Hantera stress på jobbet

Gå en kurs i att hantera stress på jobbet! Lär dig strategier och olika tankesätt som får dig att må bättre och bli mer produktiv på jobbet. Förstå hur man kan bli motiverad på jobbet och motverka stress. Kurserna passar alla som vill öka sin medvetenhet om hur stress fungerar och kan påverka ens liv.

Lär dig att hantera stressen på jobbet och känn dig mer pigg och full av energi till att klara av arbetsuppgifter. På studier.se har vi samlat de bästa stresshanteringskurserna i landet, både på plats och distans. Jämför olika utbildare för att hitta stresshanteringskursen som passar just dig.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt kurs för att hantera stress på jobbet!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Att skapa en stressfri och känslosmart förskola

  KUI Företags­utbildning

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  Företagsanpassat
  Löpande
  Rikstäckande
  -

  OSA i praktiken

  Dalecarlia Arbetsmiljö

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  1 999 SEK

  Stresshantering - Företagskurs

  Kursakademin

  Kompetensutveckling
  Företagsanpassat
  Löpande
  Rikstäckande
  -

  Stress på jobbet, vad ska man göra?

  Att hantera stress på jobbet är oftast lättare sagt än gjort. Personer som känner sig stressade på jobbet är vanligare än man tror. År 2020 var det 14 procent av befolkningen 16–84 år som uppgav att de känner sig stressade enligt folkhälsomyndigheten. Vad kan man då göra åt stressen på jobbet? Nedan har vi listat 7 tips på vad man kan göra för att hantera stress på jobbet:

  1. Se till att man har tydliga och rimliga mål. Det bör även finnas en blandning mellan ansvar och befogenheter för att man ska känna en mening med arbetet.
  2. Säkerställ att chefen förespråkar en hälsosam livsstil. Träning och regelbundna pauser resulterar ofta i ett hälsosamt kontorslandskap.
  3. Få jobbet gjort på kontoret och särskilj arbetet från privatlivet. Att vara stressad över en deadline är vanligt, genom att effektivisera arbetet under arbetstid så motverkar du att ta med stressen till hemmet.
  4. Våga misslyckas på jobbet och sträva efter en öppen arbetskultur. Vet man att misslyckanden och framgångar leder till konstruktiv feedback så skapar det en mindre stressig arbetsplats.
  5. Ha en öppen kommunikation med din chef om du känner dig stressad på fritiden. Med en chef som är medveten om en stressad situation, kan stressen minska eftersom man inte behöver dölja det.
  6. Motionera regelbundet för att motverka stressen i din vardag. Ett perfekt sätt att rensa tankarna är på en lunchrast, innan eller efter jobbet.
  7. Har du testat allt och inget funkar? Kontakta en expert inom stress och få hjälp att hantera stress på jobbet. I våra utbildares kurser får du personlig hjälp hela vägen!

  Tecken på stress på jobbet

  Stress kan framkomma av flera olika anledningar och det är inte alltid man vet varför. Det kan vara en viktigt presentation, något i hemmet, stress att hinna till jobbet eftersom man behöver lämna barnen i skolan och mycket annat. Oftast är det inte endast en specifik sak som gör att man känner sig stressad, utan en mix av flera olika saker. För att ta reda om om man är stressad så finns det tecken man kan leta efter. Några klassiska tecken på stress på jobbet är:

  • Huvudvärk
  • Magbesvär
  • Trötthet
  • Irritation
  • Koncentrationssvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Minskat intresse
  • Sömnsvårigheter
  • Muskelspänningar
  • Minnesproblem

  Upplever du några av dessa tecken så kan du uppleva stress på arbetsplatsen. Gå en kurs inom stresshantering och lär dig mer om hur du kan hitta tecken av stress och hur du kan hantera stress på jobbet på bästa sätt. Ett snabbt sätt är att göra en förändring på kort tid, är att gå en mindfulness helgkurs.

  Orsaker till stress på jobbet

  Det finns flera anledningar till att man kan bli stressad på jobbet i form av arbetsuppgifter, men det viktigaste att hantera är vad som leder fram till stressen. På arbetet så kommer man alltid ha arbetsuppgifter men man kan hantera dem på olika sätt. Orsaker till att man blir stressad kan vara att man fått för lite tid, att man inte varit tillräckligt effektiv med tiden, att man tagit sig an fler uppgifter än man klarar av om mycket annat. Genom att föra en öppen dialog med chefen så kan man hantera stress på jobbet genom att lägga upp en plan för arbetsuppgifterna som är genomförbart.

  För att få ut så mycket av möjligt på rasterna, kan du även alltid använda mindfulness på jobbet. Mindfulness hjälper kroppen och hjärnan att slappna av och tänka på annat i stunden. Genom att utnyttja tiden på rasterna så känner man sig utvilad och redo för att genomföra nästa uppgift.

  Stresshantering för chefer och medarbetare

  Stresshantering för chefer och medarbetare kan var olika. Kurserna vänder sig främst till dig som är chef, har personalansvar eller arbetar med HR frågor och vill lära dig att hantera stress. Stress relaterat till chefer innebär ofta att man känner stor press att leverera resultat. Som chef så har man ofta mer arbete och fler deadlines att uppnå vilket gör att det dessutom kan bli stressigt på jobbet och i hemmet. För att undvika att gå in i väggen som chef så är det viktigt att läsa av signalerna. Känner man sig extra omotiverad, trött, oproduktiv, nedstämd eller liknande symptom, så är det tecken på att man behöver göra en förändring. Vanliga förändringar är att man först pratar med experter och går en kurs för att hantera vardagen. Funkar inte de förändringar som man gör, kan man gå ner i arbetstid för att man inte ska utarbeta sig själv och vara sjukskriven ännu längre.

  När det gäller för medarbetare, kan det vara bra att prata med chefen till att börja med. Blir det inga förbättringar så kan man hantera stress på jobbet genom en kurs i stresshantering och mindfulness. I en kurs lär man sig att hantera stress, lära sig vad stress är och hur man kan hjälpa till att förebygga stress på arbetsplatsen och minska stress på jobbet.

  Andra utbildningar och kurser inom stresshantering

  Är du intresserad?

  Sök, hitta och jämför utbildningar på studier.se. Vill du inte leta upp utbildningarna själv så kan vi även hjälpa till att hitta rätt utbildning just för dig. Fyll i formuläret ovan så löser vi resten! Du får då kontakt med upp till fem företag som har utbildningar inom att hantera stress på jobbet. Om du jobbar hemifrån kan du även läsa mer om våra tips för att lyckas bra med att jobba hemifrån.

  Läs mer om fler populära utbildningar