Kurs i mindfulness

Gå en kurs i mindfulness! Att träna mindfulness innebär att träna på att vara medvetet närvarande, utan att döma. När du är mentalt närvarande kan du till exempel koncentrera dig på dina andetag, dina fotsteg eller på vinden utanför fönstret – utan att analysera och värdera det du koncentrerar dig på!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt kurs i mindfulness!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Medveten närvaro

  Mindfulness kan översättas till ”medveten närvaro”. Det låter kanske enkelt, men sanningen är den att vi ofta tenderar att drömma oss bort någon annanstans än var vi är. När våra tankar och vår kropp befinner sig på två olika platser är vi inte medvetet närvarande. Men varför är det viktigt att vara medvetet närvarande? Helt enkelt eftersom en brist på närvaro kan leda till såväl stressproblematik som koncentrationssvårigheter. Genom att vara medveten i nuet kan du slappna av och ge dig själv tid till återhämtning i vardagen.

  Vi har även mindfulness helgkurs om du behöver en längre paus.

  Träna mindfulness

  Att träna mindfulness innebär att träna på att vara medvetet närvarande, utan att döma. När du är mentalt närvarande kan du till exempel koncentrera dig på dina andetag, dina fotsteg eller på vinden utanför fönstret – utan att analysera och värdera det du koncentrerar dig på. Vanliga verktyg för mindfulnessträning är andningsövningar, enkla rörelser och meditation. I början är träningen ofta kort, runt tio minuter. Med tiden ökar du sedan träningslängden.

  Varför mindfulness?

  Ursprunget till mindfulness hittar man i gamla buddhistiska meditationsmetoder. Metoden blev populär i väst tack vare Jon Kabat Zinn, en amerikansk läkare och forskare som bland annat tagit fram ”MBSR” (mindfulness-based stress reduction). Kabat Zinn har sedan 70-talet verkat för att sprida mindfulness framförallt inom vården, där det kan användas terapeutisk. I takt med att västvärlden har upptäckt den österländska meditationen har också forskningen kring mindfulness exploderat.

  Vad forskningen visar

  De senaste årens intensiva forskning har avslöjat vad mindfulnessanhängarna anat i många hundra år. Genom mindfulness sänker du stresshormonet kortisol i kroppen. Det förbättrar koncentrationsförmågan och minnet, hjälper dig att objektivt se på dina känslor och tankar, och gör att du sover bättre. De senaste forskningsrönen pekar dessutom på att mindfulnessliknande meditation kan förebygga och lindra psykisk ohälsa. Redan idag används mindfulness mot ångest, depression, utmattningssyndrom och för stresshantering. Det finns flera studier som dessutom bevisar att använda sig av mindfulness på jobbet kommer ge mycket positiv effekt i form av minskad stress, ökad produktivitet och en bättre arbetsmiljö. Du hittar några av Sveriges främsta utbildare inom mindfulness och stresshantering här på studier.se.

  Vill du läsa mer om stresshantering? Gör det här eller lär dig att hantera stress på jobbet.

  Är du intresserad av att lära dig mer om personlig utveckling kan du gå en självledarskap kurs!