Hitta stipendier

Att söka stipendier – så här gör du!

Dryga ut studentekonomin med ett stipendium eller två. För den som orkar fylla i ansökningarna kan det finnas en rejäl skatt vid regnbågens slut. Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som delas ut av olika anledningar. Två av de vanligaste är studier och forskning, och det är ansökningar till dessa som många kommer i kontakt med.

Som student vill man gärna dryga ut ekonomin och ett stipendium är ett bra sätt att skaffa ekonomiska medel. Stipendiepengarna kommer ofta från fonder som anskaffats av testamentesgåvor eller dylikt, men många kommuner och landsting delar också ut stipendier.

Hur söker du ett stipendium?

Vad kan stipendiepengar användas till? Svaren är många. Stipendier är ofta kopplade till ditt studieområde, din studieort eller din hemstad. Och ibland alla tre! Stipendier kan ofta verka otillgängliga, ansökningsproceduren krånglig och kriterierna snäva – men det är mödan värt när du får stipendiesumman i näven.

Ett typiskt ansökningsförfarande börjar i god tid innan du behöver pengarna. Ofta delas stipendier ut upp till ett år efter att du lagt din ansökan på posten. Du ombes skicka in ett visst material – ofta betygspapper och andra vidimerade meriter – och ett ansökningsbrev. I brevet har du din chans: berätta vem du är och varför du skulle använda pengarna väl. Motivera dig noggrant och ingående. Här finns ingen plats för jantelagen!

Om du inte orkar ta dig igenom stipendiekataloger och sålla ut de som du är behörig att söka till, kan du anlita en stipendiekonsult. Det kostar dig ofta några slantar, men då får du en lista på stipendier som kan passa dig.

Att hitta stipendier

Det svåraste är ändå att hitta rätt stipendium – att sammanställa ansökan är bara att sätta pricken över i:et. Var kan du börja leta? Testa kommuners hemsidor, både din hemkommun och kommunen där du är folkbokförd. De ordnar ofta med stipendieutdelning antingen i eget namn, eller för separata fonder och stiftelser. Andra organisationer som kan bidra till din sak, är t ex fackförbund och andra typer av föreningar. Unionen, Publicistklubben och Handels (med flera) delar ut stipendier till sina medlemmar. Om du utbildar dig till ett specifikt yrke, tjänar du på att kolla runt bland relevanta föreningar redan innan du är ute på arbetsmarknaden.

Du bör också söka hos din studentkår, som har koll på universitetsspecifika stipendier. De flesta universitet delar årligen ut bidrag till ansökande studenter. Lunds universitet, KTH och Uppsala universitet är bara tre av de universitet och högskolor som delar ut stipendier.

De absolut flesta stipendier finns idag att hitta på internet. Vi har samlat några favoriter i en länklista här nedan. Börja där och ta dig sedan vidare in i stipendiedjungeln!

Länklista

Listor och information:

Wikipedias lista över stipendier och bidrag
Göteborgs universitets samling med bra stipendielänkar
Gratis stipendiekatalog online
Arvsfondens länklista över stipendier
Min Doktors stipendium inom digital vård

Enskilda, större stipendier:

Stipendier för studier inom Norden
Stipendier för studier utomlands
Stipendium för att plugga utomlands
Stipendier för dig som vill plugga i Europa
Stipendium för dig under 25 som vill plugga utomlands
Stipendier för dig som vill studera i Sverige
Databas för internationella stipendier
Stipendier för studenter, flera områden
Stipendier för kvinnor
Stipendier för unga entreprenörer
Stipendier för gotländska, eller på Gotland verksamma kvinnor
Stipendium för internationella studier inom HR- och ledarskap

Stipendiekonsulter (betaltjänster):
Global Grant

FAQ – stipendier

Hur mycket pengar kan jag få?
Det skiljer sig mycket åt mellan olika stipendier. En del kanske bara har som syfte att bidra med viss studentlitteratur och ligger på några hundralappar, medan andra kan vara över 50 000.

Vad innebär vidimering?
Att två andra personer skriver namnförtydligande, ort, datum samt underskrift på en kopia av ett offentligt dokument, för att bevisa att det är en korrekt kopia.

Vad är absolut viktigast att tänka på när man söker stipendium?
Var ute i god tid och motivera väl varför just du bör få pengarna.

Kan man söka fler än ett stipendium samtidigt?
Ja, men ibland delas ett stipendium med medel från flera olika stiftelser och fonder, men det brukar vara tydligt markerat i ansökningsbeskrivningen.

Påverkar min egen ekonomi och mina sparpengar hur mycket jag kan få?
Ibland. Vissa stipendier ges bara till mindre bemedlade, och då krävs det kontoutdrag för att bevisa det. Hur mycket dina föräldrar tjänar kan också räknas i vissa stipendier.

Behöver jag betala skatt för mitt stipendium?
Stipendier är mycket sällan skattepliktiga. Om du får stipendiet för din utbildning, behöver du aldrig betala skatt för de pengarna. Läs mer på skatteverkets hemsida.

Stipendier för projekt och specifika ändamål

För vissa stipendier krävs det att du arbetar med eller vill fördjupa dig i ett relevant projekt. Det är inte bara forskarstudenter som kan ha rätt att söka sådana stipendier till de projekt som ska ge en doktorsexamen. Om du som studerar på grundnivå vill åka på en konferens, studieresa eller samla in material någon annans stans än din studieort, kan det också klassas som ett legitimt projekt. Ett examensarbete eller en uppsats kan också räknas som ett projekt. Tänk på att vissa stipendier medger att du ansöker även när projektet redan startat!

Förutom orter, är specifika områden väldigt vanliga i stipendieprospekten. Om du är aktiv inom en viss idrott eller konstform (musik, film, måleri och dylikt) finns det nischade stipendier som du tjänar på att hålla koll på. Ditt studieområde är också relevant när du söker, och ju ovanligare desto bättre! Så om du pluggar till personalvetare inom transportsektorn, snart kallar dig agronom med expertkompetens inom ekologiska mejerier eller är blivande civilingenjör med inriktning på ytbehandlingsmedel, kan det ändå finnas något för dig – det är snarare en fördel!

Sök Consectors ekonomistipendium!

Ska du skriva kandidat- eller masteruppsats? Då har du chansen att ansöka om Consectors ekonomistipendium med en prissumma på 10 000 kr. Med rätt stipendie har du möjligheten att finansiera litteratur, resor eller varför inte köpa in data för att kunna göra en högkvalitativ och proffessionell studie. Kriterierna för stipendiet är baserade på uppsatsens forskningsstrategi, tillvägagångssätt och dess ämnes relevans i såväl bransch som samhälle. Ta chansen och sök stipendiet från Consector och nå bästa möjliga resultat i dina studier.

Stipendium för karriären

Att ha fått ett stipendium kan inte bara göra stor skillnad i din ekonomi, det är också meriterande att skriva upp på CV:t. Kanske beror det på att de flesta vet hur klurigt det kan vara att få ett stipendium. När du söker stipendier tjänar du på att vara kreativ, ute i god tid och kunna formulera dig på ett korrekt sätt – egenskaper som vilket företag som helst vill ha. Konkretisera hur du planerat en budget och lagt upp en plan för ditt projekt och lyckats få in ett bra stipendium – det imponerar när du ska ut i arbetslivet!

Rabble och studier.se söker en stipendiat!

Rabble är experter på rabattkoder och erbjudanden online och nu letar de tillsammans med studier.se efter dig som är expert på att leva med studentbudget.

Som student kan du på flera olika sätt hushålla med dina CSN-pengar. Berätta hur du lägger upp din budget och vilka knep du har för att lyckas hålla den. Det kan vara att använda rabattkoder, laga tonvis med matlådor eller att extrajobba utöver studierna.

Rabble och studier.se söker en stipendiat med påhittiga ekonomiska studenttips men som också lyckats leverera bra studieresultat. Som stipendiat får du en MacBook Air, värde 11 000 kr, som hjälpmedel att klara av dina studier och att nå examen. Alla kan ansöka om Rabbles stipendium så länge du är student vid ett av Sveriges universitet eller högskolor.

Här kan du läsa mer om Rabble stipendium och se vad din ansökan ska innehålla samt viktiga datum

Saknar du svar på någon fråga eller undrar du något speciellt kring stipendier?
Tveka inte att höra av dig till oss!