Skyddsombud utbildning

Behöver du en skyddsombud utbildning? Är du chef eller blivit utvald till skyddsombud ansvarar du för era arbetsmiljöfrågor och är skyldig att säkerställa att din arbetsgivare fyller de krav som finns för er arbetsmiljö. Är du istället arbetsgivare ansvarar du för att se till att ert skyddsombud får den utbildning som behövs för att han eller hon ska klara sina arbetsuppgifter.

Välj bland utbildningar som:

 • Skyddsombud i praktiken
 • Arbetsmiljö för skyddsombud
 • Systematisk arbetsmiljöarbete
 • Kränkande särbehandling
 • Hantera hot och våld

Utbildningar för skyddsombud finns online, på distans eller i en stad nära dig. Kurser finns i priser från 3 200 kr.

Vi har samlat flera av Sveriges främsta utbildare för att ditt skyddsombud ska få rätt kunskap i era arbetsmiljöfrågor. Fyll i formuläret så hjälper vi dig att snabbt komma i kontakt med en professionell utbildningsaktör utifrån er bransch och arbetsmiljön relaterat till ert behov.

Skickar...

Vi hjälper dig hitta rätt utbildning som skyddsombud

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Byggarbetsmiljösamordnare BAS-P & BAS-U

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  5 900 SEK

  Arbetsmiljöansvar för chefer och ledare – live via webben

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  6800 SEK

  SAM i praktiken

  Dalecarlia Arbetsmiljö

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  1 999 SEK

  OSA i praktiken

  Dalecarlia Arbetsmiljö

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  1 999 SEK

  Skyddsombudsutbildning i arbetsmiljö

  Addera Hållbar HR AB

  Kompetensutveckling
  1-2 dagar
  Företagsanpassat
  Flera orter (4 st)
  3 995 SEK

  Skyddsombud i praktiken

  Work Health

  Kompetensutveckling
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  4 490 SEK

  Arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud

  Addera Hållbar HR AB

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  Företagsanpassat
  Flera orter (4 st)
  -

  Arbetsmiljö - grundkurs

  Consensus

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Öppen utbildning
  Löpande
  Örebro
  Örebro län
  13 900 SEK

  Skyddsombudsutbildning

  Consensus

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Öppen utbildning
  Löpande
  Örebro
  Örebro län
  6 500 SEK

  Vad innebär det att vara skyddsombud?

  Som skyddsombud, även kallad arbetsmiljöombud, företräder du dina medarbetare inom frågor gällande arbetsmiljö. Du skall säkerställa att arbetsgivaren uppfyller sitt ansvar gentemot arbetsmiljölagen. Ditt uppdrag är att ge röst åt personalen genom att medla mellan medarbetarna och arbetsgivaren. Efter en skyddsombud utbildning har du därmed möjlighet att vara med och påverka arbetsmiljön på din arbetsplats!

  Skyddsombudet tillförsäkrar att arbetsplatsen har skydd för hälsa, olycksfall och olyckor. Uppstår eller upptäcks en risk/fara vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren. Åtgärdas inte problemet av arbetsgivaren kan skyddsombudet istället vända sig till Arbetsmiljöverket. Uträttas problematiken fortfarande inte så har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet ifall arbetet avser fara för medarbetarens liv. Med andra ord är skyddsombud en mycket viktig roll på arbetsplatsen, med stort inflytande vid frågor gällande arbetsmiljö. För att du skall kunna bidra till en god arbetsmiljö för dig och dina kollegor är det både väsentligt och meningsfullt att gå en skyddsombud utbildning.

  Hur blir du skyddsombud?

  På alla arbetsplatser där arbetet anses som riskfyllt skall det finnas skyddsombud oberoende antal anställda. Det finns även krav på skyddsombud på arbetsplatser med minst fem anställda. På större arbetsplatser kan flera personer utses till skyddsombud. Då krävs det även ett huvudskyddsombud som koordinerar skyddsombuden och deras arbete. Det är fackföreningen som utser skyddsombudet var tredje år. På arbetsplatser utan facklig representant är det upp till personalen att utse vem som ges rollen som skyddsombud.

  Är du intresserad utav att arbeta med den interna kommunikationen på din arbetsplats? Gå en utbildning där du lär dig utveckla er internkommunikation. Med en god internkommunikation ökar möjligheten för att förmedla information bland dina medarbetare. Detta verkar för allas trivsel och för att skapa en god arbetsmiljö på din arbetsplats!

  Arbetsmiljö

  För att gå en skyddsombud utbildning bör du ha kunskap inom arbetsmiljö. Vad är då arbetsmiljö? Arbetsmiljö är som det låter, miljön på din arbetsplats. För att miljön på din arbetsplats skall upprätthållas har arbetsmiljölagen framställts. Arbetsmiljölagen verka för att skydda de anställda från ohälsa och olyckor, samt bidra till god arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det är viktigt att du som skyddsombud är uppdaterad angående de arbetsmiljölagar som gäller, samt att du förmedlar dessa regler och lagar vidare till dina kollegor.

  Behöver du friska upp din kunskap inom arbetsmiljö? Gå en arbetsmiljölkurs! Det krävs nämligen att du är expert angående rådande lagar och regler inom arbetsmiljöarbete, innan du går en skyddsombud utbildning.

  Har du en passion för att vara skyddsombud kanske du kan prova en dataskyddsombuds utbildning. För en lyckad dataskyddsombuds utbildning är det till din fördel att vara påläst gällande GDPR. Just nu kan du också läsa om GDPR utbildning Stockholm.

  Kursens upplägg och innehåll

  En skyddsombud utbildning kan komma att se olika ut beroende på utbildningsanordnare. Därför rekommenderar vi att du söker och jämför olika skyddsombud utbildningar hos oss för att hitta den som passar dig bäst!

  Övergripande kursinnehåll innefattar ökad förståelse kring rollen som skyddsombud och de olika arbetsuppgifterna som tillkommer med rollen. Även förståelse angående samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare, rättsliga möjligheter att påverka och förändra brister i arbetsmiljö samt planeringsrättigheter. Ytterligare så kommer utbildningen innefatta hur en skyddsfråga skall drivas, vad ett tillbud är, rättigheter till utbildning, lön och ledighet samt innebörden i ett systemiskt arbetsmiljöarbete. Slutligen kommer utbildningen fördjupa sig i hur Arbetsmiljöverket arbetar och grunderna i riskbedömning.

  Det genomgående målet med utbildningen är att du skall bli säker i din roll som skyddsombud. Du skall vara säker på dina rättigheter, skyldigheter samt den gällande arbetsmiljölagen. Du skall förstår hur en god arbetsmiljö och verksamhetens utveckling går hand i hand. Ytterligare kommer du få lärdom kring vikten av att samverka i arbetsmiljöfrågor. Slutligen kommer utbildningen förhoppningsvis bidra med ökat intresse för arbete gällande arbetsmiljöfrågor.

  En skyddsombud utbildning varar vanligtvis i 1-2 dagar. Priserna är allt som oftast kundanpassade där utbildningsanordnaren tillsammans med dig kommer överens om pris. Vid de utbildningar där priset redan är bestämt kan en skyddsombud utbildning kosta från 3200kr – 8000kr.

  Det finns många andra utbildningar inom kompetensutveckling för dig som vill öka din kompetens och kunna sticka ut på arbetsmarknaden. Flera av dessa utbildningar går även att studera på distans. Lär mer om olika distansutbildningar!

  Arbetsmiljö utbildningar/kurser och andra relaterade utbildningar

  Är du intresserad av en skyddsombud utbildning?

  Fyll i formuläret så får du kontakt med upp till 5 utbildare och kan få in offerter och förslag på upplägg som kan passa just dina behov och dina önskemål!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Vad är skillnaden mellan BAM och SAM?

  Du kanske har hört talas om BAM och SAM, men vad är egentligen skillnaden mellan BAM och SAM? Att...

  Hållbarhetsarbete

  Hur kan hållbarhetsfrågan bli en lönsam del i din verksamhet? Med ett bra hållbarhetsarbete bidrar du inte bara till...

  Arbetsmiljö utbildning

  En god arbetsmiljö sänker sjukfrånvaro, ökar välmående och effektiviteten bland anställda samt minskar olyckor på arbetsplatsen. En arbetsmiljö utbildning...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...

  Utrymningsledare utbildning

  Söker du en utrymningsledare utbildning för dig själv eller ditt företag? Har du blivit tilldelad utrymningsansvar på din arbetsplats...

  Hållbarhetsutbildning

  Brinner du för en hållbar framtid? Är du idag ansvarig för miljö och hållbarhetsfrågor i ert företag eller är...

  Kvartsdamm utbildning

  Behöver du eller dina anställda gå en kvartsdamm utbildning? Alla som arbetar med eller leder arbeten där kvartsdamm förekommer...

  Härdplastutbildning

  Hanterar du härdplaster på arbetsplatsen och behöver gå en härdplastutbildning? Från och med den 1 Juni 2015 ställs tydligare...

  Elsäkerhetsutbildning

  Arbetar du inom elbranschen och behöver gå en elsäkerhetsutbildning? En elsäkerhetsutbildning hjälper dig att få rätt kunskap i elsäkerhetsanvisningarna....