Specialistundersköterska utbildning

Jobbar du som undersköterska idag men vill kompetensutveckla dig inom yrket i form av en specialistundersköterska utbildning? Som specialist undersköterska får du möjlighet att fördjupa dig inom ett område och bli expert på ditt yrke. Behovet av undersköterskor med specialkompetens är stort på arbetsmarknaden och du har möjlighet att välja tex äldrevård, akutsjukvård eller välfärdsteknologi.

Vi har samlat flera specialistundersköterska utbildning så att du kan jämföra vilken som passar dig bäst. De flesta utbildningarna sker på distans och under halvfart för att ge dig möjlighet att fortsätta ditt arbete som undersköterska under tiden som du studerar.

Skickar...

Låt oss hitta rätt utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Borås
  Distans
  Karlskrona
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialist- undersköterska inom vård och omsorg av äldre

  Campus Skellefteå

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  YH-Flex Specialist­undersköterska Multisjuka äldre

  KUI Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  Anpassat
  Program
  HT 2023
  Flera orter (6 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistundersköterska – inom vård och omsorg av äldre

  Campus Värnamo

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Flera orter (6 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistundersköterska inriktning palliativ vård

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Flera orter (6 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistundersköterska inom psykiatrisk verksamhet

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  1 år
  HT 2024
  Distans
  Gävle
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistundersköterska inom demens (distansutbildning)

  Arboga Högskolecentrum

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Vad gör en specialistundersköterska?

  En specialistundersköterska jobbar med vård och omsorg av sjuka människor eller människor som behöver stöd och hjälp av annan anledning. Skillnaden mellan en vanlig undersköterska och en specialistundersköterska är att en specialistundersköterska är mer inriktad på ett specifikt område.

  Som specialistundersköterska finns det många arbetsplatser att välja mellan så som vårdcentraler, sjukhus eller inom äldre- och handikappomsorgen och därför kan även arbetsuppgifterna se olika ut. Beroende på vilken arbetsplats du har kan arbetstiderna variera från kontorstider till mer obekväma tider på kvällar och nätter. I arbetsuppgifterna som specialistundersköterska ingår även en del administrativt arbete i form av kvalitetsarbete och rapportering.

  För att bli specialistundersköterska krävs en utbildning. Utbildningen riktar sig ofta mot ett specifikt område så som äldrevård, demensvård, akutsjukvård osv.

  Specialistundersköterska akutsjukvård

  Att arbete som specialistundersköterska inom akutsjukvård jobbar du antingen på en intensiv- eller akutvårdsavdelning. Jobbet kan ofta vara mycket krävande både fysiskt men främst psykiskt då du ofta jobbar med svårt sjuka patienter.

  Under din specialistundersköterska utbildning med inriktning akutsjukvård får du en fördjupad kunskap inom att kunna arbeta med avancerad omvårdnad i tvärprofessionella team, agera i akuta situationer och bemöta patient/närstående professionellt. Du får även kompetens om medicinskteknisk avancerad apparatur, som upprätthåller patientens liv, och hur du agerar vid förändring i patientens situation tillsammans med intensivvårdsteamet.

  Specialistundersköterska demens

  Antalet personer som insjuknar i demens varje år uppgår till ca 25 000. Behovet av utbildade specialistundersköterskor med inriktning demens är därför stort. Som demensundersköterska jobbar du främst med att personer som lider av demens ska få en bättre tillvaro. Jobbet innebär också en del administrativt som handledare för kollegor samt utvecklar och kvalitetssäkrar arbetet inom äldreomsorgen.

  I din utbildning kommer du få lära dig om olika behandlingsmetoder och neuropsykiatriska tillstånd samt hur du ska hantera palliativ vård, vård i livets slutskede.

  Specialistundersköterska välfärdsteknologi

  Välfärdsteknik definieras som ”kunskapen om och användande av teknik som kan bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar och deras anhöriga.” 2025, beslutad gemensamt av regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL).

  Utbildningen handlar om att ge rätt tekniska förutsättningar för att personer med en funktionsnedsättning eller äldre personer ska kunna bo kvar hemma och samtidigt känna sig trygga i att de får rätt vård och omsorg.

  Specialistundersköterska distans

  Specialistundersköterska utbildningen hålls ofta på distans och på halvfart. Detta för att kunna underlätta att du som redan jobbar som undersköterska ska kunna fortsätta med detta samtidigt som du studerar.

  Du kan genomföra utbildningen på flera av landets yrkeshögskolor och du har rätt till CSN under din studietid. Kraven för att genomgå en specialistundersköterska utbildning är att du är undersköterska i grunden. Vanligtvis håller utbildningen på i 1 år.

  Ambulanssjukvårdare utbildning

  Efterfrågan på ambulanssjukvårdare är stor och du kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. För att få utbilda dig till ambulanssjukvårdare så krävs det att du är undersköterska i grunden samt har ett par års arbetslivserfarenhet.

  Som ambulanssjukvårdare jobbar du i en akut miljö där din främsta uppgift är att arbeta i ambulansen vid utryckning. Du ansvarar för körning och kommunikation samt den medicinska utrustningen. Du kommer även behöva assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinsk personal som finns med.

  Du kommer under 1 års tid varva teoretiska och praktiska moment i utbildningen. Ca 10 veckor kommer ägnas åt LIA, lärande i arbete, för att vara förberedd för att påbörja din karriär som ambulanssjukvårdare.

  Andra utbildningar inom vård och omsorg

  För dig som vill jobba med vård och omsorg förutom specialistundersköterska har vi samlat roliga och spännande utbildningar som dessutom är eftertraktade på arbetsmarknaden nedan:

  Vill du sätta dig in ännu mer kan du läsa mer ingående om en vård och omsorg utbildning eller läsa mer om hela utbudet på vårdutbildningar.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Programmering Utbildning

  Med en programmering utbildning har du chansen att skapa det där nästa stora Tv-spelet eller appen som alla laddar...

  CSN-berättigade utbildningar på distans

  Vill du läsa en CSN-berättigad utbildning på distans? En distansutbildning är en flexibel lösning för dig som vill utbilda...

  CSN-berättigade utbildningar

  Tycker du att det är svårt att veta vilka CSN-berättigade utbildningar som det finns att välja mellan? Att välja...

  Plugga upp betyg

  Saknar du grundläggande behörighet för att komma in på din drömutbildning? Saknar du betyg från gymnasiet eller behöver du...

  Kreativa utbildningar för alla

  Vill du utbilda dig inom något som du verkligen brinner för? Svenska folkhögskolor erbjuder kreativa utbildningar för alla som...

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  Vård och omsorg utbildning

  Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

  Elevassistent utbildning

  En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

  Barnskötarutbildning

  Gå en barnskötarutbildning och plugga till barnskötare via Komvux, folkhögskola, yrkeshögskola eller som yrkesutbildning. Som barnskötare jobbar du med...