funderardupå-1

Funderar du på att göra Högskoleprovet?

Vad är egentligen högskoleprovet och varför ska man göra det? Att göra högskoleprovet kan hjälpa dig att komma in på din drömutbildning. När du söker in till en utbildning kan du antingen göra detta på betyg eller poängen du får på högskoleprovet. Få svar på dina frågor här!

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Biomedicinprogrammet

Högskolan i Skövde - Institutionen för hälsa och lärande

Biomedicinprogrammet Har du någonsin funderat över vad orsakar sjukdomar? Vill du lära dig hur sjukdomar…
Högskola/Universitet
Program
HT 2019 Skövde
Jämför

Journalistutbildningen

Göteborgs universitet - Institutionen för journalistik, medier och kommunikation

Journalistprogrammet - Kandidatutbildning Journalist - att granska, förklara och berätta Du får lära dig att…
Högskola/Universitet
Program
HT 2019 Göteborg
Jämför

Specialistsjuksköterskeprogram - Diabetessjuksköterska

Högskolan i Skövde - Institutionen för hälsa och lärande

Diabetessjuksköterska Diabetes är en folksjukdom och risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med…
Högskola/Universitet
Magister- och master
HT 2019 Göteborg
Skövde
Trollhättan
Jämför

Masterprogram i mänskliga rättigheter

Uppsala Universitet

Mänskliga rättigheter Syftet med masterprogrammet i mänskliga rättigheter är att ge studenter förmåga att självständigt,…
Högskola/Universitet
Magister- och master
HT 2019 Uppsala
Jämför

Ekonomprogrammet

Högskolan i Skövde – Institutionen för handel och företagande

Ekonomprogrammet Funderar du på att läsa ekonomi? Som ekonom kan du arbeta inom alla kategorier…
Högskola/Universitet
Program
HT 2019 Skövde
Jämför

Anmälan till högskoleprovet

Ibland är konkurrensen om utbildningsplatser hård och det är inte alla gånger som gymnasiebetygen räcker till för att ta dig dit du vill. Då är Högskoleprovet ett mycket bra sätt att närma sig sin drömutbildning på!

Högskoleprovet ges två gånger per år och inträffar alltid på en lördag. Vårens prov har anmälningsperiod i januari och höstens prov har anmälningsperiod t.o.m. september. Provdagen för hösten 2018´s prov är den 21 oktober 2018. Du anmäler dig på webben inom dessa sökperioder och betalar sedan in en avgift på 450 kronor innan sista anmälningsdag.

Vad är egentligen Högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett prov som mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga för alla universitets- och högskoleutbildningar. Över en tredjedel av alla som söker in till eftergymnasiala utbildningar söker in med hjälp av sitt resultat från högskoleprovet.

En stor fördel med Högskoleprovet är att i princip vem som helst kan anmäla sig till och skriva det. Det finns inga restriktioner gällande medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder, den enda begränsningen är att provet bara ges på svenska. En annan bra sak är att du kan skriva provet hur många gånger du vill – det är alltid ditt bästa resultat som räknas. Detta innebär att om du gör provet tre gånger och ditt bästa resultat var gång nummer två, så kommer också det resultatet att användas inför din kommande ansökan, så länge det inte är över fem år gammalt. Alla resultat förs automatiskt över till Universitets- och högskolerådet så att alla högskolor och universitet har tillgång till dina resultat när det är dags att för urval.

Vad händer under provdagen?

Provledaren börjar dagen med att förklara alla regler noggrant och du tilldelas ett svarshäfte för uppgifterna samt ett personligt kontrollpapper. I slutet av varje provpass för du över svaren från svarhäftet till kontrollpappret. Det pappret får du sedan ta med dig hem för att du ska kunna se hur många rätt du hade när facit väl publiceras. Provdagen är en heldagsaktivitet som är indelat i fem provpass á 55 minuter per pass. Två av proven är kvantitativa, två är verbala och ett är ett utprövningspass.

De kvantitativa provpassen är indelade i fyra delprov:

Det verbala provpasser är indelat i följande fyra delprov:

Det femte provpasset är ett så kallat utprövningspass med nya uppgifter som ska testas inför kommande prov. De som skapar frågorna till högskoleprovet får då reda på hur bra eller dåligt provuppgifterna fungerar i praktiken. Ingen vet i förväg vilka typer av uppgifter som det femte provpasset består av eller vilket av passen som är utprövningspass.

Vad får man ta med in?

I provrummet får du endast ta med dig en blyertspenna, ett sudd, en rak linjal samt en överstrykningspenna. Ingen mat eller hjälpmedel som lagrar, tar emot eller hämtar information är tillåtna. Glöm inte att ta med dig en giltig legitimation. Detta krävs för att du ska kunna identifiera dig på plats.

När du väl kommit in på din drömutbildning så kanske du vill ha tips på vad som är viktigt inför skolstart? Vi har kolla på allt du kan tänkas behöva veta!

Bra att veta och tänka på!

Nu är du good to go! Lycka till! När du gjort provet och vill hitta utbildningen för dig kommer du tillbaka till studier.se

Läs mer om fler populära utbildningar

Se alla populära utbildningar
Jämför utbildningar