Ljud och musikproduktion utbildning

Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion utbildning dig färdigheter och de kunskaper du behöver. Du kan välja mellan olika studieformer så som folkhögskola, högskola eller privata utbildningar. Ett flertal är även CSN-berättigade.

Så varför vänta? Gör din passion till verklighet och gå en ljud och musikproduktion utbildning.

Skickar...

Spar tid! fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta rätt ljud och musikproduktion utbildning.

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Kompositions- eller musikproduktionsprofil

  Musikskolan Lilla Akademien Pre-College

  Gymnasium
  Stockholm
  Stockholms län

  Musikproduktion distans, År 1

  Sigtuna folkhögskola

  Folkhögskola
  HT 2024
  Distans
  Sigtuna
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ljudtekniker / Producentlinjen

  Studio Blue

  Konst- och kulturutbildningar
  2 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  159200 SEK

  Musikteaterlinje

  Geijerskolan - Folkhögskolan i Ransäter

  Folkhögskola
  1-2 år
  HT 2023
  Munkfors
  Rikstäckande
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Musikproduktionslinje

  Geijerskolan - Folkhögskolan i Ransäter

  Folkhögskola
  1-2 år
  HT 2024
  Munkfors
  Rikstäckande
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Allmän kurs Musik

  Geijerskolan - Folkhögskolan i Ransäter

  Folkhögskola
  1 år
  HT 2023
  Rikstäckande
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Musiklinjen

  Oskarshamns folkhögskola

  Folkhögskola
  Löpande
  Kalmar län
  Oskarshamn
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ljud- och musikproducent

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  1 år
  HT 2024
  Göteborg
  Västra Götalands län
  94 900 SEK

  Ljudteknik (Eftergymnasial yrkesutbildning)

  Sverigefinska folkhögskolan

  Yrkesutbildning
  2 år
  Kurser
  HT 2024
  Haparanda
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Studera Musik utomlands på BIMM i England

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Musik på scen

  Högalids folkhögskola

  Folkhögskola
  1 år
  Kurser
  HT 2024
  Kalmar
  Kalmar län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Varför ska man gå en ljud och musikproduktion utbildning?

  En ljud och musikproduktion utbildning öppnar upp en dörr full av kreativitet och möjligheter. Med en utbildning i detta område får du inte bara chansen till att utforska ljudets egenskaper, utan även möjligheten att forma ljudlandskap som berör och engagerar den som lyssnar. Med en stark grund i ljudteknik och musikproduktion kan du bli den som skapar ljudlandskap i musik, film, Tv eller spel. Du blir helt enkelt en viktig länk mellan teknik och konst.

  Dessutom öppnar en ljud och musikproduktion utbildning upp dörrar till en rad karriärmöjligheter. Du kan vara med och producera musikalbum, arbeta som ljudtekniker på konserter och evenemang, eller vara ansvarig för att skapa ljudvärldar som fördjupar upplevelsen i filmer och spel.

  Vad ingår i en ljud och musikproduktion utbildning?

  Ljud och musikproduktion är en bred utbildning där man beroende på val av utbildning får lära sig många delar inom musik så som:

  Genom en ljud och musikproduktion utbildning får du chans att skapa musikaliska verk och ljudkompositioner på en unik och personlig nivå. Du kommer inte bara lära dig tekniken bakom ljudproduktion, utan även hur ljud kan påverka känslor och stämning.

  Vad krävs för att bli musikproducent?

  Har du en stark passion för musik och vill skapa inspelningar och producera musik? Då kan en spännande väg som musikproducent vara din väg.

  För att lyckas som musikproducent krävs en kombination av talang, uthållighet och en stark tro på sig själv. På Studier.se kan du jämföra olika utbildningar som är grundläggande för en karriär som musikproducent. Många producenter är musiker i grunden men detta är förstås inget krav. Har man en känsla för musik och ett visst tekniskt intresse och utbildar sig inom musikproduktion finns det chans för en lyckad karriär som musikproducent.

  Genom att välja en utbildning inom musikproduktion fördjupar du dig i de nödvändigaste komponenterna för att kunna skapa musik på högsta nivå. Musikteori, låtskrivande, arrangemang, teknik och akustik blir dina verktyg för att kunna forma och förverkliga musikaliska visioner. En musikproducentutbildning ger dig även möjligheten att knyta kontakter i musikbranschen, vilket kommer vara avgörande i din framtida karriär som musikproducent. Musikproducent kan även vara en del av en ljud och musikproduktion utbildning.

  CSN-berättigade musikproducentutbildningar

  Du kan studera till musikproducent både på högskola, folkhögskola eller på yrkeshögskola. De flesta musikproducentutbildningarna ligger på 1år och är vanligtvis CSN-berättigade. Det finns även utbildningar på yrkeshögskolor du får finansiera själv.

  Vad tjänar en musikproducent?

  Precis som i alla yrken och roller varierar löner, så även yrket musikproducent. En musikproducent i Sverige tjänar i snitt 38.100kr i månaden.

  Vad behöver jag för att bli ljudtekniker?

  Brinner du för att skapa ljud? Genom en ljud och musikproduktion utbildning eller en ljudteknikutbildning får du nycklarna för att skapa ljudlandskap för film, musik och evenemang och mycket mer. En utbildning i ljudteknik ger dig de grundläggande kunskaperna inom bland annat inspelningsteknik, liveljud och scenljus som är viktiga delar inom yrket. Förutom den tekniska delen behöver du också kunna skapa känslor och berättelser via ljud för att bli framgångsrik.

  Många utbildningar inom ljudteknik innehåller praktik vilket ger studenten en chans att utforska den verkliga arbetsvärden. Genom en praktik får man möjlighet att omvandla teoretiska kunskaper till ett praktiskt kunnande. Det är också bra för att bygga ett kontaktnät med yrkesverksamma inom branschen. Som nämnt tidigare är kontakter en viktig del inom musikbranschen.

  Andra yrkestitlar inom ljudteknik:

  • Ljudmixer
  • Ljuddesign
  • Studioingenjör
  • Ljudredaktör

  CSN-berättigade ljudteknikerutbildningar

  Du kan studera ljudteknik på folkhögskola, universitet eller via en yrkesutbildning. Både utbildningarnas längd och pris varierar beroende på vilken utbildningsform du väljer att gå. Det finns ett flertal utbildningar som är CSN-berättigade som är mellan 1-3år, dessa har som regel att starta ett visst antal gånger per år och har ett visst begränsat antal platser. Väljer du att studera en yrkesutbildning som är självfinansierad är fördelarna bland annat att det är löpande kursstarter, du studerar i din egen takt och att det inte är samma konkurrens av kursplatser.

  Vad tjänar en ljudtekniker?

  Lönen för en ljudtekniker varierar beroende på flera faktorer, erfarenhet, plats, typ av arbetsplats och utbildning. Medellönen för en ljudtekniker är 33.200kr per månad i Sverige. Mer erfarna och specialiserade ljudtekniker kan ibland tjäna ännu mer.

  Ljud och musikproduktion utbildning på Distans

  En ljud och musikproduktion utbildning på distans är en flexibel väg att gå för dig som vill följa din passion för ljud och musikskapande oavsett var du befinner dig. Utbildningsvalen på distans går oftast att skräddasys så att det passar just ditt tempo och livsstil, du kan helt enkelt skapa din egna arbetsmiljö och tidsschema. Detta ger dig friheten att balansera din utbildning med andra åtaganden i ditt liv. Genom en ljud och musikproduktion utbildning på distans får du också möjligheten att praktisera och experimentera ljudmusik och musikproduktion i en miljö där du känner dig som mest kreativ.

  Distansstudier kräver självdisciplin och ansvar, då du själv styr din inlärningsprocess. Detta utvecklar värdefulla färdigheter som tidshantering, självmotivation och ansvarstagande vilket är kompetenser som krävs i arbetslivet.

  På Studier.se finner du ett flertal ljud och musikproduktion utbildningar för dig som vill läsa på distans.

  Musikproduktion Utbildning i Göteborg och Stockholm

  Söker du en musikproduktionsutbildning som en inte bara erbjuder en gedigen kunskap, utan också en inspirerande miljö? Då är valet av Göteborg eller Stockholm som din utbildningsdestination ett bra alternativ. Detta är inte bara städer fulla av kultur utan också ett hem för en blomstrande musikscen som sträcker sig över en mängd genrer och stilar. Här kan du även följa utvecklingen av den senaste ljudtekniken och integrera med likasinnade i musikbranschen. Dessutom får du närhet till ett brett utbud av musikevenemang och konserter som både kan inspirera och skapa en djupare förståelse i musikkulturen.

  Om du vill studera i en stad som pulserar kreativitet, då är de dags att överväga Göteborg eller Stockholm som din utbildningsdestination.

  Andra utbildningar relaterade till ljud och musikproduktion

  Är du intresserad av andra utbildningar som liknar en ljud och musikproduktion utbildning kan detta vara något för dig:

  • Det finns även andra utbildningar för dig som vill läsa kreativa utbildningar som till exempel sång, teater eller bild.
  • Är du intresserad av att gå en DJ kurs? Att gå en DJ kurs är en unik möjlighet att utforska och fördjupa ditt intresse för musik och mixning.
  • Tycker du det är kul att fotografera? Då skulle en fotoutbildning kunna vara något för dig! Du kan välja att läsa en grundkurs eller specialisera dig i någon av många inriktningar.

  Läs mer om fler populära utbildningar