap i hur ett aktivt styrelsearbete fungerar, även innefattande lagar, ekonomi och affärsplanens betydelse.

  Laget före jaget

  Att hitta sin position i gruppsammanhang kan vara svårt, inte minst för ledare. Hur gör man då för att alla ska kunna hitta sina roller? På UGL ledarskapsutbildningar fokuserar man på personlig utveckling. Både för ledare och medarbetare.

  Att det är viktigt att hitta sin position i gruppsammanhang har visat sig viktigt. Inte minst i USA under Vietnamkriget där 4000 officerare avrättades av sina egna trupper. Detta till följd av dålig gruppdynamik. Hur kan man då göra för att förbättra sitt ledarskap och hitta sina roller? Efter Vietnamkriget utvecklade man en ny metod för ledarskapsutbildning, UGL, där fokus låg på personlig utveckling. Både för ledare och medarbetare. UGL är idag Sveriges populäraste ledarskapsutbildning.

  Vad är ledarskap enligt UGL?

  UGL kan kännas mer personligt krävande eftersom människan den främsta resursen. På UGL får du insikt om hur du påverkar och påverkas av andra. Utbildningen fokuserar på dig, dina gruppmedlemmar och ledarskapet i gruppen. Under UGL-kurser ställs det därför tydliga krav på ditt aktiva deltagande och din vilja att utforska din nuvarande förmåga som ledare och medarbetare. Konkreta uppgifter och feedback ligger i fokus. På kursen utgår man från främlingsgrupper där deltagarna inte ska ha ett beroendeförhållande till varandra.

  På studier.se kan du jämföra olika utbildningar inom UGL.

  Detta får du genom UGL:

  • Nya insikter om hur gruppdynamik fungerar
  • Förmågan att kommunicera effektivare
  • Ökad självkänsla genom självinsikt
  • Bättre koll på konflikthantering
  • Kunskap om att bli effektivare på stresshantering
  • En påbörjad individuell utvecklingsplan

  Ledarskap och personlig utveckling

  Ledarskap och personlig utveckling är två områden som verkligen går hand i hand. En kurs i personlig utveckling har olika fokusområden, till exempel mental träning, stresshantering eller personlig effektivitet. I grund och botten handlar de olika utbildningsområdena om att öka ditt välmående.

  Vill du lära dig mer om detta rekommenderar vi en självledarskap kurs.

  Bli medveten

  Syftet med personlig utveckling är att ändra dina tankeprocesser, känslor och beteenden. Du matar dig själv med positiva tankar, ökar din motivation och låter inte dig själv dras ner i negativa tankar. För att göra en ändring i ditt liv måste du först bli medveten om ditt beteende och dina tankar, för att därefter ta tag i vad som gör dig stressad.

  Visualisera

  Sedan 70-talet har toppidrottare jobbat med mental träning. De ser till att tänka positiva tankar och visualiserar hur de uppnår sina mål. Idrottare på alla nivåer arbetar mycket med mental träning för att uppnå sina mål och prestera bättre. En kurs i mental träning fokuserar på vart du befinner dig i dag och vad du vill uppnå om ett år eller om tio år.

  Tidsoptimering

  Har du ett stressigt schema eller känner du att tiden kanske inte räcker till? Hinner du inte med deadlines på jobbet eller får du inte ditt privatliv att gå ihop? För att bli mer effektiv i din vardag kan du gå en kurs i personlig effektivitet. Där får du verktyg och tips som hjälper dig att genomföra dina mål och förbättra din struktur. Har du svårt att komma ifrån för att läsa en öppen utbildning? Inga problem! Du kan både plugga på distans och lära dig genom e-learning.

  Sätt mål

  En kurs i mental träning fokuserar på vart du är i dag och vad du vill åstadkomma. Vart vill du vara om ett eller tio år? En kurs ger dig alla de verktyg du behöver för att öka ditt mentala välmående. Ett tips är att skriva ner dina mål för att på så sätt verbalisera vad du vill, både i karriären och i privatlivet.

  I grund och botten handlar det om att tänka rätt. Alla har vi en stor potential, men många av oss använder ytterst lite av våra resurser. Målet med en kurs i mental träning är att du ska må bättre och våga mer i livet. Fokusera på det du vill ska hända istället för att oroa dig för småsaker. Vår hjärna har tendenser till att fokusera på det negativa.

  Den gemensamma nämnaren för framgångsrika människor är att de fokuserar och sätter upp tydliga mål. De arbetar med att visualisera sina mål, vilket betyder att de ser sig själva i den situation där de satte sina mål. En kurs i mental träning kommer att hjälpa dig bli mer framgångsrik och positiv i din vardag. Ett annat sätt att bli starkare mentalt är att lära dig att njuta av nuet. Det kan du göra genom att gå en kurs i mindfulness.

  Negativ stress

  I dag ökar stressrelaterade symptom, vilket är ett resultat av en hektisk vardag. Långvarig stress påverkar människan negativt både fysiskt och psykiskt. Men vad är stress? Stress är en kombination av olika faktorer, som till exempel oro, ångest, sömnsvårigheter, hjärtklappning och irritation Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler för att hitta en bra balans.

  En kurs inom stresshantering är för dig som vill öka ditt välbefinnande och energi, både på arbetet och i privatlivet. Genom en ökad förståelse för hur stress påverkar dig får du redskap till att påverka din egen stressreaktion.

  En utbildning eller kurs kommer du lära dig mer om vanliga frågeställningar kring arbete och stress, men även hur du kan bli mer effektiv i din vardag. Alla är vi olika och det är viktigt att komma fram till vad som håller dig vaken om nätterna eller irriterar dig. En föreläsning om stresshantering handlar om hur du bearbetar stressens inverkan i vardagen. Ett annat effektivt sätt att hantera stress är att yoga. Läs mer om yogakurser här på studier.se!

  Låter detta intressant? Skicka en intresseanmälan för att gå en grundkurs i ledarskap!