Hur blir man chef?

Drömmer du om att ta dig an en chefsroll inom snar framtid? Vägen till en chefsroll kan se olika ut beroende på din nuvarande roll och vilken bransch du är verksam inom. Viktigast är dock att du jobbar dig uppåt genom att visa en god ledarskapsförmåga och tar initiativ och ansvar för att driva verksamheten framåt. Det är också viktigt att utveckla ledarskapskompetenser, skaffa relevant erfarenhet och vara öppen för feedback.

Letar du efter en chef- eller ledarskapsutbildning för att utveckla din ledarkompetens? Sök och jämför chef- och för att hitta en utbildning som passar dig.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt chef- eller ledarskapsutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Att leda andra utan att vara chef

  Di Akademi

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  17 900 SEK

  Hur blir man chef?

  Har du som ambition och mål att ta dig an en chefsposition inom snar framtid? En chefsposition är ett karriärsmål för många arbetstagare. Att bli chef är dock en lång och utmanande resa där du har många hinder att förekomma på vägen. Som chef måste du vara ansvarstagande, ha en god ledarskapsförmåga samt våga ta svåra och avgörande beslut. Vägen till en chefsposition kan se olika ut beroende på vilken bransch du är verksam inom och vilken organisation du arbetar för. Generellt sätt finns det tre vanliga vägar till en chefsposition.

  1. Arbeta dig uppåt

  Den vanligaste vägen till en chefsposition för dig som anställd är att arbeta dig upp från din befintliga roll. Genom att visa stort engagemang för att driva företagets affärsresultat framåt, visa upp goda resultat, vara initiativtagande och ta på dig större ansvarsområden har du goda chanser för att kunna arbeta dig upp till en ledande position. Allra vanligast är att du börjar som anställd, blir befordrad till en roll med ett större ansvarsområde och därefter får chansen att ta dig an utmaningen som chef.

  2. Gå en chef- eller ledarskapsutbildning

  Ett annat alternativ för dig som vill bli chef är utbildning. Det finns många universitet och högskolor som erbjuder kurser och program inom ledarskap och management. Du kan även gå en chef- och ledarskapsutbildning via ett privat utbildningsföretag. Oavsett vilken utbildningsform du väljer så ger en ledarskapsutbildning dig goda förutsättningar och en stabil grund för att ta dig an en chefsroll längre fram i din karriär.

  Vill du gå en ledarskapsutbildning som passar din kompetens och dina tidigare erfarenheter? Sök och jämför chef- och ledarskapsutbildningar på studier.se eller skicka in en intresseanmälan för att komma i kontakt med rätt utbildningsföretag.

  3. Byt arbetsplats

  Ibland kan ett byte av arbetsplats var den enklaste vägen till en chefsroll. Genom att byta arbetsplats kan du få möjligheten att ta dig an ett större ansvarsområde och tidigt visa att du har den kompetens som krävs för att ta dig an en chefsroll inom det nya företaget. Med rätt kompetens och en god arbetslivserfarenhet kan du ganska tidigt få chansen att ta dig an ledarrollen. På framtid.se kan du läsa mer om chefsyrket och se över vilka karriärsmöjligheter som finns tillgängliga på arbetsmarknaden.

  Några tips för dig som vill bli chef

  Har du som mål att bli chef och vill veta vad som tar dig dit? Här har du några användbara tips att ha med dig under din karriärsresa.

  1. Visa att du har det som krävs för att vara en bra ledare

  Om du vill få chansen att visa framfötterna i en chefsroll är det viktigt att du visar upp goda ledaregenskaper i din nuvarande roll. Var initiativtagande och ta ansvar, led och samarbeta med dina kollegor och visa att du har det som krävs för att driva projekt och uppgifter i mål.

  2. Utveckla din ledarkompetens

  Kommunikation, beslutsfattande, problemlösning och team-building är viktiga kompetenser att ha inom chefsrollen. Se till att utveckla dessa färdigheter med hjälp av utbildningar och praktiskt erfarenhet till så stor utsträckning som möjligt. Du som har dessa egenskaper kommer ha en stor konkurrensfördel gentemot andra potentiella kandidater för chefsrollen.

  3. Bygg upp ditt nätverk

  Ett brett professionellt nätverk kan hjälpa dig att bli uppmärksammad och rekommenderad. Delta i event, nätverka på LinkedIn och bygg starka relationer med dina kollegor och chefer.

  4. Bli en expert inom din bransch

  Hög expertis och relevant erfarenhet inom din bransch ger dig goda förutsättningar för att lyckas i rollen som chef. Var aktiv med att ständigt söka nya utmaningar som ger dig erfarenhet inom områden som är relevanta för din framtida chefsroll.

  5. Var öppen för feedback från din omgivning

  Att vara öppen för feedback från kollegor, chefer och andra personer i din omgivning är en viktig egenskap för dig som vill utvecklas till en bra chef, och framförallt för att bli en bra ledare. Genom att ha en god självinsikt, be om feedback från andra och ta till dig den feedback du får från din omgivning kan du komma långt i karriären.