Samhällsvetenskapsprogrammet

Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Malmö Borgarskola

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Malmö
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Samhällsvetenskap (SA)

  KCM gymnasieskola i Markaryd

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Kronobergs län
  Markaryd
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Kopparlundsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Rikstäckande
  Västerås
  Västmanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Är du intresserad av människans roll i samhället och hur samhället fungerar? Då kan samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig. På samhällsvetenskapsprogrammet får du en bred och djup förståelse för samhällsfrågor samtidigt som du utvecklar din förmåga att analysera och tolka samhällsfenomen.

  Du kommer få lära dig om människors beteenden och sociala interaktioner, medier och kommunikation, samhällsstrukturer och livsvillkor. En stor fördel med utbildningen är att du inom de olika inriktningarna får möjlighet att utforska dina intressen och specialisera dig inom ett eller flera ämnen.

  Efter att ha avslutat samhällsvetenskapsprogrammet är du behörig att söka vidare till en mängd olika högskole- och universitetsutbildningar inom samhällsvetenskapliga ämnen. Detta inkluderar exempelvis statsvetenskap, sociologi, psykologi, kommunikation och internationella relationer. Men det är inte bara vidare studier som öppnar upp efter samhällsvetenskapsprogrammet. Du har också goda möjligheter att direkt gå ut i arbetslivet, med yrken som exempelvis samhällsvetare, statistiker, undersökare eller konsult inom både offentlig och privat sektor.

  Samhällsprogrammet

  Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig med andra ord en bred och mångsidig grund för både vidare studier och yrkeskarriär. Lär dig mer om programmet och dess möjligheter på gymnasieskolornas utbildningspresentationer eller på Skolverket.

  Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig:

  • En bred och djup förståelse för samhällsfrågor och hur samhället fungerar.
  • Möjlighet att specialisera dig inom ett eller flera ämnen som du är intresserad av.
  • Behörighet att söka till en mängd olika högskole- och universitetsutbildningar inom samhällsvetenskapliga ämnen.
  • Goda möjligheter att direkt gå ut i arbetslivet efter gymnasiet.
  • En mångsidig och intressant utbildning som kan vara till nytta i både personligt och professionellt liv.

  Samhäll inriktningar

  På samhällsvetenskapsprogrammet finns det tre olika nationella inriktningar att välja mellan:

  Beteendevetenskap

  Beteendevetenskap är en inriktning inom samhällsvetenskapsprogrammet där du får lära dig om människans utveckling, socialisation och samspel. Du kommer att få en större förståelse för hur människor beter sig som individer, i grupp och samhällsmedborgare. Du kommer att studera ämnen som kommunikation, lärande och ledarskap

  Medier, information och kommunikation

  Inom inriktningen Medier, information och kommunikation på samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att lära dig om mediernas roll i samhället, medieteknik, journalistik, information, reklam. Du kommer att få lära dig mer om hur mediernas påverkan på människor, och hur du kan använda dig av medieteknik för att förmedla budskap på ett intresseväckande sätt.

  Samhällsvetenskap

  Inom inriktningen Samhällsvetenskap på samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att lära dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du kommer att bredda och fördjupa dina kunskaper om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder. Inriktningen ger dig också en bred grund för fortsatta studier inom samhällsvetenskapliga ämnen.

  Utbildning efter samhällsvetenskapsprogrammet

  Här är några exempel på vidare studier som du kan överväga efter att ha avslutat Samhällsvetenskapsprogrammet:

  • Universitetsstudier inom samhällsvetenskapliga ämnen som statsvetenskap, sociologi, psykologi, ekonomi, kommunikation eller internationella relationer.
  • Utbildning inom områden som ledarskap, projektledning eller HR kan vara användbara om du vill arbeta inom näringslivet eller offentlig förvaltning.
  • Pedagogiska studier kan leda till en karriär inom utbildningssektorn, till exempel som lärare eller skolledare.
  • Journalistik- eller mediestudier kan öppna dörrar till arbete inom mediebranschen som journalist, redaktör eller kommunikationsstrateg.
  • Socialt arbete eller socialpedagogiska studier kan leda till arbete inom socialtjänsten eller liknande organisationer.

  Dessa är bara några exempel på möjliga studier efter samhällsvetenskapsprogrammet, och det finns många fler karriärvägar att utforska beroende på dina intressen och ambitioner.

  Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder samhällsvetenskapsprogrammet!