Sveriges roligaste gymnasium | Jämför spännande gymnasieprogram
sveriges roligaste gymnasium

Sveriges roligaste gymnasium

Börjar det närma sig gymnasievalet och undrar du vilket som är Sveriges roligaste gymnasium? Vi vet att det inte är helt lätt att välja gymnasieprogram och därför har vi har samlat några av Sveriges mest attraktiva och roligaste gymnasium. Läs om gymnasieinriktningar som rymdgymnasie, hästgymnasium, flyggymnasium eller varför inte ett internat gymnasium?

Här finns tips på Sveriges roligaste gymnasium, gymnasieinriktningar du inte visste fanns, vanliga frågor om gymnasiet, checklista inför gymnasievalet och viktiga datum under ansökningsprocessen.   

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Flygteknikprogrammet, Nyköpings gymnasium

Flygteknik Technical Training Nyköping

Vill du ansöka eller veta mer? Skicka en intresseanmälan och få direkt kontakt med utbildaren…
Gymnasium
CSN-berättigad
ordinarie skolstart. Ansök via din kommun! Södermanlands län
Nyköping
Jämför

Rymdvetenskapsprogrammet

Rymdgymnasiet

Rymdvetenskapsprogrammet, RV Är du intresserad av astronomi? Vill du arbeta med observatorium och teleskop? Eller…
Gymnasium
Program
HT 2021 Kiruna
Jämför

Samhällsvetenskapsprogrammet

Lundsbergs skola

Samhällsvetenskapsprogrammet - Internationell profil Samhällsvetenskapsprogrammet med internationell profil erbjuder dig tre fantastisk skolår på Lundsberg…
Gymnasium
Program
Löpande Storfors
Jämför

Ekonomiprogrammet

Lundsbergs skola

Ekonomiprogrammet - Redovisning, kalkylering och marknadsföring Följer du börsutvecklingen? Är du intresserad av att starta…
Gymnasium
Program
Löpande Storfors
Jämför

Naturvetenskapsprogrammet

Lundsbergs skola

Mikroskop och teleskop – från det lilla till det stora Vill du utveckla din logiska…
Gymnasium
Program
Löpande Storfors
Jämför

Naturbruksprogrammet, Islandshäst

Wången

Gymnasieutbildning för dig som vill jobba med hästar Vill du jobba med hästar? Drömmer du…
Gymnasium
CSN-berättigad
HT 2021 Jämtlands län
Jämför

Naturguide- och vildmarkskock - Gymnasieutbildning

ForshagaAkademin

Skicka en intresseanmälan direkt via formuläret för att få kontakt med utbildaren! Vill du läsa…
Gymnasium
Program
HT 2022Löpande Värmlands län
Forshaga
Jämför

Äventyrsturism - Gymnasieutbildning

ForshagaAkademin

Skicka en intresseanmälan direkt via formuläret för att få kontakt med utbildaren!  Vill du läsa…
Gymnasium
Program
HT 2022 Värmlands län
Forshaga
Jämför

Viltvård - Gymnasieutbildning

ForshagaAkademin

Skicka en intresseanmälan direkt via formuläret för att få kontakt med utbildaren! Vill du läsa…
Gymnasium
Program
HT 2022 Värmlands län
Forshaga
Jämför

Rymdteknikprogrammet

Rymdgymnasiet

Rymdteknikprogrammet, RT Är du intresserad av astronomi? Vill du arbeta med observatorium och teleskop? Eller…
Gymnasium
Program
HT 2021 Kiruna
Jämför

Tips på gymnasieinriktningar som du inte visste fanns:

För att kunna välja Sveriges roligaste gymnasium och göra det rätta gymnasievalet finns det många olika inriktningar att ha koll på. För en del är det enkelt att välja gymnasieinriktning och för andra är det svårare. Ibland behövs det extra inspiration för att hitta Sveriges roligaste gymnasium och därför har vi tagit fram gymnasieinriktningar som du kanske inte visste fanns!

Rymdgymnasie:

Är du en av dom som letar efter ett spännande gymnasieprogram och intresserar dig mycket för rymden? Har du någonsin hört talas om ett rymndgymnasie? Vill du kanske studera om stjärnor och planeter eller utbilda dig till astronaut? Då är ett rymndgymnasie det perfekta gymnasievalet för dig!

Flyggymnasium:

Älskar du att flyga är gymnasievalet enkelt – Studera på ett flyggymnasium! Lär dig allt från flygplanens olika system till hur ett flygplan fungerar. Kanske är du en av dom som inte är flygrädd utan istället intresserar dig mycket för hur vi lyckas vara kvar i luften, då är ett flyggymnasium i flygets värld absolut något för dig.

Hästgymnasium:

Vill du jobba med hästar i framtiden och vill studera ett gymnasieprogram där vanliga lektioner i skolan varvas med härlig tid i stallet? Då finns det hästgymnasium att välja! Gymnasievalet ska vara roligt och finns det då något bättre än att studera inom sitt största intresse och få spendera sin tid på ett hästgymnasium?

Internat gymnasium

Välj en gymnasieinriktning där du får möjligheten att bo på ett internat och knyta fantastiska band och gemenskap med dina vänner! Att studera på ett internat gymnasium är en rolig och spännande erfarenhet för många. Att få bo i en naturnära miljö, uppleva skoltraditioner och ingå i skollaget är något som gör gymnasietiden på ett internat gymnasium väldigt unikt.

Äventyrsgymnasium:

Föredrar du äventyr och vill läsa ett gymnasieprogram utöver det vanliga? Då finns det äventyrsgymnasium att välja! Ser du dig själv i ett framtida yrke inom hundsport, turism, sportfiske, viltvård eller andra äventyrsaktiviteter är ett äventyrsgymnasium det rätta gymnasievalet för dig.

Står du inför ett gymnasieval i Göteborg eller Stockholm har vi samlat gymnasieinriktningar du inte visste fanns i Göteborg och gymnasieinriktningar du inte visste fanns i Stockholm att ta del av.

Vad krävs för att komma in på ett gymnasieprogram?

För att komma in på samtliga gymnasieprogram behöver du ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska. Beroende på vilken inriktning du väljer att gå finns det även olika kriterier att ta hänsyn till:

Vill du gå ett högskoleförberedande program som gymnasieinriktning behöver du:

Vill du gå ett yrkesgymnasium som gymnasieinriktning behöver du:

Vilket gymnasium ska jag välja?

Välja gymnasium kan vara svårt och många ställer sig frågan om vilket gymnasium det ska välja. Inför gymnasievalet behöver du inte ha bestämt dig för vad du vill jobba med i framtiden. En del vet vad de vill göra och andra har inte en enda susning. Vi har listat några enkla tanketips att ha med sig inför gymnasievalet:

Behöver du ännu mer inspiration inför ditt val kan du läsa om Sveriges bästa gymnasium.

Kan jag komma in på flera skolor och program?

Inför gymnasievalet kan du söka till flera program men endast bli antagen till en skola och ett program. Därför är det viktigt att du rangordnar dina val som första, andra, tredjeval och så vidare utifrån vilket program du helst vill komma in på.

Kan jag byta gymnasieprogram när skolan har börjat?

Om man kan byta gymnasieprogram är en fråga som många ställer sig. Det går alltid att byta gymnasieprogram om du skulle känna dig missnöjd med gymnasievalet. Vid ett byte finns det däremot en del viktiga punkter att vara medveten om för att ett byte inte ska påverka dina studier och vara så smidigt som möjligt.

Känns det extra klurigt inför ditt val kan du få ännu mer guidning om att byta gymnasium.

Hur söker man till gymnasiet?

När du bestämt dig för gymnasievalet är det dags att söka och hur söker man till gymnasiet kan vara ett frågetecken som dyker upp.  Vi har därför listat fem punkter om hur du går tillväga för att söka till ditt val:

Klicka på hur söker man till gymnasiet för ytterligare information inför din ansökan.

Checklista inför gymnasievalet

Vill du gå på Sveriges roligaste gymnasium och förbereda dig Inför gymnasievalet finns det mycket att hålla reda på och som ska kännas rätt. Här nedan får du ta del av en checklista för dig som står inför det stora och viktiga beslutet.

Ta reda på information

Ställ frågor, läs på och kolla recensioner om det gymnasieprogram som du är intresserad av. Det är viktigt att ha rätt information för att du inte ska behöva ångra ditt val

Vad är viktigt för dig i ditt val

Skriv ner en lista för vad du tycker är viktigt i ditt kommande gymnasieval. Är det tillexempel gymnasieinriktning, avstånd, om du vill ha jobb eller studera vidare efter gymnasiet?

Gymnasieprogrammets innehåll

Säkerställa att du verkligen väljer rätt är det bra att kolla igenom programmets innehåll. Där kan du enkelt se om du intresserar dig för hela programmet och säkerställa att du blir nöjd med ditt gymnasieval.

Sök och jämför olika gymnasieprogram

Jämför olika gymnasieprogram som du kan vara intresserad av. Ibland kan man intressera sig för olika program och då är det bra att jämföra för att verkligen hitta helt rätt.

Gå klart!

En annan bra punkt att ha med sig för att få bra förutsättningar i framtiden är att gå klart dina gymnasiestudier. Om det skulle kännas jobbigt under din studietid finns det alltid hjälp att få antingen hos din studievägledare eller hos en lärare du känner förtroende för.

Viktiga datum gymnasievalet

Gymnasievalet är en viktig och lång process för dig som befinner dig i slutet av högstadiet och för att få chansen att gå på Sveriges roligaste gymnasium finns det viktiga datum att hålla reda på. Här nedan har vi därför listat viktiga datum för dig att hålla koll på under hela ansökningsprocessen så att du inte missar något.

15 januari – 15 februari – Ansökningen är öppen och din ansökan måste vara inne innan 00 den 15 februari 2021

15 april – Här kommer ditt preliminära antagningsresultat för gymnasievalet

25 april – 15 maj – Här öppnar ansökan för omval och du kan ändra din ansökan om du vill.

17 – 21 juni – Nu finns ditt slutbetyg registrerat på ansökningswebben.

1 juli – Nu får du ditt antagningsbesked!

1-23 juli – Under den här perioden kan du svara på ditt antagningsbesked

6 augusti – 15 september – Under den här perioden finns möjligheten att bli antagen till en reservplats. Efter alla viktiga datum börjar en rolig tid i ditt liv som kommer ge dig minnen för livet – Det är dags för gymnasiestart!

Är du sugen på att börja på Sveriges roligaste gymnasium?

Det finns massor av roliga och olika gymnasieprogram att välja mellan. Behöver du en hjälpande hand gymnasievalet? Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta rätt gymnasium!

Läs mer om fler populära utbildningar

Se alla populära utbildningar
Jämför utbildningar