CSN-berättigade utbildningar

Tycker du att det är svårt att veta vilka CSN-berättigade utbildningar som det finns att välja mellan? Att välja rätt utbildning är en av de viktigaste besluten du kan ta för att forma din framtid, men när det gäller att finansiera din utbildning kan det vara svårt att navigera genom alla krav och regler. Det finns flera utbildningar som är CSN-berättigade, men vad innebär det egentligen? Och hur vet du vilka krav som ställs för att få ta del av stödet?

Få mer information längre ner eller jämför olika CSN-berättigade utbildningar i listan.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Arbetsledare anläggning

KYH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Öppet för sen anmälan!
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Account manager hållbar försäljning

Hermods YH

Yrkeshögskola
1 år
HT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Hydraultekniker Distans

ITH - Institutet för tillämpad hydraulik

Yrkeshögskola
6-12 månader
HT 2024
VT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Digital marknadsförare

Sälj & Marknads­högskolan

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Göteborg
CSN-berättigad & kostnadsfri

Auktoriserad Elinstallatör

INSU

Yrkeshögskola
1 år
HT 2023
Distans
Nyköping
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Affärsinriktad redovisningsekonom

Affärshögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Öppet för sen anmälan!
Flera orter (7 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

.NET-utvecklare

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Öppet för sen anmälan!
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning

Fastighetsakademin

Yrkeshögskola
2-3 år
Program
HT 2024
Göteborg
CSN-berättigad & kostnadsfri

Järnvägsprojektör

Campus Varberg

Yrkeshögskola
2 år
Program
VT 2025
Hallands län
Varberg
CSN-berättigad & kostnadsfri

Agrotekniker

Biologiska Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Aktiveringspedagog inriktning äldre/rehabilitering

Campus Mölndal

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

JavaScript-utvecklare - Utbildning

IT-Högskolan

Yrkeshögskola
2 år
Program
Göteborg
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vilka utbildningar är CSN-berättigade?

CSN-stödet består av både bidrag och lån för dig som studerar. Vilka utbildningar och kurser som berättigar till CSN kan bero på flera olika faktorer. Det kan ibland vara svårt att själv ta reda på om utbildningen ger dig rätt till att få stöd i form av lån och bidrag. Många skolor brukar beskriva på sina hemsidor ifall utbildningen är gör dig berättigad till CSN och på Studier.se kan du se en markering om utbildningen är CSN-berättigad.

Det är CSN (Centrala studiestödsnämnden) som ansvarar för att administrera olika typer av studiestöd för studenter. För att en utbildning ska vara CSN-berättigad måste den uppfylla vissa krav och villkor. Det kan en god idé att vända dig till CSN om du är osäker ifall du har rätt till att få stöd när du utbildar dig.

Exempel på utbildningar som är CSN-berättigad

Att veta vilken utbildning som berättigar till CSN kan vara svårt, men det finns några typer av utbildningar som ofta är CSN-berättigade.

Nedan är några exempel på CSN-berättigade utbildningar:

  • Universitets- och högskoleutbildningar: De flesta utbildningar på universiteten och högskolor är CSN-berättigade. Vill du plugga på högskolan eller universitet kan du få stöd för både kandidat-, magister- och masterprogram, samt utbildning på forskarnivå.
  • Yrkeshögskoleutbildningar: En YH-utbildning är en praktiskt inriktad yrkesutbildning som ger studenterna de kunskaper som behövs för att arbeta inom ett visst yrke, till exempel sjuksköterska, ingenjör eller ekonom.
  • Gymnasieutbildning: Gymnasieutbildningar är också CSN-berättigade. Elever på gymnasiet får bidrag som kallas studiebidrag och detta är något gymnasieelever får efter det att de har fyllt 16 år.
  • Komvux: Komvux vuxenutbildningar är en annan form av vuxenutbildning som är CSN-berättigad. Här kan man läsa kurser på grundskole- och gymnasienivå för att exempelvis komplettera sin utbildning eller läsa upp betyg.
  • Folkhögskolor: Folkhögskolor erbjuder en mängd olika utbildningar och kurser på olika nivåer och inriktningar. Genom att studera på folkhögskola kan du också ta del av CSN.
  • Utbildning utomlands: Om du vill studera utomlands på heltid kan du också ansöka om studiemedel från CSN, så länge utbildningen är CSN-berättigad.

CSN-berättigade utbildningar på distans

CSN-berättigade utbildningar på distans har blivit alltmer populära på senare år, eftersom de ger flexibilitet och möjlighet att studera från var som helst i världen. Genom att välja en distansutbildning kan du själv bestämma när du vill studera och hur mycket tid du vill ägna åt dina studier. Detta gör det möjligt att kombinera studier med arbete eller andra fritidsintressen.

CSN-bidrag för sommarkurs

Visste du att det även går att få CSN för sommarkurser? Många studenter väljer att läsa sommarkurs för att få CSN, eftersom det annars inte sker några CSN-utbetalningar under sommaren. Genom att ansöka om CSN-bidragen för sommarkurser kan studenter få möjlighet att ta del av olika kurser på distans eller på plats, samtidigt som de kan få ekonomiskt stöd för att göra det.

Med CSN-berättigade sommarkurser på distans kan du fortfarande njuta av det fina vädret, eller kanske till och med resa och samtidigt få bidraget från Studiestödsnämnden. För att vara berättigad till CSN-utbetalningar för sommarkurser måste du vara inskriven på en kurs som uppfyller vissa krav.

CSN-berättigade utbildningar utomlands

Att studera utomlands på eftergymnasial nivå kan vara en fantastisk upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka nya kulturer, språk och perspektiv samtidigt som du skaffar dig en utbildning som öppnar upp nya karriärmöjligheter. Men att studera utomlands kan också vara kostsamt, vilket kan göra det svårt för många att ha råd med en sådan utbildning. Som tur är kan du ansöka om studiemedel från CSN när du ska studera utomlands på eftergymnasial nivå.

Läs mer om fler populära utbildningar

Kreativa utbildningar på folkhögskola

Vill du utbilda dig inom något kreativt? Kul, då borde du spana in kreativa utbildningar på folkhögskola! Folkhögskola är...

Allmän kurs på folkhögskola

Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...

Ljud och musikproduktion utbildning

Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

Programmering Utbildning

Med en programmering utbildning har du chansen att skapa det där nästa stora Tv-spelet eller appen som alla laddar...

CSN-berättigade utbildningar på distans

Vill du läsa en CSN-berättigad utbildning på distans? En distansutbildning är en flexibel lösning för dig som vill utbilda...

Plugga upp betyg

Saknar du grundläggande behörighet för att komma in på din drömutbildning? Saknar du betyg från gymnasiet eller behöver du...

Kreativa utbildningar för alla

Vill du utbilda dig inom något som du verkligen brinner för? Svenska folkhögskolor erbjuder kreativa utbildningar för alla som...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Vård och omsorg utbildning

Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

Elevassistent utbildning

En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...