Hantverksprogrammet

Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Hantverksprogrammet

  Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program som syftar till att ge dig som elev praktiska kunskaper inom olika hantverksyrken. Programmet fokuserar på att utveckla elevernas kreativitet, precision och yrkeskunskap, samtidigt som det ger en god teoretisk grund.

  Genom en kombination av teoretiska studier och praktiskt arbete får du som elev en bred och mångsidig utbildning som förbereder dig för arbete inom exempelvis snickeri, måleri, trädgårdsanläggning eller frisörbranschen.

  Om du vill fortsätta din utbildning genom att läsa vidare på högskola eller universitet efter att ha läst Hantverksprogrammet, ger denna utbildning dig en viktig fördel – grundläggande högskolebehörighet. Det innebär att du uppfyller de nödvändiga kraven för att ansöka till och bli antagen till olika högskoleutbildningar.

  Hantverksprogrammet inriktningar

  Inom Hantverksprogrammet finns det flera olika inriktningar:

  • Finsnickeri
  • Florist
  • Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
  • Textil design
  • Övriga hantverk

  Frisör gymnasium

  Vill du bli frisör? Genom hantverksprogrammet i gymnasiet får du möjlighet att utveckla dina tekniska färdigheter och kreativa talanger inom frisöryrket. Du får lära dig att arbeta med olika verktyg och produkter, samt utveckla dina kommunikations- och kundserviceförmågor. Utbildningen ger dig en bra grund för att börja din karriär som frisör.

  Stylist gymnasiet

  Om du brinner för styling och mode kan Hantverksprogrammet vara en bra start på din drömkarriär. Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla dina kreativa och tekniska färdigheter inom styling. Du kommer att lära dig om färglära, textilier och modehistoria.

  APL

  På Hantverksprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Beroende på din inriktning finns det olika möjligheter för var du kan göra din apl och vilka typer av företag eller organisationer du kan praktisera hos.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Hantverksprogrammet öppnar upp för olika karriärmöjligheter inom branschen, men vilka yrken du kan välja mellan beror såklart på vilken inriktning du valt att läsa.

  Nedan finner du några bra exempel på yrken:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Hantverksprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Humanistiska programmet

  Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Hotell- och turismprogrammet

  Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Barn- och fritidsprogrammet

  Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Naturbruksprogrammet

  Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Fordon och transportprogrammet

  Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Funderar du på att läsa samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...