Jobba med hästar

Att få jobba med hästar på en professionell nivå är en dröm för många men man kanske inte riktigt vet vilken väg man ska ta för att nå dit. Hästyrket kräver mycket kunskap inom många olika områden så som regelverk och lagstiftning som berör verksamheten, men också kunskap om just hästar då det är ett djur som kräver mycket tid och skötsel. Det finns flera olika hästutbildningar att välja mellan beroende på vilket område man vill jobba med, det kan handla om allt från vård och skötsel till att tävla med häst.

Vill du gå en utbildning för att jobba med hästar? Då kan du välja att gå dessa utbildningsvägar:

 • Yrkeshögskola
 • Folkhögskola
 • Vuxenutbildning/komvux
 • Privatkurser

Vi har samlat de mest populära hästutbildningarna nedan så fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta rätt utbildning och skola för att din dröm ska uppfyllas!

Skickar...

Låt oss hitta rätt utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Ridsport NIU

  Lillerudsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Hästhållning

  Lillerudsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  PT för ryttare

  UPH ACADEMY

  Yrkeshögskola
  Program
  VT 2024
  Få platser kvar
  Distans
  Falkenberg
  36 250 SEK

  Hovslagare

  Biologiska Yrkeshögskolan

  Yrkeshögskola
  3 år
  HT 2024
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Friskvårdskonsulent Häst - Equi Coach

  UPH ACADEMY

  Komvux
  2 år
  Program
  Distans
  Falkenberg
  37 450 SEK

  UPH Equiopat®

  UPH ACADEMY

  Yrkesutbildning
  2 år
  Program
  Distans
  Falkenberg
  37 450 SEK

  Populära hästutbildningar

  Som tidigare nämt så finns det flera områden inom hästutbildningar och kanske vet du precis vad du vill utbilda dig till. Vi har gjort en lista på de mest populära hästutbildningar för dig som vill jobba med hästar för att ge dig lite extra inspiration inför ditt utbildningsval

  • Hippolog utbildning
  • Ridlärare
  • Hovslagare utbildning
  • Equiterapeut utbildning
  • Kuskutbildning
  • Professionell ryttare
  • Hästskötare

  Bra information för dig som vill jobba med hästar

  Några viktiga punkter att ha koll på för dig som vill jobba med hästar är att arbetet ofta innebär mycket slit och kan ofta innebära en hård arbetsmiljö. Det kan vara en god idé att komplettera med en arbetsmiljökurs för att säkerställa att man har rätt förutsättningar. Man jobbar ofta utomhus eller i dragiga stall så man bör inte ha problem med kyla. Hästar är också komplexa djur som kräver mycket arbete och tillsyn och de flesta som jobbar med hästar ser det som en livsstil.

  Samtidigt som arbetet kan kännas tungt så är det fantastiskt att kunna jobba med sin hobby. Att få ägna så mycket tid åt detta fantastiska djur. Bli därför inte rädd för att många säger att det kan vara slitigt. Med rätt utbildning kommer du få rätt verktyg i arbetslivet!

  Hippolog utbildning

  En hippolog är specialiserad på hantering och träning av hästar men också verksamheten kring hästbranschen. Hippologprogrammet är en treårig högskoleutbildning där man får möjlighet att välja mellan inriktning ridhäst, travhäst eller islandshäst och passar utmärkt för dig som vill jobba med hästar. Under utbildningen lägg stor vikt vid att träna upp förmågan att omsätta teori praktiskt. Det finns flera universitet och högskolor i Sverige som erbjuder hippolog utbildning.

  Efter avslutad hippolog utbildning har du möjlighet att jobba med hästar som bland annat ridlärare, stallchef eller med träning av hästar. Utöver stall som arbetsplats kan en hippolog jobba på ett försäkringsbolag, foderföretag och med utbildningar av hästar. Jobbet i sig innebär mycket praktiskt arbete som många gånger kan bli tungt rent fysiskt och är förenat med risker och stort ansvar och jobbet ses ofta som en livsstil där intresset för hästar är stort.

  Ridlärare utbildning

  Som ridlärare har du möjlighet att jobba med hästar men också få lära ut andra hur man hanterar hästar. En ridlärare kan jobba med allt från små barn som aldrig suttit på en häst men också med vuxna människor som antingen är nybörjare eller vill utvecklas inom ridning. Därför krävs det att du är pedagogisk och har lätt att hantera olika människor.

  Men vad krävs för att få jobba som ridlärare? Jo, du bör studera till Hippolog vilket innebär 3 år på högskola eller universitet. Du kommer då få en gedigen utbildning som förbereder dig på ett yrkesliv med hästar. Att jobba som ridlärare innebär en hel del risker och utmanande moment och därför bör man ha både teoretiska och praktiska kunskaper att luta sig tillbaka mot. Under följande länk kan du läsa mer om ridlärarutbildning och hur det är att jobba som ridlärare

  Equiterapeut utbildning

  Equiterapeut är en djurfysioterapeut som speciaIiserat sig på just hästar. Som equiterapeut kommer du främst jobba med rehabilitering av hästar men också för att förbygga skador som är vanligt bland hästar. Det kan handla om träningsupplägg friskvård och liknande.

  En equiterapeut behandlar hästarna likvärdigt med hur man behandlar människor med liknande skador, skillnaden är att det är anpassade efter hästen. För dig som vill jobba med hästar men också har ett intresse för fysioterapi är en equiterapeut utbildning ett bra alternativ.

  Hovslagarutbildning

  En annan populär utbildning för dig som vill jobba med hästar är en hovslagarutbildning. En hovslagare jobbar med med hästarnas ”fötter” eller hovar som det heter. Hästens hovar växer regelbundet och då är det hovslagarens uppgift att forma hovarna så att hästen inte belastar dem på fel sätt. En annan del av hovslagarens uppgifter är att sko hästhovarna dvs sätta på hästen skor. Detta måste göras med jämna mellanrum och är ett slitigt och detaljrikt arbete som kräver en hel del justeringar. Arbetet som hovslagare innebär ofta en ganska hård arbetsmiljö där man jobbar mycket i stall och ofta ensam tillsammans med hästen.

  Att utbilda sig till hovslagare innebär att man måste studera 2 år på yrkeshögskola med inriktning hovslagarutbildning. Utbildningen varvar praktiska moment med teoretiska och berör ämnen så som anatomi och fysiologi samt den praktiska delen med själva skoningen. 20 veckor av hovslagarutbildning är utsedd för praktik så att du ska känna dig redo för arbetslivet.

  Ridgymnasium/hästgymnasium

  För dig som står inför val av gymnasium och har ett stort intresse för hästar och som vill jobba med hästar i framtiden kan ett ridgymnasium vara ett bra alternativ. Att gå på ett ridgymnasium kommer ge dig goda kunskapar för dig som senare i livet vill jobba med hästar. Det finns flera ridgymnasium runt om i Sverige med olika inriktningar så som ridsport och naturbruk. I det stora hela hålls utbildningen som vilket gymnasium som helst med vanliga kärnämnen så som engelska, svenska och matematik vilket senare kommer ge dig högskolebehörighet. De teoretiska ämnena varvas med praktiskt arbete med häst vilket ger dig möjlighet att kombinera studier tillsammans med din hobby.

  De flesta hästgymnasium har riksintag vilket innebär att de tar in elever från hela landet. Detta kan i sin tur innebära att du behöver flytta till annan ort för att kunna studera på ett ridgymnasium. Skolorna har ofta goda möjligheter att ordna med boende och det finns flera olika alternativ att välja mellan.

  För att bli antagen till ett av landets hästgymnasium finns det lite olika vägar att gå. Vissa skolor går enbart på tidigare betyg och meritvärden från grundskolan medan andra även har antagningsprov som ett krav. Detta är väl värt att kolla upp en tid innan gymnasievalet och viktiga faktorer att hålla koll på är antagningspoäng och vilket typ av antagningsprov skolan har.

  Andra utbildningar inom hästyrket, djurvård eller natur

  Topplista: 10 utbildningar för dig som gillar att vara ute i naturen

  Har du bestämt dig? Vill du jobba med hästar?

  Ifall du svarar ja på ovanstående fråga rekommenderar vi att du fyller i formuläret så hjälper vi dig att hitta rätt utbildning! Påbörja din resa att jobba med hästar redan idag.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Läsa upp betyg

  Är du 20 år eller äldre och behöver läsa upp betyg från grundskolan eller gymnasiet? Eller har du läst...

  Floristutbildning

  Låt dig inspireras av årstidens kraftfulla färger och få med en floristutbildning kunskaper i hur du skapar enkla, fylliga...

  Komvux Vuxenutbildningar

  Vill du gå en Komvux vuxenutbildning? Då har du kommit rätt! Komvux står för ”kommunal vuxenutbildning” och är helt...

  Självhushållning

  Är du intresserad utav utbildning i självhushållning? Bra! Här får du möjlighet att förbättra dina färdigheter för att nå...

  Film utbildning

  En film utbildning är en spännande möjlighet för dig som älskar film och vill lära dig mer om både...

  Musik utbildning

  Är du redo att förvandla din passion för musik till en livslång karriär? En musik utbildning erbjuder en mängd...

  Brandman utbildning

  En brandman utbildning ger dig dem kunskaper och erfarenheter som behövs för att sedan kunna göra skillnad i samhället....

  Obduktionstekniker utbildning

  En obduktionstekniker utbildning förbereder dig till att bli en nyckelperson inom rättsmedicin och brottsutredning. Det kräver en gedigen utbildning...

  Fysioterapeut utbildning

  Fysioterapeut utbildning är en av de mest givande och eftertraktade karriärvägarna inom hälso- och sjukvården. Denna utbildning ger dig...

  Trafiklärare utbildning

  Drömmer du om att bli en kvalificerad trafiklärare? En trafiklärare utbildning öppnar dörren till en spännande karriär där du...