Byta gymnasium | En guide för dig som vill byta gymnasium
byta gymnaisum_

Byta gymnasium

Det är inte helt ovanligt att man ändrar sitt gymnasieval eller att man av olika anledningar behöver byta gymnasium. Det finns vissa viktiga faktorer att ta hänsyn till och därför har vi gjort en komplett guide för dig som funderar på att byta gymnasium för att underlätta om du har några frågor eller funderingar.

För dig som ställer sig frågan hur söker man till gymnasiet har vi även sammanställt en guide som förhoppningsvis kan underlätta ditt val!

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Naturvetenskapsprogrammet

L M Engströms Gymnasium

Naturvetenskap med två inriktningar På det naturvetenskapliga programmet kommer du att utveckla dina kunskaper om…
Gymnasium
CSN-berättigad
Löpande Göteborg
Jämför

El- och energiprogrammet på Etecs gymnasium

Etec

Skicka en intresseanmälan för att boka eller få direkt kontakt med utbildaren! El- och energiprogrammet…
Gymnasium
Program
HT 2021 Rikstäckande
Kalmar län
Oskarshamn
Jämför

Ekonomiprogrammet

L M Engströms Gymnasium

Ekonomi med inriktning ekonomi eller juridik På det ekonomiska programmet utvecklar du dina kunskaper i…
Gymnasium
CSN-berättigad
Löpande Göteborg
Jämför

Estetiska programmet – Musikprogrammet

L M Engströms Gymnasium

Musikprogrammet Musikprogrammet ger fördjupade kunskaper i musik från olika tider och kulturer. Du utvecklar ditt…
Gymnasium
CSN-berättigad
Löpande Göteborg
Jämför

Samhällsvetenskapsprogrammet

Gullviva Gymnasiums Samhällsvetenskapsprogram Väljer du inriktningen Samhällsvetenskap får du lära dig om samhällsstrukturer och om hur människor lever…
Gymnasium
Program
VT Stockholm
Jämför

Naturbruksprogrammet, Islandshäst

Wången

Gymnasieutbildning för dig som vill jobba med hästar Vill du jobba med hästar? Drömmer du…
Gymnasium
CSN-berättigad
HT 2022 Jämtlands län
Jämför

Rymdteknikprogrammet

Rymdgymnasiet

Rymdteknikprogrammet, RT Är du intresserad av astronomi? Vill du arbeta med observatorium och teleskop? Eller…
Gymnasium
Program
HT 2021 Kiruna
Jämför

Byta gymnasieskola

Att välja gymnasium är ett stort beslut och det är många punkter att hänsyn till. Det handlar inte bara om vilket program du ska välja utan också vilken skola och vart kompisarna väljer att gå. En annan viktigt punkt är vad du vill göra efter din gymnasieexamen

Om du ångrar ditt val behöver det inte vara särskilt krångligt att byta gymnasieskola. Det finns många anledningar till att man vill byta gymnasium. Det kan handla om allt från att man inte trivs till att man flyttar till annan ort. Man brukar säga att ju tidigare i din gymnasieutbildning du väljer att byta skola desto lättare är det eftersom olika skolor har olika upplägg i sin undervisning. Detta för att inte missa några viktiga och meriterande ämnen.

Vill du veta mer kan du även läsa den guide som AcadeMedia tagit fram om så här byter du gymnasium

Kan man byta gymnasium?

Många som känner sig missnöjda med sitt gymnasieval ställer sig frågan, kan man byta gymnasium? Svaret är: självklart kan du byta gymnasium. Dock finns det vissa viktiga punkter att ha koll på för att bytet ska bli så smidigt som möjligt och inte påverka dina studier negativt.

Om du redan nu vet vilken skola eller program du vill byta till så är det första steget att kolla upp om det finns några lediga platser kvar på det programmet som du vill gå på. Din rektor eller studievägledare finns där för att hjälpa dig med bytet. Om det däremot inte finns några lediga platser kvar på det programmet som du vill gå så har inte rektorn någon skyldighet att hjälpa dig med bytet. Alternativet blir då istället att söka in igen inför nästa antagningsperiod med dina slutbetyg från åk 9.

Byta gymnasium i ettan

Som tidigare nämnt så är det lättare att byta gymnasieskola eller program ju tidigare du är i din utbildning. Detta på grund av att du inte vill missa viktiga ämnen och kurser som är obligatoriska i din utbildning. Vissa kurser krävs för att få en godkänd gymnasieexamen. Att byta gymnasium i ettan bör därför inte vara några problem.

Om du har ångrat ditt gymnasieval innan höstterminen ens har börjat kan du kontakta din blivande skolas studie- och yrkesvägledare. Gör detta under de första veckorna på terminen. De flesta gymnasieskolor är öppna för att hjälpa och låta sin elever byta vid önskemål fram till slutet av september.

Byta gymnasium i tvåan

För dig som redan har gått ett år och vill byta gymnasium i tvåan så kan din studie- och yrkesvägledare på din skola hjälpa dig. Tillsammans kan ni gå igenom vilka olika alternativ som skulle kunna passa just för dina önskemål och intressen. Din studie- och yrkesvägledare kan även hjälpa dig att ta kontakt med skolan som du vill byta till och se om det finns några lediga platser kvar.

Ni kommer även gå igenom vilka kurser som du har klarat och jämföra så att du inte går miste om viktiga kurser som krävs för att ta en gymnasieexamen.

Byta gymnasium i trean

Detsamma som ovan gäller för dig som vill byta gymnasium i trean. Det viktigaste är helt enkelt, oavsett vilket år du väljer att byta, att se till att du inte går miste om några kurser som är viktiga för din slutgiltiga gymnasieexamen. Ifall det skulle vara så att du har missat någon kurs i bytet kan det bli så att du måste komplettera nästkommande år. Antingen när kursen går igen eller läsa extra kurser vid sidan om dina vanliga studier.

Byta gymnasium mitt i termien

Att byta gymnasium mitt i terminen ska heller inte vara några problem dock föredrar man att själva bytet sker när en ny termin börjar. Detta på grund av att slippa hoppa in mitt i pågående kurser. Det kan även här vara en god idé att prata med din studie- och yrkesvägledare om vilket alternativt som passar just dig.

I vissa fall går det inte att styra beroende på anledning om själva bytet sker i början eller mitten av en termin. Ofta går det att lösa på ett bra och smidigt sätt.

Vill du få hjälp med ditt gymnasieval?

Det finns många olika skolor och spännande inriktningar att välja mellan. Vi har samlat Sveriges bästa gymnasium under ett och samma ställe för att ge dig inspiration för ditt kommande gymnasieval.

Är du nyfiken på vart kändisarna från Stockholm gick gymnasiet? Klicka på länken för att få reda på mer.

Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig vidare!

Läs mer om fler populära utbildningar

Se alla populära utbildningar
Jämför utbildningar