Motiverande samtal utbildning

Med en motiverande samtal utbildning kan du hjälpa människor stärka sin viljestyrka, ge dem en chans att själva komma fram till vad som driver dem och hur man kan gå framåt i livet utan att fastna. Du kan med hjälp av att lyssna på individens egna önskemål hjälpa till att skapa en ny motivation, det kan handla om att ta sig ur ett missbruk eller kunna ta beslut som förenklar vardagen.

Vill du veta mer? Beskriv dina eller verksamhetens önskemål i formuläret nedan för att komma i kontakt med en auktoriserad utbildare.

Skickar...

Vi kan hjälpa dig hitta rätt utbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Motiverande samtal, MI fördjupning NPF

  Lära

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Onlineutbildning
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  3 500 SEK

  Motiverande samtal – MI utbildning

  Fortbildia

  Kompetensutveckling
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  5900 SEK

  Vad är Motiverande samtal?

  Enligt socialstyrelsens hemsida är motiverande samtal ett hjälpmedel inom samtalsteknik för att underlätta en individs förändringsprocess, personer som har svårt att upprätthålla vardagliga rutiner och svårare att ta egna initiativ. Under en motiverande samtal utbildning får du rätt verktyg för att hjälpa dessa individer och bli en bra samtalsledare.

  Motiverande samtal i praktiken

  Du utgår då från individens egna tankar och kunskap om sin livssituation och förståelse av deras problem. Det kan handla om svårigheter att ta tag i de enklaste sakerna i vardagen till ett alkohol- och drogberoende. Man vill då hjälpa personen att själv inse problemet för att skapa ett driv och därifrån komma fram till ett mål som då han/hon känner är möjligt att uppnå.

  Syftet med en motiverande samtal utbildning är att lära sig hjälpa individen med sin egna motivation och göra en förändring i individens beteende, detta utifrån individens egen kunskap och önskemål om sin situation.

  Vad är en MI-utbildning?

  Under en MI-utbildning kommer du bland annat få lära dig mer om detta:

  • hjälpa individen att med egna ord formulera en egen förståelse av sina problem
  • hjälpa individen att hitta och formulera egna argument för att göra en förändring
  • stödja individens beslut att göra en förändring
  • stödja förändringsprocessen genom att uppmuntra framsteg (även de små)
  • försöka förstå genom att lyssna och reflektera högt på vad individen säger
  • inte argumentera när patienten/brukaren inte ser någon anledning att förändras utan istället undersöka varför
  • stärka individen

  Motiverande samtal – utbildning i processen

  Under din utbildning i motiverande samtal fördjupar du dig i en process som brukar delas in i fyra steg – Engagera, Fokusera, Framkalla och Planera. Det viktigaste är då att skapa en relation med individen för att förstå deras behov och sedan utgå från detta för att hitta en lösning tillsammans. Personens egen motivation ska bli deras drivkraft. Denna typ av samtalsteknik kan både användas som en kortsiktig rådgivning men även under en längre period, allt beroende på varje enskild person och behov.

  Det handlar mer om att lyssna för att sedan inkludera personen i sin egen väg till förändring, be om lov när man vill komma med information och ge råd. Man vill stärka den egna motivationen och drivkraften genom positiv uppmuntran till individens reflektioner och tankar.

  Motiverande samtal kurs

  En utbildning för Motiverande samtal pågår i 3 dagar antingen på plats men kan även läsas på distans. Kostnaden av utbildningen ligger runt 4000-8000kr.

  Se våra kurser och utbildningar

  Läs på mer om MI-utbildning hos oss. Om människors välmående är något som intresserar dig kanske du även är intresserad av vår stressterapeut utbildning & diplomerad mindfulnessinstruktör. Du kan även skicka in en intresseanmälan där vi kan para ihop dig med upp till 5 utbildningar vi tror skulle passa dig.