International Baccalaureate

Vill du läsa din gymnasieutbildning på engelska och få möjlighet att studera vidare vart du vill i världen? Då är IB, International Baccalaureate gymnasieprogrammet för dig. Läroplanen för utbildningen sträcker sig internationellt och är gemensam för alla IB-skolor. Utbildningen är riksrekryterande och du kan söka vart du än bor.

Studier.se hjälper dig söka och jämföra gymnasieskolor!

Vi har samlat några av Sveriges bästa gymnasieskolor. Fyll enkelt i formuläret så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt skola som har gymnasieprogrammet du önskar läsa.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

  • Spar tid - vår personal hjälper dig!
  • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
  • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
  • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
  • Din förfrågan är helt gratis!

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

    IB Diploma Programme

    Haganässkolan - Gymnasium

    Gymnasium
    3 år
    Program
    Kronobergs län
    Älmhult
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    International Programme (Upper Secondary)

    Björknäsgymnasiet

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Boden
    Norrbottens län
    Rikstäckande
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    International Baccalaureate

    Malmö Borgarskola

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Malmö
    Skåne län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    International Baccalaureate

    International Baccalaureate, eller IB-programmet som det också kallas, är globalt ledande när det kommer till internationell undervisning. Undervisningsspråket är engelska och utbildningen studeras i omkring 160 länder runt om i världen. Samtliga skolor följer IB-programmets internationella läroplan. International Baccalaureate Organization (IBO) är en oberoende organisation som säkerställer att utbildningen håller rätt innehåll och kvalitet i samtliga skolor. Efter avslutade studier kommer du ha utvecklat en stark akademisk grund och få en internationellt erkänd examen.

    Om du går i årskurs nio och funderar på att läsa International Baccalaureate på gymnasiet kommer du utveckla dina förmågor för ett livslångt lärande. IB-studenter har ofta ett starkt självledareskap och hög studiemotivation. Genom att studera på IB-programmet blir du del av en internationell gemenskap med en utbildning som står för kvalité och hög standard.

    Vad är International Baccalaureate?

    IB-programmet är ett 2-årigt gymnasieprogram, men för att få en komplett gymnasieexamen erbjuder svenska IB-skolor ett så kallat preparandaår som motsvarar år 1 på gymnasiet. Studierna genomförs fortsatt på engelska, men utgår från Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammets kursutbud. International Baccalaureate är ett högskoleförberedande program och kommer ge dig goda förutsättningar för vidare studier.

    IB

    Under de två åren som du läser på IB-programmet kommer du välja sex kurser som följer den internationella läroplanen. Tre av kurserna kommer vara på 150 timmar, medan de andra tre är på 240 timmar. Ett krav är att en av dessa kurser är ditt modersmål. Inkluderat i International Baccalaureate är att du ska läsa en kurs i kunskapsteori: Theory of Knoledge (TOK), som omfattar 100 timmar.

    Creativity, activity, service

    På IB-programmet är det obligatoriskt att genomföra så kallade ”CAS-activities” som står för Creativity, Action, Service. Fokus ska vara mot ”community service” och är en aktivitet som ska ske utanför skoltid. På halvårsbasis ska varje elev ha utfört dessa aktiviteter ett utvalt antal timmar, detta ska sedan redovisas i text. Exempel på aktiviteter kan vara att lära sig ett nytt instrument, börja spela en ny sport eller volontärarbeta. Konceptet bygger på du som elev på IB-programmet ska få främja din personliga utveckling allsidigt.

    IB skolor

    International Baccalaureate Boden

    2023 startar gymnasieprogrammet International Baccalaureate på Björknäsgymnasiet i Boden. Här läser du för att förbereda dig inför universitetsstudier. Med en internationell utbildning och ett globalt mindset har du alla möjligheter att söka till universitet och välja karriärvägar i Sverige och utomlands. Utbildningen börjar med ett förberedande år. Du erbjuds en utbildning där legitimerade lärare med erfarenhet av undervisning på engelska följer med dig på din resa.

    International Baccalaureate Älmhult

    IB-programmet på Haganässkolan gör dig redo för universitetet både i Sverige eller utomlands. Tack vare våra små klasser och kompetenta lärare kommer du att kunna nå din fulla potential. På Haganässkolan kan du även välja specialämnen som bland annat Global Politics, Business Management, Design Technology, eller Visual Arts.

    International Baccalaureate Malmö

    Vill du studera på engelska – och få en internationell examen som är respekterad över hela världen? Malmö Borgarskola har lärare med många års erfarenhet av att undervisa på International Baccalaureate (IB). Malmö Borgarskola har erbjudit det prestigefyllda International Baccalaureate Diploma Programme (IB-DP) sedan 1994 – med resultat i världsklass!

    Gymnasium Engelska

    Eftersom undervisningen sker på engelska är det viktigt att du som funderar på att läsa International Baccalaureate har goda kunskaper i det engelska språket. Behörigheten till IB-programmet är densamma som för Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

    I vissa fall krävs det att de sökande till IB-programmet gör ett engelska språk-test, men det varierar från skola till skola.

    International Baccalaureate Diploma

    För att få grundläggande behörighet till vidare studier krävs det att du som läst International Baccalaureate också får ett IB-diplom. På IB-dokumentationen innebär det alltså att du har fått minst 24 poäng. I Sverige krävs det att du har godkända betyg i Svenska (eller Svenska som andraspråk) 3, Engelska 6 och Matematik 1 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige.

    Dessa kurser motsvarar Svenska 3:

    • Language and Literature A, HL/SL eller Literature A, HL/SL i svenska, danska eller norska (med lägst betyg 4)
    • Test i svenska för universitetsstudier (Tisus).

    Utbildningen sker ju i största del på engelska och uppfyller därför kraven för Engelska 6.

    Det krävs även att du visar dig ha matematiska kunskaper som lägst motsvarar den svenska gymnasiekursen Matematik 1a, b eller c. Matematik på IB-programmet läses i någon av kurserna:

    • Mathematics: applications and interpretation SL/HL,
    • Mathematics: analysis and approaches SL/HL
    • Matematik 1a, b eller c eller motsvarande.

    Om du däremot inte klarar dina studier kan du komplettera dessa i IB-systemet. Varje november och maj sker så kallade ”retakes” som ger dig möjlighet att komplettera dina betyg och få ett diplom i efterhand.

    IBO strävar efter att eleverna som tar studenten från IB utvecklar:

    • Tidshanteringsförmåga och en stark känsla av självmotivation
    • Ett stort intresse för samhällsengagemang
    • Anmärkningsvärd akademisk förmåga
    • Starka forsknings- och skrivförmåga
    • Kritiskt tänkande
    • Ett internationellt perspektiv.

    Funderar du på att läsa International Baccalaureate?

    Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta rätt gymnasium!

    Läs mer om fler populära utbildningar

    Humanistiska programmet

    Funderar du på att läsa Humanistiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

    Hantverksprogrammet

    Funderar du på att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Funderar du på att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Hotell- och turismprogrammet

    Funderar du på att läsa Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Barn- och fritidsprogrammet

    Funderar du på att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Försäljnings- och serviceprogrammet

    Funderar du på att läsa Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Vård- och omsorgsprogrammet

    Funderar du på att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

    Naturbruksprogrammet

    Funderar du på att läsa Naturbruksprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

    Fordon och transportprogrammet

    Funderar du på att läsa Fordon och transportprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...