Gymnasievalet

Ska du eller någon du känner börja gymnasiet i höst? Gymnasievalet lägger grunden för ditt framtida yrkesliv. Oavsett om du vill läsa vidare eller börja arbeta efter gymnasiet så kan studier.se hjälpa dig att söka och jämföra gymnasieskolor och program i ett tidigt skede.

Vi har samlat några av Sveriges bästa gymnasieskolor. Fyll enkelt i formuläret så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt skola som har gymnasieprogrammet du önskar läsa.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Naturbruk - Naturturism

  Friskolan Nytorp

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Gävleborgs län
  Rikstäckande

  Bygg och anläggning, anläggningsfordon

  Friskolan Nytorp

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Gävleborgs län
  Rikstäckande

  Vård och omsorgsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Naturvetenskapsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  International Programme (Upper Secondary)

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  Rikstäckande
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Hotell- och turismprogrammet

  Malmö Borgarskola

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Malmö
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Estetiska programmet

  Kopparlundsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Rikstäckande
  Västerås
  Västmanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Industritekniska programmet (IN)

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Flygteknikprogrammet, Nyköpings gymnasium

  Flygteknik Technical Training Gymnasium

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Populärt!
  Nyköping
  Södermanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Hur går gymnasievalet till?

  Börjar gymnasievalet närma sig? För att ge dig själv de bästa förutsättningarna att välja rätt gymnasium från början är det en fördel att börja jämföra skolor och program i god tid inför ansökan. Har du några punkter som du anser vara extra viktiga inför din gymnasietid? Vill du läsa ett visst språk? eller möjlighet att utöva en viss idrott? Skriv ned vad som är viktigast för dig och sålla sedan bort de alternativen som inte stämmer överens med dina önskemål. Nedan samlar vi all information du behöver för gymnasievalet.

  Gymnasieprogram

  I Sverige kan du välja mellan 18 nationella gymnasieprogram. Du kan välja mellan att läsa ett högskoleförberedande program eller ett yrkesförberedande program på gymnasiet. Vilket programutbud och vilka inriktningar som erbjuds skiljer sig åt från skola till skola. I gymnasievalet är det viktigt att du tänker på vilka ämnen du tycker är intressanta. Nyckeln till ett framgångsrikt gymnasieval är att söka ett program som faktiskt intresserar dig. Vi rekommenderar därför att du söker och jämför vilka kurser som ingår i de olika programmen så att du kan söka de som passar dig bäst.

  Viktiga datum – gymnasievalet

  Datumen som du behöver hålla reda på skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. Hos Gymnasiekoll kan du se vilka exakta datum som gäller för ditt gymnasieval.

  Gymnasieval

  I årskurs nio är det dags att göra ditt gymnasieval. Innan du ansöker bör du göra en noggrann efterforskning på vilka gymnasium, gymnasieprogram, inriktningar och eventuella profiler som intresserar dig. Du får söka till hur många skolor och program som du vill, men i ansökan väljer du skola och program i turordning efter vart och vad du helst vill läsa.

  Preliminär antagning

  I mars-april får du det preliminära antagningsbeskedet. Det är viktigt att ha i åtanke att antagningspoängen i det här steget är baserade på höstens betyg. Du är alltså ännu inte garanterad en plats på ditt gymnasieval.

  Omval

  Om du av någon anledning känner att du vill ändra ditt gymnasieval kan du göra det efter den preliminära antagningen. I vissa orter behöver din studie- och yrkesvägledare låsa upp din ansökan för att du ska kunna göra ett omval, medan du i andra orter kan justera i din ansökan med din elev-inloggning. Omvalet är även till för dig som inte sökte ett program under första gymnasievalet.

  Slutgiltig antagning

  Det slutgiltiga antagningsbeskedet brukar synas på ansöknings-webben senast den första veckan i Juli, men vissa får svar tidigare än så. Om du inte blivit antagen till ditt första gymnasieval kommer dina andra val prövas efter vilken ordning du sökt dem. I de fall som du inte blivit antagen till ett program kommer du hamna på en reservlista.

  Sista svarsdag

  Det här steget är det sista för de som är nöjda mer sitt gymnasieval. För att du ska bekräfta din antagning krävs det oftast att du svarar ja/nej inom en tid efter du fått det slutgiltiga antagningsbeskedet. Stäm av exakta datum med din studie- och yrkesvägledare om det råder några funderingar på när den sista svarsdagen är. Datumen brukar dock framgå i ditt antagningsbesked.

  Reservantagning

  Efter sista svarsdag påbörjas processen med att hantera eventuella avhopp och fylla de platserna med de som står i reservkön. Om du blir erbjuden en plats under reservantagningen är det viktigt att du svarar på antagningsbeskedet direkt. Efter ett visst datum tar skolan över reservlistorna från antagningskansliet och arbetar med att fylla de platser som finns lediga så länge det finns möjlighet att påbörja utbildningen. Om du fortfarande inte blivit erbjuden en plats på något av dina gymnasieval efter reservantagningen kommer din hemkommun kontakta dig. Din hemkommun har ett så kallat aktivitetsansvar fram tills du fyllt 20 år.

  Söka gymnasium

  För att söka gymnasium behöver du välja: skola, program, inriktning och i vissa fall profil. I slutet på höstterminen i nian får du som gymnasieväljare hem ett brev med lösenord till kommunens antagningswebb där du utför gymnasievalet när ansökan öppnar. För att hitta en utbildning som passar dig bör du fundera på nedanstående punkter:

  • Vilka ämnen tycker du är roliga?
  • Vill du läsa ett visst språk i gymnasiet?
  • Vilken typ av pedagogik föredrar du?
  • Vill du ha möjlighet att rikta din utbildning mot musik eller idrott?
  • Vad vill du göra efter gymnasiet – plugga vidare eller börja jobba direkt?

  Söka gymnasium i annan kommun

  Funderar du på att söka till ett gymnasium som ligger i en annan kommun? Om skolan du sökt är fristående så har alla sökande samma villkor för att bli antagen. Är skolan däremot kommunal så finns det särskilda regler för vilka elever som prioriteras i antagningen. Ifall programmet du sökt redan finns i din hemkommun kommer du prioriteras i andra hand i antagningsprocessen och det är alltså i mån av plats du blir antagen. Det kan vara bra att höra med din studie- och yrkesvägledare om kommunen har samverkansavtal med andra kommuner innan du gör gymnasievalet. I de fall där ett sådant avtal finns har du samma förutsättningar att bli antagen som de elever som bor i den kommunen.

  Det finns även program som är riksrekryterande, exempelvis spetsutbildningar inom musik eller utbildningar för elitidrottare. Om ett program är riksrekryterande kan du söka på samma villkor oavsett vart du är hemmahörande.

  Ändra ditt gymnasieval

  Det är inte ovanligt att gymnasieelever väljer att söka sig till en annan skola efter en första period. Det kan vara av anledning att man helt enkelt inte trivs, eller att programmet man sökt inte längre känns lika självklart. Om du funderar på att byta gymnasium så bör du försöka genomföra bytet så tidigt in på terminen som möjligt för att det inte ska få en negativ påverkan på dina studier. Det första steget är att se om den skolan du vill söka till har möjlighet att ta emot dig. Om det inte finns en ledig plats kan du behöva vänta ett år och söka med dina grundskolebetyg nästa ansökningsperiod. För att du inte ska behöva byta gymnasium bör du söka och jämföra gymnasieskolor och program i god tid så att du gör rätt gymnasieval från början!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Humanistiska programmet

  Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

  Hantverksprogrammet

  Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Hotell- och turismprogrammet

  Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Barn- och fritidsprogrammet

  Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Försäljnings- och serviceprogrammet

  Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Vård- och omsorgsprogrammet

  Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Naturbruksprogrammet

  Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

  Fordon och transportprogrammet

  Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...