Fordon och transportprogrammet

Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Fordons- och transportprogrammet - transport- och lastbilsförare

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet - personbilsmekaniker

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Komvux
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet - lastbil och mobila maskiner

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons och transportprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet (FT)

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (19 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordon och transportprogrammet

  Fordon och transportprogrammet på gymnasiet är en utbildning som riktar sig till elever som är intresserade av fordon och transportbranschen. Utbildningen ger dig som elev möjlighet att lära dig om tekniska system och komponenter i fordon, liksom om transportledning och logistik.

  Under utbildningen får du praktisk erfarenhet genom att arbeta med fordon och deras teknik, liksom genom att genomföra olika praktiska projekt och övningar. Du kommer även lära dig mer om säkerhetsregler och miljökrav inom fordonsbranschen. Inom programmet finns det fyra inriktningar att välja mellan, så du kommer garanterat hitta något som passar dig. Framtidsutsikterna för branschen är goda, läs mer om det nedan.

  Om branschen

  Fordon och transportbranschen är en viktig och ständigt växande bransch som omfattar olika sektorer som tillverkning, reparation, transport och logistik. Elever som har avslutat Fordon och transportprogrammet på gymnasiet har goda förutsättningar till arbete inom fordons- och transportbranschen. Många arbetsgivare inom fordons- och transportbranschen efterfrågar kompetens och erfarenhet, därför är det fördelaktigt att knyta kontakter när du gör din APL under utbildningen.

  Om du inte är intresserad av att börja arbeta direkt efter gymnasiet kan det vara en bra idé att söka dig till högre studier inom branschen efter avslutad gymnasieutbildning. Det finns goda möjligheter att söka vidare till yrkeshögskola eller högskola för att exempelvis bli ingenjör inom fordonsbranschen. Från och med 2023 tillämpas den nya lagstiftningen där samtliga yrkesförberedande program ger grundläggande behörighet till vidareutbildning.

  Fordon och transport gymnasium

  Det finns flera skäl till varför du ska överväga att läsa fordon och transportprogrammet på gymnasiet:

  • Intressant och utmanande utbildning: För elever som är intresserade av fordonsbranschen och transporter kan utbildningen vara både intressant och utmanande. Du får lära dig om teknik, säkerhet och miljöaspekter, samt arbeta med praktiska projekt och övningar.
  • Goda karriärmöjligheter: Fordons- och transportbranschen är en viktig och växande bransch med goda karriärmöjligheter. Det finns efterfrågan på kvalificerad personal inom olika områden inom branschen, och en utbildning inom området kan leda till spännande och välbetalda jobb.
  • Specialisering inom olika områden: Utbildningen ger möjlighet att specialisera sig inom olika områden inom fordons- och transportbranschen. Detta kan öppna upp för flera karriärmöjligheter och ger eleverna möjlighet att välja den inriktning som passar dem bäst.
  • Framtidsinriktad utbildning: Fordons- och transportbranschen är en dynamisk och innovativ bransch som utvecklas kontinuerligt. En utbildning inom området ger eleverna en god grund för att kunna anpassa sig till förändringar och utvecklingen inom branschen.
  • Möjlighet att påverka samhället: Fordons- och transportbranschen är avgörande för att möjliggöra effektiv och snabb transport. En utbildning inom området ger eleverna möjlighet att påverka samhället genom att bidra till en mer hållbar framtid inom transportsektorn.

  Fordon och transportprogrammet inriktningar

  Inriktningarna på Fordon och transportprogrammet ger möjligheter till en mängd olika yrken inom branschen. Nedan presenteras de fyra nationella inriktningarna inom programmet.

  Karosseri och lackering

  Inriktningen Karosseri och lackering kommer ge dig fördjupade kunskaper i lackering av fordon, reparationer av karosseri och diagnostik.

  Lastbil och mobila maskiner

  Inriktningen Lastbil och mobila maskiner kommer ge dig fördjupade kunskaper i felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner.

  Personbil

  Inriktningen Personbil kommer ge dig fördjupade kunskaper i felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av lätta fordon.

  Transport

  Inriktningen Transport kommer ge dig fördjupade kunskaper trafikkunskap, transportsystem och logistik.

  APL

  På Fordon och transportprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter Fordon och transportprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken. Beroende på vilken inriktning du väljer kommer möjligheterna se lite olika ut.

  Karosseri och lackering

  Lastbil och mobila maskiner

  Personbil

  Transport

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder Fordon och transportprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar