Vård- och omsorgsprogrammet

Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Haganässkolan - Gymnasium

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Kronobergs län
  Älmhult
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Vård och omsorgsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Vård- och omsorgsprogrammet, VO

  Borlänge gymnasieskola

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Borlänge
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet är en utbildning som riktar sig till dig som är intresserad av att hjälpa andra människor. Utbildningen passar dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller LSS. Du lär dig utföra arbetsuppgifter som förekommer inom olika vårdyrken, exempelvis hantering av medicin, administration och sociala uppgifter, men även personlig vård.

  Du kommer få lära dig att arbeta utefter människors individuella behov, och få en ökad förståelse för hur människans livsstil påverkar hälsan. I och med att arbetet sker både individuellt och i grupp kommer du att få tränas inom dessa olika moment. För att förebygga riskerna för olika skador som kan förekomma inom yrket kommer du under utbildningen få kunskaper om arbetsmiljö och hur du arbetar på ett säkert sätt.

  Om branschen

  Vårdbranschen är en sektor som omfattar en mängd olika yrken med inriktning mot människors hälsa och välbefinnande. Branschen är en viktig del av samhället och syftar till att hjälpa människor att hantera bland annat sjukdomar och hälsoproblem genom att tillhandahålla medicinsk vård, rehabilitering och andra behandlingar. Efterfrågan på vårdpersonal ökar, vilket skapar många jobbmöjligheter inom branschen.

  Om du inte är intresserad av att börja arbeta direkt efter vård- och omsorgsprogrammet kan det vara en bra idé att söka dig till högre studier inom branschen efter avslutad gymnasieutbildning. Det finns goda möjligheter att söka vidare till yrkeshögskola eller högskola för att exempelvis bli sjuksköterska eller tandhygienist. Från och med 2023 tillämpas den nya lagstiftningen där samtliga yrkesförberedande program ger grundläggande behörighet till vidareutbildning.

  Vård- och omsorgsprogrammet gymnasium

  Det finns flera skäl till varför du ska överväga att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet:

  • Vård och omsorgsprogrammet ger dig en solid grund för att arbeta inom en mängd olika yrken inom vårdsektorn, inklusive sjuksköterska, läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, dietist och många fler.
  • Att hjälpa andra människor kan ge en känsla av uppfyllelse och mening. Inom vård och omsorgsprogrammet kan du lära dig att ta hand om människor på olika sätt och göra skillnad i deras liv.
  • Vård och omsorgsprogrammet ger dig en bred grund i olika ämnen som anatomi, fysiologi, medicin och psykologi, vilket kan vara användbart i en mängd olika karriärer.
  • Inom vård och omsorgsbranschen är det alltid en efterfrågan på arbetskraft, och en utbildning inom detta område kan ge dig goda möjligheter att hitta arbete.

  Vård- och omsorgsprogrammet inriktningar

  Vård och omsorgsprogrammet har inga specifika inriktningar, men det finns möjlighet att specialisera sig. Nedan kan du läsa mer om vilka jobbmöjligheter det finns inom utbildningen.

  APL

  På vård- och omsorgsprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter vård- och omsorgsprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  Inom hälso- och sjukvårdssektorn kan du söka jobb på bland annat vårdavdelningar inom somatisk och psykiatrisk vård, på vårdcentraler och inom hemsjukvård. Om du föredrar att arbeta inom socialtjänsten kan du söka jobb på särskilda boenden, gruppbostäder, dagverksamhet, socialpsykiatri, hemtjänst eller som personlig assistent.

  Oavsett vilket område du väljer att arbeta inom, kommer du att ha möjlighet att göra en positiv skillnad för människor som behöver hjälp och stöd. Vård- och omsorgsprogrammet ger dig en stabil grund för att påbörja din karriär inom hälso- och sjukvård eller socialtjänst, och öppnar upp möjligheter för framtida avancemang och utveckling.

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder vård- och omsorgsprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Sveriges bästa gymnasieskolor

  Vill du utbilda dig inom något som du verkligen brinner för? Nedan listar vi några av Sveriges bästa gymnasieskolor...

  Yrkesförberedande program

  Funderar du på att söka till ett yrkesförberedande program? Från och med 2023 tillämpades en ny lagstiftning vilket innebär...

  Alla gymnasium i Stockholm

  Vill du veta vilka alla gymnasium i Stockholm är? Då har du hittat rätt! Här får du all information...

  Byta gymnasium

  Det är inte helt ovanligt att man ändrar sitt gymnasieval eller att man av olika anledningar behöver byta gymnasium....

  Välja Gymnasium

  Att välja gymnasium är inte alltid helt lätt, varken för dig som förälder eller dig som är blivande gymnasieelev....

  Dags att söka till gymnasiet?

  För dig som går i nian är det dags att söka till gymnasiet! Vill du veta hur man söker...

  Yrkesutbildningar på distans

  Distansutbildningar erbjuder en bekväm och flexibel möjlighet för dem som vill förbättra sina yrkeskunskaper och karriärmöjligheter. Yrkesutbildningar på distans...

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Samhällsorienterade ämnen komvux

  Saknar eller behöver du läsa upp betyg inom samhällsorienterade ämnen från grundskolan/gymnasieutbildningen? Då kan du göra detta via samhällsorienterade...

  Cyber security utbildning

  En utbildning inom Cyber security utbildning är perfekt för dig som älskar problemlösning, analytiskt tänkande och har vissa tekniska...