Elsäkerhetsutbildning

Arbetar du inom elbranschen och behöver gå en elsäkerhetsutbildning? En elsäkerhetsutbildning hjälper dig att få rätt kunskap i elsäkerhetsanvisningarna. I en utbildning för elsäkerhet får du kunskap som förebygger och säkerställer att du och dina kollegor har en trygg och säker arbetsmiljö. Välj bland flera ubildningar som ESA 19, ESA RÖJ, ESA i praktiken och många fler.

Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt utbildare och rätt utbildning inom elsäkerhet.

Skickar...

Vi hjälper dig hitta rätt elsäkerhetsutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  ESA-E:1 Elektriskt arbete

  AMSAC Kompetenspartner

  Kompetensutveckling
  Flera orter (21 st)
  8 900 SEK

  Elsäkerhet vid arbete (Skötsel av elanläggningar) - 100% online

  Elerno

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  2 495 SEK

  Validering elteknik

  Movant Komvux

  Kompetensutveckling
  1-2 veckor
  Bokadirekt & betala
  Distansutbildningar
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  -

  Auktoriserad Elinstallatör

  INSU

  Yrkeshögskola
  1 år
  HT 2023
  Distans
  Nyköping
  Södermanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Elsäkerhet för icke elektriker

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  -

  EBR Kabelförläggning

  Trainor

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  Sundsvall
  Västernorrlands län
  5600 SEK

  Vattenvägar - Vattenkraftens säkerhetsanvisningar

  Trainor

  Kompetensutveckling
  3-7 timmar
  Distans
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  2 050 SEK

  KFI - Kontroll före idrifttagning, webb

  Trainor

  Kompetensutveckling
  1-3 timmar
  Distans
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  2700 SEK

  ESA Grundutbildning

  Laponia Partner AB

  Kompetensutveckling
  1-2 dagar
  Kurser
  Löpande
  Jokkmokk
  0 SEK

  Varför en utbildning i elsäkerhet?

  Är du verksam i elbranschen är en hög elsäkerhet en väldigt central och viktig del för dig. Genom att gå en elsäkerhetsutbildning får du de rätta verktygen för att både undvika och förebygga elfara i ditt arbete. Idag är det viktigt att följa utvecklingen för alla de nya krav och förordningar som uppkommit kring elsäkerhet och genom rätt utbildning får du en tryggare arbetsplats för både dig själv och dina kollegor.

  Vad innebär elsäkerhet

  Elsäkerhet innebär att personer som arbetar inom elektrisk fara ska kunna vistas i en trygg och säker miljö. Att ha god kunskap och erfarenhet i elsäkerhet visar att du har ett stort säkerhetstänk i allt som har med elektricitet att göra.

  Elsäkerhetsutbildning innehåll

  Innehållet för en elsäkerhetsutbildning varierar beroende på vilken utbildning du väljer. Något som alla elsäkerhetsutbildningar har gemensamt är att de vill förebygga fara och elolyckor för personer som arbetar med el. Här nedan har vi listat ett par delar som en utbildning kan innehålla.

  Innehåll i en elsäkerhetsutbildning:

  • ESA Grund
  • Olyksfall
  • Bedömning och riskhantering
  • Val av arbetsmetoder
  • Elfaran
  • Kunskapsprov

  Elsäkerhetsutbildning krav

  För att kunna gå en utbildning i elsäkerhet finns det ibland krav eller vissa förkunskaper som måste uppfyllas. Dessa krav kan variera bereonde på vilken utbildning du är intresserad av att gå – Så går du i tankarna för att gå en utbildning är det viktigt att kolla upp vad som gäller.

  Elsäkerhetsutbildning giltighet

  När du genomgått en utbildning i elsäkerhet erhåller du ett intyg som är giltigt i tre år. Detta innebär att du efter tre år måste förnya ditt intyg via en repetitionsutbildning som förnyar din kunskap.

  Kurser inom elsäkerhet

  Är du på jakt efter rätt kurs i elsäkerhet? I området för en elsäkerhetsutbildning finns det både grundläggande och avancerade utbildningar inom olika områden för ämnet. De fyra vanligaste fokusområdet i utbildningarna är regler och rutiner,praktisk elteknik, certifieringar och elsäkerhet för en utvald yrkesgrupp. Här nedan kan du ta del av ett urval av de elsäkerhestutbildningar som finns.

  Exempel på kurser i elsäkerhet:

  • ESA 19 fackunnig grund: I Denna utbildning får du grundläggande kunskaper i ESA19 fackkunnig och där fokuset ligger på beteende i arbetet kopplat till ESA19.
  • ESA 19 fackkunnig repetition: Här får du som är fackkunnig inom el en repetition för kunskaperna i ESA. Utöver det får du även ta del av kommunikation, riskhantering och hur du planerar och genomför ett säkert arbete.
  • ESA instruerad person: En utbildning som vänder sig till dig som arbetar vid eller i närheten av elledningar i ditt dagliga arbete.
  • ESA i praktiken: Här får du ta del av kunskap i ESA och praktiskt träna på att arbeta elsäkert, utföra riskbedömning i olika situationer samt att öva förmågan att instruera och kontrollera att alla har förstått riskerna i dessa situationer
  • ESA Röj: I ESA röj för du en säkerhetsutbildning för att förebygga elfara om du verkar i ett abrete som innehåller underhållsröjning och besiktningar.
  • ESA industri och installation: En utbildning i ESA industri och installation omfattar regler för arbetet inom elinstallationer och industriella elanläggningar. Utbildningen är ett bra komplement för att förebygga elolyckor i mer komplicerade eller större anläggningar.

  Elsäkerhetsutbildning distans

  Ska du gå en elsäkerhetsutbildning och behöver gå den på distans? Idag finns det stora möjligheter att kunna gå en ESA utbildning på distans då flera företag inom branschen tvingats ställa om. I dagsläget kan du välja att helt gå en hel utbildning online eller välja en kombination av distans och fysiskt. Vill du hitta en distansutbildning i elsäkerhet? Fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta rät utbildare för dina behov.

  Vad är ESA?

  Har du svårt att förstå och fatta grepp om vad ESA är? ESA står för Elsäkerhetsanvisingarna och är en del av EBR:s elsäkerhetsanvisningar, vilket kan låta mer brett och invecklat än vad det egentligen är. Anvisningarna används helt enkelt för att yrkesverksamma personer inom branschen ska kunna utföra sitt dagliga arbete i en bra och säker arbetsmiljö. ESA är ett slags planeringsverktyg som kartlägger arbetsuppgifter, organisationen och roller för att helt enkelt säkerställa att allt sker på ett korrekt och säkert sätt – Mer invecklat än så är det inte!

  ESA utbildning

  Största anledningen till att personer går en ESA utbildning är för att kunna planera sitt arbete rätt för att undvika elolyckor. En ESA utbildning kan innefatta flera olika utbildningar som bl.a. ESA 19, ESA 17, ESA RÖJ och ESA i praktiken. För att genomgå en utbildning i ESA behöver du ha erfarenhet av elanläggningar och ibland uppfylla visa krav.

  Vill du ha ännu mer information? Läs mer om esa utbildning!

  Elsäkerhetsutbildning enligt esa 19

  En elsäkerhetsutbildning enligt ESA 19 består av en sammanslagning av ESA Grund, ESA installation och ESA industri. ESA 19 är de nya, omarbetade elsäkerhetsanvisningarna för alla huvudsakliga elektriska anläggningar som till exempel industrianläggningar, bostads-och kontorsinstallationer och elnätsanläggningar.

  EBR utbildning

  Arbetar du som maskinförare och arbetar med underhåll av elnät, eller verkar du inom kabelförläggning är en EBR-utbildning ett krav för att du ska få utföra dina arbetsuppgifter. För att du ska få en snabb förståelse vad EBR är och vad de inehåller har vi punktat upp ett par av de delar som du får kunskap inom under en utbildning:

  En EBR-utbildning innehåller:

  • Lagar och förordningar som gäller för arbete invid på elektriska anläggningar
  • Grundläggande EBR-kunskap
  • Försäkringsansvar
  • El och elsäkerhet
  • Ansvarsfördelning vid elarbete.
  • Byggteknik vid jordkabel- och luftledningsarbete.

  Här kan du läsa mer om en EBR-utbildning och vad det innebär.

  EBR kabelförläggning utbildning

  En utbildning i EBR kabelförläggning ger dig kunskaper om relevanta föreskrifter och lagar, vilka miljöaspekter du ska ha i åtanke och vilka arbetsmiljörisker som finns vid arbete med kabelförläggning. En utbildning i EBR kabelförläggning vänder sig till yrkesverksamma personer som ska förlägga eller förändra förläggning av kabel åt företag inom eldistrubition. Exempel på yrkesroller där denna utbildning är aktuell är för beredare, projektörer, gräventreprenörer och dostributionselektiker.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Vad är skillnaden mellan BAM och SAM?

  Du kanske har hört talas om BAM och SAM, men vad är egentligen skillnaden mellan BAM och SAM? Att...

  Hållbarhetsarbete

  Hur kan hållbarhetsfrågan bli en lönsam del i din verksamhet? Med ett bra hållbarhetsarbete bidrar du inte bara till...

  Arbetsmiljö utbildning

  En god arbetsmiljö sänker sjukfrånvaro, ökar välmående och effektiviteten bland anställda samt minskar olyckor på arbetsplatsen. En arbetsmiljö utbildning...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...

  Utrymningsledare utbildning

  Söker du en utrymningsledare utbildning för dig själv eller ditt företag? Har du blivit tilldelad utrymningsansvar på din arbetsplats...

  Hållbarhetsutbildning

  Brinner du för en hållbar framtid? Är du idag ansvarig för miljö och hållbarhetsfrågor i ert företag eller är...

  Kvartsdamm utbildning

  Behöver du eller dina anställda gå en kvartsdamm utbildning? Alla som arbetar med eller leder arbeten där kvartsdamm förekommer...

  Härdplastutbildning

  Hanterar du härdplaster på arbetsplatsen och behöver gå en härdplastutbildning? Från och med den 1 Juni 2015 ställs tydligare...

  Miljöcertifiering kurs

  Få en certifiering genom att gå en miljöcertifiering kurs och bidra till en bättre värld! Här kan du jämför...