Dags att söka till gymnasiet? | studier.se | Den kompletta gymnasieguiden
gymnasieskola-e1494420018604

Dags att söka till gymnasiet?

För dig som går i nian är det dags att söka till gymnasiet! Vill du veta hur man söker till gymnasiet? Vi har svaren! Kanske har du sedan länge en dröm om att bli entreprenör, veterinär, astronaut, plugga till polis eller kanske står du och väljer mellan att bli förskolelärare eller mäklare, eller kanske är det så att du fortfarande inte har en susning om vad du vill göra. Hos oss kan du jämföra gymnasieprogram och skolor från flera av landets mest attraktiva och bästa gymnasium! Vi ger dig även tips och råd till utbildningar som leder till jobb direkt efter gymnasiet eller till en hög lön med eller utan plugg. 

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Ekonomiprogrammet, EK

Borlänge gymnasieskola

Ekonomiprogrammet Siktar du på en framtid inom affärsliv, juridik eller eget företagande? Då är ekonomiprogrammet…
Gymnasium
Program
HT 2021 Borlänge
Jämför

El- & energiprogrammet

Jacobsskolan

El- & Energiprogrammet El- och energiprogrammet ger dig möjligheter till ett spännande och omväxlande arbete.…
Gymnasium
Program
HT 2021 Hässleholm
Jämför

Restaurang- & livsmedel

Jacobsskolan

Restaurang- & livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet är möjligheternas program. Vill du arbeta i Sverige…
Gymnasium
Program
Hässleholm
Jämför

Barn- & fritidsprogrammet

Jacobsskolan

Barn & Fritid (BF) Barn- och fritidsprogrammet utvecklar dina kunskaper i pedagogik och dina färdigheter…
Gymnasium
Program
HT 2021 Hässleholm
Jämför

Rymdteknikprogrammet

Rymdgymnasiet

Rymdteknikprogrammet, RT Är du intresserad av astronomi? Vill du arbeta med observatorium och teleskop? Eller…
Gymnasium
Program
HT 2021 Kiruna
Jämför

Teknikprogrammet

Wijkmanska gymnasiet

Teknik på gymnasiet Teknikprogrammet är en del av Teknikcollage Mälardalen. Vill du arbeta med hållbar…
Gymnasium
Program
Västerås
Jämför

Ekonomiprogrammet

L M Engströms Gymnasium

Ekonomi med inriktning ekonomi eller juridik På det ekonomiska programmet utvecklar du dina kunskaper i…
Gymnasium
CSN-berättigad
Löpande Göteborg
Jämför

Ekonomiprogrammet

Lundsbergs skola

Ekonomiprogrammet - Redovisning, kalkylering och marknadsföring Följer du börsutvecklingen? Är du intresserad av att starta…
Gymnasium
Program
Löpande Storfors
Jämför

Naturbruksprogrammet, Travprofil

Wången

Gymnasieutbildning för dig som vill jobba med trav Vill du jobba med hästar? Drömmer du om…
Gymnasium
CSN-berättigad
HT 2022 Jämtlands län
Jämför

Att börja på gymnasiet

Det finns många olika gymnasieprogram. Delvis finns de traditionella programmen som förbereder dig inför framtida högskolestudier. Där kan du bland annat hitta samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet, naturprogrammet och ekonomiprogrammet.

Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet så kan du välja bland yrkesförberedande program inom hotell och restaurang, fordon och transport, bygg, handel, hantverk, turism, el, fastighet, barn och fritid, vård och omsorg med mera.

Kanske frågar du dig, hur söker man gymnasiet? För dig har vi gjort en guide med fem steg, ta en titt och känn lugnet.

Olika städer

Om du bor i en småstad finns det oftast färre utbildningar att söka än i storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm. Om den utbildningen du vill läsa inte finns i din stad, går det så klart att söka i andra städer. Dessutom finns det speciella utbildningar för dig som vill läsa på fotbollsgymnasium, bli pilot, professionell dansare eller jobba inom sjöfart. Då är det riksintagning som gäller och många av utbildningarna ligger faktiskt inte i storstäderna, utan på mindre orter. Om du vill bli marinbiolog måste du till exempel vara beredd på att flytta till Lysekil i norra Bohuslän.

När söker jag till gymnasiet?

Tidpunkten för gymnasiesök skiljer sig något åt beroende på vilken kommun du bor i. Oftast startar sökperioden någon gång mellan mitten av december till mitten av januari och är öppen till mitten av februari.

Du får besked om ditt gymnasieval runt midsommar!

Att välja utbildning

Oavsett vad du känner eller var du bor så är det bra att läsa på ordentligt om de olika utbildningarna så att du vet vilka möjligheter som finns. Vet du att du vill läsa en förskollärarutbildning, undersköterskeutbildning eller läsa till fastighetsmäklare är kanske valet lättare än om du känner dig osäker på din framtid och de val du ska göra. Ditt val ska vara rätt för dig.

Viktigast av allt: Hitta något som du tycker är kul! Då kommer din skoltid bli både lättare och roligare. Även om gymnasievalet är viktigt behöver du inte vara orolig för att välja fel. Du har alltid möjligheten att ändra dig efter hand, om det skulle vara så att du inser att du hellre vill göra något annat. Många som är ute i arbetslivet idag jobbar med andra saker än vad de läste på gymnasiet, så ingenting är hugget i sten.

Välj ett gymnasieprogram som leder till ett jobb?

Du som väljer att läsa ett yrkesprogram inom bygg, fordon eller vård och omsorg har utmärkta chanser till ett jobb direkt efter avslutade studier. Om du dessutom fullföljt gymnasiestudierna med examen är du näst intill garanterad ett jobb direkt. Se information via Skolverket med hur stor andel av eleverna på respektive gymnasieprogram som har fått jobb. Är du istället beredd på att plugga vidare efter gymnasiet och vill ha ett jobb med en hög lön, fortsätt läs nedan.

Gymnasieprogram som leder till hög lön – topp 3

Vill du välja ett gymnasieprogram som leder till en hög lön har vi här sammanställt yrken, lön och vilket gymnasieprogram du behöver välja.

#1. Chefer inom bank, finans & försäkring.
Vill du tjäna över 120 000 SEK per månad behöver du allt som oftas plugga vidare efter gymnasiet. Välj en utbildning som är högskoleförberedande. Teknik, ekonomi, natur eller samhäll eller inriktningar näringslivets toppar ofta har i bagaget.

#2. Mäklare inom finans
Snittlönen här ligger på ca 80 000 SEK per månad. Du jobbar oftast provisionsbaserat och lönen kan därav bli mycket högre. Samma sak gäller här. Välj ett gymnasieprogram som är högskoleförberedande.

#3. Specialistäkare
Vem tackar nej till en snittlön över 77 000 SEK per månad? Detta är yrket för dig som gillar att studera. Vägen hit är lång, först gymnasium med toppbetyg, sedan högskolestudier, därefter arbete som underläkare, fullt av AT och vidare till specialisttjänstgöring. Räkna med 10 års studier innan du kommer hit.

Jobb med hög lön, utan utbildning?

Hallå, finns det inga möjligheter för mig utan utbildning att få ett jobb med hög lön. Jo då! Här kommer listan för dig som är trött på att plugga och vill få ett jobb med hög lön.

#1. Jobba som säljare
Som säljare kan du nå en lön på nivåer mellan 30 000 SEK och 75 000 SEK per månad. Även ännu högre! Vägen hit stavas inställning och hårt arbete. Det positiva är att om du är skoltrött kan detta vara ett utmärkt val för dig. Ett tips kan vara att ta ett jobb som innesäljare b2c eller göra praktik och erbjuda dina tjänster gratis bara för att just lära dig försäljning. Va beredd på hårt jobb med många nej innan du lyckas.

#2. VD, egenföretagare eller entreprenör
Starta ditt egna bolag och bli VD. Du sätter din egna lön men såklart behöver bolaget du startar tjäna pengar. Snittlönen för en verkställande direktör (VD) ligger över 50 000 SEK per månad. Att utveckla en bra affärsmodell och en bra produkt är inte det enklaste. Men har du en idé och ett stort driv kan du nå dit utan utbildning. Flera kända entreprenörer har just gått denna väg och skippat utbildning för att fullt ut följa sin dröm. Att skippa utbildning är inget vi rekommenderar men möjligheterna finns kvar även om du hoppar över plugget.

 

Läs mer om fler populära utbildningar

Se alla populära utbildningar
Jämför utbildningar