Specialistundersköterska utbildning

Jobbar du som undersköterska idag men vill kompetensutveckla dig inom yrket i form av en specialistundersköterska utbildning? Som specialist undersköterska får du möjlighet att fördjupa dig inom ett område och bli expert på ditt yrke. Behovet av undersköterskor med specialkompetens är stort på arbetsmarknaden och du har möjlighet att välja tex äldrevård, akutsjukvård eller välfärdsteknologi.

Vi har samlat flera specialistundersköterska utbildning så att du kan jämföra vilken som passar dig bäst. De flesta utbildningarna sker på distans och under halvfart för att ge dig möjlighet att fortsätta ditt arbete som undersköterska under tiden som du studerar.

Skickar...

Låt oss hitta rätt utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Förändringsledare inom välfärden

  Vårdyrkeshögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistutbildad undersköterska inom vård och omsorg om äldre

  Yrkeshögskolan i Mölnlycke

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Distans
  Program
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Medicinsk sekreterare

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Skövde
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Stödpedagog

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistutbildad undersköterska/stödassistent välfärdsteknologi

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  1 år
  Program
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Specialistutbildad undersköterska akutsjukvård

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Demensspecialiserad undersköterska

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ambulanssjukvårdare

  Skövde Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  1 år
  Program
  HT 2022
  Skövde
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Undersköterska

  Astar

  Vuxenutbildning/Komvux
  Anpassat
  Program
  Västerås
  Västmanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Vad gör en specialistundersköterska?

  En specialistundersköterska jobbar med vård och omsorg av sjuka människor eller människor som behöver stöd och hjälp av annan anledning. Skillnaden mellan en vanlig undersköterska och en specialistundersköterska är att en specialistundersköterska är mer inriktad på ett specifikt område.

  Som specialistundersköterska finns det många arbetsplatser att välja mellan så som vårdcentraler, sjukhus eller inom äldre- och handikappomsorgen och därför kan även arbetsuppgifterna se olika ut. Beroende på vilken arbetsplats du har kan arbetstiderna variera från kontorstider till mer obekväma tider på kvällar och nätter. I arbetsuppgifterna som specialistundersköterska ingår även en del administrativt arbete i form av kvalitetsarbete och rapportering.

  För att bli specialistundersköterska krävs en utbildning. Utbildningen riktar sig ofta mot ett specifikt område så som äldrevård, demensvård, akutsjukvård osv.

  Specialistundersköterska akutsjukvård

  Att arbete som specialistundersköterska inom akutsjukvård jobbar du antingen på en intensiv- eller akutvårdsavdelning. Jobbet kan ofta vara mycket krävande både fysiskt men främst psykiskt då du ofta jobbar med svårt sjuka patienter.

  Under din specialistundersköterska utbildning med inriktning akutsjukvård får du en fördjupad kunskap inom att kunna arbeta med avancerad omvårdnad i tvärprofessionella team, agera i akuta situationer och bemöta patient/närstående professionellt. Du får även kompetens om medicinskteknisk avancerad apparatur, som upprätthåller patientens liv, och hur du agerar vid förändring i patientens situation tillsammans med intensivvårdsteamet.

  Specialistundersköterska demens

  Antalet personer som insjuknar i demens varje år uppgår till ca 25 000. Behovet av utbildade specialistundersköterskor med inriktning demens är därför stort. Som demensundersköterska jobbar du främst med att personer som lider av demens ska få en bättre tillvaro. Jobbet innebär också en del administrativt som handledare för kollegor samt utvecklar och kvalitetssäkrar arbetet inom äldreomsorgen.

  I din utbildning kommer du få lära dig om olika behandlingsmetoder och neuropsykiatriska tillstånd samt hur du ska hantera palliativ vård, vård i livets slutskede.

  Specialistundersköterska välfärdsteknologi

  Välfärdsteknik definieras som ”kunskapen om och användande av teknik som kan bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar och deras anhöriga.” 2025, beslutad gemensamt av regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL).

  Utbildningen handlar om att ge rätt tekniska förutsättningar för att personer med en funktionsnedsättning eller äldre personer ska kunna bo kvar hemma och samtidigt känna sig trygga i att de får rätt vård och omsorg.

  Specialistundersköterska distans

  Specialistundersköterska utbildningen hålls ofta på distans och på halvfart. Detta för att kunna underlätta att du som redan jobbar som undersköterska ska kunna fortsätta med detta samtidigt som du studerar.

  Du kan genomföra utbildningen på flera av landets yrkeshögskolor och du har rätt till CSN under din studietid. Kraven för att genomgå en specialistundersköterska utbildning är att du är undersköterska i grunden. Vanligtvis håller utbildningen på i 1 år.

  Ambulanssjukvårdare utbildning

  Efterfrågan på ambulanssjukvårdare är stor och du kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. För att få utbilda dig till ambulanssjukvårdare så krävs det att du är undersköterska i grunden samt har ett par års arbetslivserfarenhet.

  Som ambulanssjukvårdare jobbar du i en akut miljö där din främsta uppgift är att arbeta i ambulansen vid utryckning. Du ansvarar för körning och kommunikation samt den medicinska utrustningen. Du kommer även behöva assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinsk personal som finns med.

  Du kommer under 1 års tid varva teoretiska och praktiska moment i utbildningen. Ca 10 veckor kommer ägnas åt LIA, lärande i arbete, för att vara förberedd för att påbörja din karriär som ambulanssjukvårdare.

  Andra utbildningar inom vård och omsorg

  För dig som vill jobba med vård och omsorg förutom specialistundersköterska har vi samlat roliga och spännande utbildningar som dessutom är eftertraktade på arbetsmarknaden nedan:

  Vill du sätta dig in ännu mer kan du läsa mer ingående om en vård och omsorg utbildning eller läsa mer om hela utbudet på vårdutbildningar.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  Vård och omsorg utbildning

  Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

  Elevassistent utbildning

  En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

  Barnskötarutbildning

  Gå en barnskötarutbildning och plugga till barnskötare via Komvux, folkhögskola, yrkeshögskola eller som yrkesutbildning. Som barnskötare jobbar du med...

  .NET utvecklare utbildning

  Vill du gå en .NET utvecklare utbildning? Bra val! En utbildning till .Netutvecklare passar dig som har en passion...

  Speldesign utbildning

  Vill du plugga speldesign och gå en speldesignutbildning? Det finns många olika jobbmöjligheter och yrkesroller för dig som vill...

  Roliga utbildningar med bra lön

  Letar du efter roliga utbildningar med bra lön? Då har du kommit rätt! Nedan har vi listat många roliga...

  Jobba med människor

  Vill du jobba med människor? Utbilda dig inom vården till bland annat, undersköterska och sjuksköterska, bli terapeut eller arbeta...

  Vårdutbildningar

  Vi har samlat Sveriges bästa vårdutbildningar för dig som vill bli en framtida hjälte! Har du alltid haft en...

  Bästa utbildningen i Sverige

  Vilken som är den bästa utbildningen i Sverige går inte att ge ett enda svar på, då det beror...