Försäljnings- och serviceprogrammet

Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Tora Vega Gymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Försäljning- och serviceprogrammet

  Haganässkolan - Gymnasium

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Kronobergs län
  Älmhult
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (10 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Anser du dig vara en utåtriktad, social person som tycker om att möta andra människor? Då kan Försäljnings- och serviceprogrammet vara något för dig. Programmet hette tidigare Handel- och administrationsprogrammet men bytte namn hösten 2022 till Försäljnings- och Serviceprogrammet. Utbildningen passar dig som vill arbeta med kundkontakt och som har ett intresse av att lära dig mer om försäljning, inköp, marknadsföring, och affärsutveckling.

  Försäljnings- och serviceprogrammet syftar även till att utveckla dina kunskaper kring arbetsmiljö och hur du kan förebygga arbetsskador och bibehålla en god hälsa. Du kommer bli proffs på kundservice och kommunikation, försäljningsteknik samt ekonomi och företagsadministration.

  Om branschen

  Här är några anledningar till varför det kan vara positivt att arbeta i denna bransch och vilka förutsättningar du får efter Försäljnings- och serviceprogrammet:

  Många möjligheter

  Försäljnings- och servicebranchen är en stor och varierad bransch som erbjuder många olika karriärvägar och jobbmöjligheter. Det finns många olika roller att utforska, från kundtjänst till försäljning och marknadsföring.

  Människokontakt

  Att arbeta inom försäljning och service innebär att man har daglig kontakt med människor, vilket ger möjlighet att bygga starka relationer med kunder och kollegor.

  Utmanande och varierande arbete

  Arbete inom försäljning och servicebranschen kan vara mycket utmanande och varierande, vilket gör att du kommer bli kunnig inom många olika områden och därmed får en bred kompetens.

  Möjlighet till personlig utveckling:

  Genom att arbeta med människor och lära sig nya färdigheter kan man växa som person och i sin yrkesroll.

  Försäljnings- och serviceprogrammet gymnasium

  Försäljning och serviceprogrammet är utformat för att ge eleverna en gedigen utbildning inom försäljning, service och kundhantering. Här är några kännetecken för programmet och varför du bör överväga att läsa det:

  • Fokus på praktisk inlärning: Programmet fokuserar på praktisk inlärning, vilket innebär att eleverna får gedigen branschkunskap ute på praktikplatsen.
  • Utveckling av sociala färdigheter: Försäljning och serviceprogrammet kommer utveckla elevernas sociala färdigheter, som att kunna kommunicera effektivt, hantera kundklagomål och bygga starka kundrelationer.
  • Karriärmöjligheter: Efter studenten från Försäljning och serviceprogrammet finns det många karriärmöjligheter inom försäljning och servicebranschen. Programmet ger eleverna en stark grund att bygga sin karriär på och öppnar upp dörrar till spännande jobbmöjligheter.

  Försäljnings- och serviceprogrammet inriktningar

  Från och med läsåret 2022 har Försäljnings- och serviceprogrammet inte längre några inriktningar. Beslutet att ta bort inriktningarna har tagits för att ge eleverna större flexibilitet och möjlighet att anpassa sin utbildning. Istället för att välja en specifik inriktning kommer studenterna att ha möjlighet att välja kurser och praktikplatser som passar deras intressen och mål bäst.

  APL

  På Försäljning- och serviceprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter Försäljnings- och serviceprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  • Försäljare: En försäljare ansvarar för att sälja produkter eller tjänster till kunder. Detta kan innebära att hantera befintliga kundrelationer eller arbeta mot nya kunder.
  • Kundtjänstmedarbetare: En kundtjänstmedarbetare ansvarar för att hjälpa kunder med sina frågor och klagomål. Detta kan inkludera att hantera samtal, mejl eller chatt.
  • Marknadsföringsassistent: En marknadsföringsassistent stödjer marknadsföringsavdelningen med att genomföra olika marknadsaktiviteter, till exempel sociala medier, evenemang och kampanjer.
  • Butikssäljare: En butikssäljare ansvarar för att sälja produkter eller tjänster i en butik. Detta inkluderar att hjälpa kunder att hitta vad de söker och att ge råd om produkterna.

  Dessa är bara några exempel på jobbmöjligheter efter att ha fullföljt Försäljnings- och serviceprogrammet. Med den breda utbildningen som programmet erbjuder finns det många olika karriärmöjligheter att utforska.

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Försäljnings- och serviceprogrammet!