Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Brinner du för att få använda din kreativitet i köket och vill läsa ett gymnasieprogram med goda chanser till jobb? Då kan Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara rätt utbildning för dig. Under utbildningen kommer du få lära dig hantverket med mat och bakverk samt traditionella och moderna metoder inom yrket. Utbildningen innefattar mycket mer än bara matlagning, den inkluderar även försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. En stor fördel med Restaurang- och livsmedelsprogrammet är att du kommer få träna samtliga moment i praktiken där du får öva din förmåga att bemöta kunder och förbättra din samarbetsförmåga.

  Om du vill fortsätta din utbildning genom att läsa vidare på högskola eller universitet efter att ha läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet, ger denna utbildning dig en viktig fördel – grundläggande högskolebehörighet. Det innebär att du uppfyller de nödvändiga kraven för att ansöka till och bli antagen till olika högskoleutbildningar.

  Restaurang gymnasium

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig som elev en gedigen praktisk erfarenhet och har ett stort fokus på att erbjuda möjligheter till bra praktikplatser och många skolor har även samarbeten med restauranger och livsmedelsföretag. Detta ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkliga arbetsmiljöer och få värdefull erfarenhet inför framtida jobb i branschen.

  Förutom de praktiska och karriärmässiga fördelarna ger Restaurang- och livsmedelsprogrammet också utrymme för din kreativitet och passion. Du kommer få möjlighet att utforska din kreativa sida genom att exempelvis skapa och presentera olika rätter och menyer. Om du älskar mat och matlagning kommer detta vara en inspirerande och givande upplevelse.

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktningar

  Inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns det två olika inriktningar:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

  APL

  På Restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet öppnar upp för olika karriärmöjligheter inom branschen. Eleverna kan bli kockar, servitörer, bartenders, konditorer, restaurangchefer, hotellchefer, livsmedelstekniker och mycket mer. Det finns en bred arbetsmarknad för dem som har genomgått Restaurang- och livsmedelsprogrammet, både nationellt och internationellt.

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Restaurang- och livsmedelsprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Humanistiska programmet

  Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

  Hantverksprogrammet

  Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Hotell- och turismprogrammet

  Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Barn- och fritidsprogrammet

  Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Naturbruksprogrammet

  Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Fordon och transportprogrammet

  Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...