Barn- och fritidsprogrammet

Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Barn- och fritidsprogrammet

  Tora Vega Gymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barn- och fritidsprogrammet

  Haganässkolan - Gymnasium

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Kronobergs län
  Älmhult
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barn och fritid (BF)

  Kunskapscentrum Markaryd

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Kronobergs län
  Markaryd
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barn- och fritidsprogrammet

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (10 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barn- och fritidsprogrammet

  Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet är en yrkesförberedande utbildning som riktar sig till elever som vill arbeta med barn och ungdomar inom olika verksamheter såsom förskolor, skolor, fritidshem och ungdomsorganisationer.

  Programmet inkluderar teoretiska kurser i pedagogik, psykologi, kommunikation och svenska samt praktiska moment såsom arbete på förskolor eller andra verksamheter.

  Barn- och fritid gymnasium

  Det finns flera fördelar och möjligheter med Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Här är några exempel:

  • Praktisk erfarenhet: Programmet ger möjlighet att praktisera på förskolor och fritidsverksamheter vilket ger branschkunskaper som förbereder dig för arbete inom området.
  • Bred kompetens och jobbmöjligheter: Programmet ger en breddad kompetens inom pedagogik, ledarskap och kommunikation som gör det möjligt för dig att arbeta inom flera olika yrkesområden.
  • Fortsatt utbildning: Programmet ger en grund för fortsatt utbildning på högskola eller universitet inom exempelvis pedagogik, specialpedagogik eller socialt arbete. Lämpliga yrken skulle kunna vara socionom eller förskolelärare.
  • Personlig utveckling: Under utbildningen kommer du få träna på att möta och förstå andra människors behov samtidigt som du utvecklar din förmåga att interagera med människor.

  Barn- och fritidsprogrammet inriktningar

  Det finns två inriktningar inom Barn- och fritidsprogrammet:

  Fritid och hälsa

  Du kommer specialisera dig inom fritid, hälsa och friskvård samt hur du kan arbeta för att bidra till människors välmående. Det ger möjlighet till jobb som till exempel personal på badanläggningar/sporthallar, personal på idrotts- och fritidsanläggningar eller personlig tränare.

  Pedagogiskt och socialt arbete

  Den här inriktningen kommer du specialisera dig inom inom barn och ungdomars lärande och växande samt hur du på ett pedagogiskt sätt kan ge bra stöd och service i olika situationer. Inriktningen riktar sig mot dig som är intresserad av att jobba som till exempel barnskötare, elevassistent eller personlig assistent.

  APL

  På Barn- och fritidsprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter Barn- och fritidsprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Barn- och fritidsprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar