Humanistiska programmet

Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Humanistiska programmet

  Humanistiska programmet på gymnasiet är en högskoleförberedande utbildning som riktar sig till elever som har ett intresse för kultur, historia, språk och filosofi. Under utbildningen kommer du studera människans historia och även utveckla dina egna språkliga kunskaper. Utifrån olika perspektiv kommer du få analysera människans sätt att agera och uttrycka sig. Under utbildningen kommer du förbättra dina egna förmågor att reflektera, argumentera och motivera olika ställningstaganden. Om du är intresserad av humaniora och samhällsvetenskap kan den här utbildningen vara något för dig.

  Sammanfattningsvis ger Humanistiska programmet dig en bred kunskapsbas och förmågan att reflektera över och tolka mänskliga erfarenheter och idéer. Du kommer att utveckla dina språkliga färdigheter, både i termer av säkerhet och kreativitet, och lära dig att analysera och tolka texter och händelser. Studierna ger dig en djupare förståelse för kulturell mångfald, interkulturella frågor och sambandet mellan språk och kultur.

  Humanistiska programmet gymnasium

  Det finns flera fördelar och möjligheter med Humanistiska programmet på gymnasiet. Här är några exempel:

  • Bred kunskap: Humanistiska programmet ger en bred och djup allmänbildning inom områden som språk, historia, litteratur, filosofi, och samhällsvetenskap.
  • Kritiskt tänkande: Eleverna lär sig att granska och ifrågasätta olika perspektiv, argument och idéer, vilket är en viktig förmåga i både studier och livet utanför skolan.
  • Kommunikationsfärdigheter: Genom att studera ämnen som svenska, främmande språk och retorik utvecklar eleverna sina kommunikationsfärdigheter, vilket kan vara till nytta i olika sammanhang, inklusive yrkeslivet.
  • Förberedelse för vidare studier: Humanistiska programmet ger eleverna den kunskap och de färdigheter för fortsatt högre utbildning.

  Humanistiska programmet inriktningar

  Det finns två inriktningar inom Humanistiska programmet:

  Kultur

  Inriktningen Kultur på Humanistiska programmet kommer ge dig en fördjupning i olika kulturuttryck och kulturupplevelser samt hur dessa kan tolkas utifrån olika perspektiv. Litteratur, filosofi och psykologi är andra ämnen som berörs, och för dig som tycker att lära dig om kultur och estetiska uttrycksformer kan den här inriktningen vara rätt för dig.

  Språk

  Har du ett intresse för språk, kultur och samhällskunskap? I den här inriktningen får du lära dig mer om språk och även fördjupa dina egna språkkunskaper.

  APL

  På Humanistiska programmet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter Humanistiska programmet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Humanistiska programmet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Humanistiska programmet!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Hantverksprogrammet

  Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Hotell- och turismprogrammet

  Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Barn- och fritidsprogrammet

  Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Naturbruksprogrammet

  Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Fordon och transportprogrammet

  Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...