Industritekniska programmet
Funderar du på att läsa industritekniska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka möjligheter den ger. På industritekniska programmet kan du välja mellan inriktningarna: driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik samt svetsteknik.
Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!
Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt skola och utbildning!
Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!
- Spar tid - vår personal hjälper dig!
- Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
- Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
- Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
- Din förfrågan är helt gratis!
Utbildare | Utbildning | Upplägg | Start | Ort | Pris | Jämför |
---|---|---|---|---|---|---|
Industritekniska programmetHaganässkolan - Gymnasium | Gymnasium 3 år Program | HT 2025 |
Kronobergs län
Älmhult
| CSN-berättigad & kostnadsfri |
Industritekniska programmet
Vill du få ett tekniskt avancerat yrke efter gymnasiet? Då kan det industritekniska programmet vara något för dig. Under utbildningen kommer du få utveckla dina kunskaper i industriell teknik och industritekniskt skapande. Under utbildningen får du lära dig att arbeta med diverse material och utrustning som används i industrier. Utöver det kommer du även få vara med i processen från idé till färdig produkt, men även lära dig mer om resursanvändning och produktionsekonomi. Du som elev kommer alltså få en god insikt i industritekniska processer och få arbeta nära med kvalitetssäkring i hela produktionskedjan.
Om branschen
Branschen är under ständig utveckling och du som elev kommer under utbildningens gång förberedas inför att lösa problem och upptäcka innovativa möjligheter för att möta eventuella förändringar. För att möta branschens utveckling kommer du som elev lära dig att reflektera kring dina erfarenheter och tidigare resultat för att tänka innovativt.
Idag är en stor del av industriprocesserna automatiserade och digitaliserade. Under utbildningen kommer du som elev förbättra din förmåga att använda digital teknik och få en ökad förståelse för hur processerna styrs. Systematiskt arbetsmiljöarbete och hållbarhet är också en central del i utbildningen. Du som elev kommer få lära dig hur viktigt det är att följa regler och arbeta kvalitets- och säkerhetsmedvetet. Valen av material, metod och teknik ska göras med hänsyn till såväl hållbar utveckling ur lokala och globala perspektiv som företagsekonomi.
Industriellt arbete utförs ofta i samverkan med andra människor. En god kommunikationsförmåga är därför en viktig del i yrket och du ska kunna samarbeta med alla människor oavsett kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Eleverna ska vidare utveckla förmågan att i grupp ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.
Industritekniska programmet inriktningar
Det finns fyra inriktningar inom det industritekniska programmet: driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik och svetsteknik.
Driftsäkerhet och underhåll
Inriktningen driftsäkerhet och underhåll på industritekniska programmet passar dig som vill lära dig hur man driver industrianläggningar. Du får lära dig hur man underhåller industriell utrustning och industrianläggningar.
Jobba som:
Processteknik
Inriktningen processteknik på industritekniska programmet passar dig som vill lära dig mer om kemiska och mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll, styr- och reglerteknik.
Jobba som:
Produkt och maskinteknik
Inriktningen produkt och maskinteknik på industritekniska programmet passar dig som vill lära dig att hantera industriutrustning, verktyg och materialet som används i olika produktioner.
Jobba som:
Svetsteknik
Inriktningen svetsteknik på industritekniska programmet passar dig som vill lära dig tekniker inom svets och plåtbehandling.
Jobba som:
APL
På industritekniska programmet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Du som elev fårvmöjlighet att arbeta med praktiska projekt och få erfarenhet från verkliga industriella miljöer. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.
Exempel på yrken efter utbildningen
Efter avslutad utbildning kan eleverna arbeta som tekniker, projektledare, driftschefer eller inom forskning och utveckling.
Möjligheterna är många och eleverna kan söka jobb inom många olika branscher, inklusive tillverkning, energi, transport, bygg och infrastruktur.
En utbildning inom industritekniska programmet är bra steg på vägen mot en spännande karriär!
Funderar du på att läsa industritekniska programmet?
Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder industritekniska programmet.