Sveriges bästa Gymnasium

Publicerad 1 maj 2020

Närmar sig gymnasievalet? Oroa dig inte – vi har samlat Sveriges bästa Gymnasium för dig. På gymnasiet har du möjlighet att kombinera dina intressen med plugget. Vi hjälper dig att hitta och jämföra rätt utbildningar för just dina mål och behov!

Att välja Sveriges bästa Gymnasium för dig

Gymnasievalet är en stressig tid för många unga. Det är en tid då man brottas med många funderingar och tankar om framtiden; Vad vill jag studera inom? Vad vill jag bli? Hur väljer jag rätt? För att lätta på stressen så behöver du veta att ditt val inte är livsavgörande eller ristat i sten – du har hela livet på dig att ändra riktning och mål. Försök utgå från det som känns rätt för just dig i nuläget. Som extrastöd listar vi vårt urval av Sveriges bästa Gymnasium nedan som inspiration för dig i hopp om att du finner de givande och underlättande. Skolorna i vår lista har även riksintag vilket innebär att du kan söka från vart i landet du än bor. Dessutom är många av utbildningar högskoleförberedande för dig som funderar att plugga på högskolan efter dina studier!

Vår lista av Sveriges bästa Gymnasium:

Sveriges bästa Gymnasium: Rymdgymnasiet Rymdgymnasiet

Svävar dina tankar ofta kring utomjordliga ting? Drömmer du om att bli astronaut eller om att studera stjärnor och planeter? Då är Rymdgymnasiet en plats för just dig! Skolan är Sveriges nordligaste och högst belägna gymnasieskola med två rymdprogram – Rymdvetenskapsprogrammet och Rymdteknikprogrammet. Kursplanerna profileras med hjälp av rymdverksamheten i Kiruna. Gymnasieskolan är liten med duktiga pedagoger. Det är en plats där du inte blir en i mängden vilket gör det till en självklar kandidat som en av Sveriges bästa Gymnasium.

Flygteknik Technical Training

Drömmer du om att jobba som mekaniker med flygteknik? Då kommer denna Flygteknikutbildning passa dig perfekt! Du kan söka oavsett vart du bor i Sverige, boende finns på skolan! Flygteknikprogrammet i Nyköping utbildar mekaniker och tekniker för flygplan och gymnasieutbildningen ger dig en yrkesexamen som flygmekaniker samtidigt som du får behörighet till vidare studier på högskola eller yrkeshögskola. Du läser kärnämnena samtidigt som du lär dig hur flygplan fungerar. Du lär dig flygplanets olika system genom kurser i gasturbinmotorer och flygplanslära. Du läser också flera kurser i el, instrument och flygelektronik. Du gör din ansökan via din gymnasiewebb, får avgångsbetyg från gymnasieskolan, och möjlighet till ett utbildningsintyg – Del-66 enligt de europeiska luftfartsbestämmelserna (Certificate of Recognition). Utbildningsintyget är giltigt i alla EU-länder. Det är även duktiga lärare med erfarenhet inom flygteknik vilket garanterar en hög kvalitet på utbildningarna samt mycket praktik, vilket gör att vi tar med Flygteknik Technical Training i vår lista som ett av Sveriges bästa gymnasium.

Hässleholms Tekniska Skola – HTS

HTS är en attraktiv skola i centrala Hässleholm som grundades redan 1912. Med stolta traditioner som grund tar skolan sats mot framtiden med en verksamhet som präglas av ledorden kunskap, kreativitet och trygghet. HTS har ett nära och utvecklat samarbete med arbetsliv, högskolor och universitet i regionen. Skolan ligger centralt med bara fem minuters gångväg till tåg- och busstationen i Hässleholm, som är en knutpunkt för hela regionen. Skolan har genomgått omfattande renoveringar och har en fräsch matsal, ny idrottshall och en välkomnande entréhall med cafeteria som har blivit en naturlig samlingsplats för alla på skolan. På HTS kan du bland annat läsa Ekonomi (EK) eller Samhällsvetenskap (SA).

Sveriges bästa Gymnasium: Wången Wången

Brinner du för djur och natur? På Wången finns utbildningar för dig som har en stor förkärlek till islandshästar och travsport. På anläggningen finns det bland annat en rid- och körhall och trav- och skogsbanor. Här kan du studera gymnasieutbildningar för dig som vill bli exempelvis hästskötare, travtränare, ridlärare eller hovslagare. Hos Wången kan du gå Naturbruksprogrammet – Islandhäst för dig som kanske vill arbeta som ridledare eller hästskötare för islandshästar. Du kan också gå Naturbruksprogrammet – Travprofil som riktar in sig på specialiserad travsport.

Viktor Rydbergs Ikon Viktor Rydbergs Gymnasium

Viktor Rydbergs Gymnasium ligger centralt intill Odenplan i Stockholm i en vacker, kulturhistorisk byggnad som uppfördes år 1885. Lokalerna är nyligen omsorgsfullt renoverade och rymmer ca 550 elever som kommer från ett femtiotal olika grundskolor. Skolan erbjuder en rad teoretiska och kreativa fördjupningskurser, dessutom har du möjlighet att inom ditt individuella val välja kurser som ger meritpoäng till högskolan för dig som också funderat på vidare studier efter gymnasiet. Utbildningar som du kan gå hos Viktor Rydbergs är exempelvis Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning i beteendevetenskap eller Naturvetenskapsprogrammet med inriktning i naturvetenskap.

Aniara Gymnasiet Ikon Aniaragymnasiet

Hos Aniaragymnasiet är du och din utbildning i centrum. Skolan kombinerar närhet och trygghet med undervisning av högsta kvalitet, i välutrustade moderna lokaler. De har ett brett och nära samarbete med näringslivet och internationella kontakter. På Aniara kan du exempelvis gå Handelsprogrammet, Ekonomiprogrammet eller Hotell- och Turismprogrammet. Hos skolan får du goda förutsättningar att gå vidare till jobb eller fortsatta studier efter avslutad utbildning. Deras främsta resurs är engagerade lärare som sätter din framtid först.

Sveriges Ridgymnasium Ikon Sveriges Ridgymnasium

Sveriges Ridgymnasium är en etablerad gymnasieskola som startade 2005 i Varberg och idag finns på fyra olika orter i Sverige. Under alla år har utbildningarna varit inriktade mot häst och ridsport. Skolans grundläggande idé är enkel – de strävar efter att vara Sveriges bästa gymnasieutbildning för hästintresserade elever. De erbjuder elever de bästa förutsättningarna att utveckla sitt intresse och sin talang, samtidigt som de får en gedigen gymnasieutbildning som leder dig vidare i livet oavsett vägval. Hos Sveriges Ridgymnasium kan du exempelvis plugga Häst & Ridsport och Djursjukvård & Rehab.

Sveriges bästa Gymnasium: Borlänge Kommun Borlänge Gymnasieskola

Den kommunala gymnasieskolan består av sex skolor/enheter – var och en med sin karaktär. Utöver de kommunala gymnasieskolorna Erikslundsgymnasiet, Soltorgsgymnasiet, Hushagsgymnasiet, Hagagymnasiet och Ljungbergsgymnasiet finns även två fristående gymnasieskolor i Borlänge – Helixgymnasiet samt musikgymnasiet Rytmus. Tillsammans erbjuder skolorna ett brett utbud av gymnasieprogram där du exempelvis kan plugga Estetiska verksamheter för dig som exempelvis älskar dans, musik, teater eller bild. Du kan också gå program som exempelvis Hälsa, vård och omsorg, Idrottsutbildning, Humanistiska programmet eller Teknikprogrammet. ”Man känner sig välkommen här och man kan liksom vara sig själv här”.

Lärlingsgymnasiet Ikon Lärlingsgymnasiet

Vad som gör Lärlingsgymnasiet till en av Sveriges bästa Gymnasium är eftersom de erbjuder dig en unik möjlighet att genomföra din Gymnasieutbildning ute i arbetslivet. På så sätt får du både arbetslivserfarenhet och kontakter redan under din Gymnasieperiod. Det innebär att du spenderar halva utbildningstiden på en lärlingsplats tillsammans med en handledare som tillsammans med din lärare utbildar dig i yrket. Ett perfekt val för dig som vill varva plugget med praktiskt arbete! Lärlingsgymnasiet erbjuder många utbildningar som exempelvis Barn- och fritidsprogrammet, Handel och service, Husbyggnad och Elteknik.

Hovslagarutbildningen - Västernorrland Ikon Hovslagarutbildningen – Västernorrland

Hovslagare är ett framtidsyrke, antalet hästar ökar hela tiden och behovet är stort av godkända hovslagare över hela landet. Trivs du med att vara din egen chef? Gillar du att arbeta med kroppen? Samt har du ett stort intresse för hästar och hantverk? Då kan Hovslagarutbildningen vara en perfekt match för dig! I utbildningen ges bland annat kurser inom hovvård, hovsjukdomar, hantverksteknik, hästskosmide, svetsning, verkning och skoning samt hästens anatomi. Småföretagande och ergonomi är också viktiga moment inom utbildningen.

Viktiga datum?

Viktiga datum för olika Gymnasieutbildningar varierar från skola till skola men sker vanligtvis någonstans mellan början av året till slutet av våren. Här är det därför viktigt att hålla koll och skriva ner datum för de utbildningar du är intresserade av – så du inte missar exempelvis sista ansökningsdatum. Har du missat sista ansökningsdatum brukar du kunna skicka in en så kallad sen anmälan men hamnar då som reserv i antagningsprocessen. Läs gärna även vår artikel; hur söker man till gymnasiet för dig som vill veta mer om hur själva processen går till.

Studiestöd

Det finns flera olika bidrag för dig som ska börja på gymnasiet, bland annat studiebidrag. Studiebidrag får alla som har fyllt 16 år och studerar gymnasiet. Saker som din ålder och livssituation bestämmer också vilka bidrag eller lån du kan få eller söka på gymnasiet. Du kan läsa mer om vilka studiestöd och lån du är berättigad till hos Centrala Studienämndens (CSN) hemsida.

Mer inspiration

Känner du fortfarande beslutsångest kring vilken inriktning du vill gå eller hur du väljer Sveriges bästa gymnasieutbildning för dig? Vi har många fler artiklar för dig fyllda med inspiration. Är du nyfiken på vart kändisarna från Göteborg gick gymnasiet? Många baserar exempelvis sitt val av studier på exempelvis utbildningar och jobb med högst lön som har högst efterfrågan på arbetsmarknaden. För att hitta och välja bland Sveriges bästa Gymnasium är det viktigt att ta i akt vilka faktorer som håller högst värde för just dig.