Naturbruksprogrammet

Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet. Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka in en intresseanmälan via formuläret nedan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

  • Spar tid - vår personal hjälper dig!
  • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
  • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
  • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
  • Din förfrågan är helt gratis!

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

    Lantbruk

    Lillerudsgymnasiet

    Gymnasium
    3 år
    HT 2025
    Värmlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Djurvårdare

    Lillerudsgymnasiet

    Gymnasium
    3 år
    HT 2025
    Värmlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Naturbruksprogrammet

    Järna Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Södertälje

    Hund

    Dille Gård Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Jämtlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Jakt & Viltvård

    Dille Gård Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Jämtlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Djurvård

    Dille Gård Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Jämtlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Skogsmaskinsförare

    Dille Gård Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Jämtlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Äventyrsturism

    Dille Gård Naturbruksgymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Jämtlands län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Naturbruk - Naturturism

    Friskolan Nytorp

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Gävleborgs län
    Rikstäckande

    Naturbruk - Lantbruk

    Friskolan Nytorp

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Gävleborgs län
    Rikstäckande

    Naturbruksprogrammet

    Naturbruksprogrammet är en gymnasieutbildning som fokuserar på naturbruk och hållbart lantbruk. Enligt Skolverket är syftet med utbildningen att ge eleverna kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta med djur, växter och naturresurser på ett hållbart sätt. Utbildningen omfattar bland annat kurser i biologi, agronomi, djurhållning och skogsbruk. Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att fortsätta studierna på högre nivå alternativt börja jobba direkt efter gymnasiet.

    Vad ingår i naturbruksprogrammet?

    Naturbruksprogrammet är en gymnasieutbildning som omfattar flera olika ämnesområden relaterade till naturbruk och hållbart lantbruk. De huvudsakliga ämnena som ingår i Naturbruksprogrammet enligt Skolverket är:

    • Naturbruksområden: I detta ämne studerar eleverna olika produktionsinriktningar inom naturbruk, såsom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling, djurhållning, fiske och viltvård.
    • Biologi: Här lär sig eleverna om livets grundläggande funktioner och processer, både på organismnivå och på ekosystemnivå.
    • Agronomi: I detta ämne studeras markens egenskaper och förutsättningar för olika grödor och produktionsinriktningar.
    • Djurhållning: Eleverna lär sig om skötsel, utfodring och avel av olika djurslag, som exempelvis nötkreatur, hästar, får, grisar och höns.
    • Skogsbruk: Här studeras skogens ekologi, skogsskötsel och skogsproduktion, inklusive avverkning, sådd och plantering.
    • Entreprenörskap: Eleverna får lära sig om företagande och hur man driver en egen verksamhet inom naturbruk.

    Utbildningen inkluderar också praktisk träning, såsom arbete på gårdar och företag inom naturbruk, samt projektorienterade kurser där eleverna får arbeta med exempelvis utveckling av nya produkter eller lösningar för hållbart lantbruk.

    Naturbruksprogrammet inriktningar

    Inriktningarna på Naturbruksprogrammet ger möjligheter till en mängd olika yrken inom branschen. Nedan presenteras programmets sex nationella inriktningar.

    Naturturism

    Inriktningen naturturism på Naturbruksprogrammet fokuserar på att ge eleverna kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta inom turismsektorn, med inriktning på naturupplevelser och ekoturism. Efter avslutad utbildning kan eleverna välja att fortsätta studera inom turismområdet eller att arbeta inom exempelvis turistbyråer, researrangörer eller inom besöksnäringen.

    Djurvård

    Inriktningen djurvård på Naturbruksprogrammet fokuserar på att ge eleverna kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta inom djurvård och djurskydd. Efter avslutad utbildning kan eleverna välja att fortsätta studera inom djurvårdsområdet eller att arbeta inom exempelvis djursjukhus, djurparker eller inom privat djurhållning.

    Hästhållning

    Enligt Skolverket innefattar inriktningen kurser i bland annat hästhälsa och sjukvård, hästskötsel, utfodring och stallskötsel, hästens anatomi och fysiologi, samt ridning och träningslära. Efter avslutad utbildning kan eleverna välja att fortsätta studera inom hästområdet eller att arbeta inom exempelvis ridskolor, hästuppfödningsgårdar eller inom privat hästhållning.

    Lantbruk

    Inriktningen Lantbruk på Naturbruksprogrammet innefattar kurser i bland annat växtodling, djurhållning, maskinkunskap, ekonomi och företagande, samt juridiska frågor och regler kring lantbruk och livsmedelsproduktion.

    Skogsbruk

    Skogen och naturen är växande arbetsplatser med goda framtidsutsikter. Inriktningen passar dig som trivs ute i skogen och vill öka din kunskap om alla arbetsmöjligheter som naturen har att erbjuda. Under programmets gång får du lära dig allt om olika tjänster och produkter som kommer från skog, natur och mark. Här får du goda förutsättningar för ett framtida arbete i en av Sveriges största exportbranscher, skogsbranschen.

    Trädgård

    Inriktningen Trädgård passar dig som älskar frisk luft och gillar att kombinera praktik och teori i ditt vardagliga arbete. Under utbildningen lär du dig allt från att rita och sköta trädgårdsmiljöer till att bygga staket, sätta sten, hantera maskiner och anlägga dammar.

    APL

    På Naturbruksprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

    Vad kan jag bli om jag går Naturbruksprogrammet?

    Efter Naturbruksprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken. Beroende på vilken inriktning du väljer kommer möjligheterna se lite olika ut.

    Naturturism

    • Turistbyrå
    • Researrangör
    • Inom besöksnäringen.

    Djurvård

    • Djursjukhus
    • Djurpark
    • Inom privat djurhållning.

    Hästhållning

    • Ridskolor
    • Hästuppfödningsgårdar
    • Inom privat hästhållning.

    Lantbruk

    • Lantbruk med inriktning mot maskiner, djur, växtodling eller landsbygdstjänster.

    Skogsbruk

    • Skogsmaskinförare
    • Skogsvårdare.

    Trädgård

    • Skötsel av utemiljöer
    • Trädgårdsodling
    • Trädgårdsanläggning.

    Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

    Naturbruksgymnasium – Internat

    Att bo på internat i gymnasiet innebär att du bor på skolans område eller i närheten av skolan tillsammans med andra elever. Det är en möjlighet för elever som bor långt bort från skolan eller som av andra skäl inte kan pendla varje dag.

    Internatlivet innebär att du delar ditt boende med andra elever och skapar starka vänskapsband med människor från olika bakgrunder. Du kommer att ha ett schema som inkluderar lektioner, studietid och andra aktiviteter, såsom sport eller liknande. Boendet på internatet är vanligtvis enkelrum eller delade rum med gemensamma utrymmen som badrum och kök. I vissa fall erbjuds även måltider på internatet.

    Att bo på internat i gymnasiet ger dig som elev en chans att lära dig självständighet och ansvar, samtidigt som du får möjlighet att lära känna nya människor.

    Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet?

    Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Naturbruksprogrammet!

    Läs mer om fler populära utbildningar

    Humanistiska programmet

    Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

    Hantverksprogrammet

    Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Hotell- och turismprogrammet

    Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Barn- och fritidsprogrammet

    Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Försäljnings- och serviceprogrammet

    Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Vård- och omsorgsprogrammet

    Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Fordon och transportprogrammet

    Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Samhällsvetenskapsprogrammet

    Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...