Byta karriär vid 50

Har du passerat 50-strecket och känner du är på helt fel arbetsplats, våga byta karriär vid 50! Det kan låta sent att byta karriär i 50års-åldern men samtidigt har du 10-15 år kvar av ditt arbetsliv så varför inte göra något bra av de sista åren och hitta en arbetsplats som känns trivsam och meningsfull?

Nedan har vi samlat flera tips och idéer så som framtidens jobb och hur du ska gå till väga i ditt karriärbyte. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig som går i tankarna att byta karriär vid 50. Möjligheterna är oändliga och vi på studier.se finns till för att vägleda dig i rätt riktning.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Barnskötare eller elevassistent

NTI-skolan komvux

Komvux
Anpassat
Kurser
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vårdbiträde

NTI-skolan komvux

Komvux
Anpassat
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Undersköterska

NTI-skolan komvux

Yrkesutbildning
Anpassat
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

VVS-ingenjör

INSU

Yrkeshögskola
2 år
HT 2023
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Mikrobiologi och vårdhygien

Vårdyrkeshögskolan

Yrkeshögskola
Kurser
VT 2024
Öppet för sen anmälan!
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fastighetsingenjör

KYH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Javautvecklare - Integration

Campus Mölndal

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
CSN-berättigad & kostnadsfri

Cloud Developer

Campus Mölndal

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Medicinsk sekreterare

Skövde Yrkeshögskola

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Skövde
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

VVS-ingenjör, 400 yh

Campus Varberg

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
HT 2025
Hallands län
Varberg
CSN-berättigad & kostnadsfri

Yrkesförarutbildning - Lastbil grund

Söderkulla Tung Trafik

Kompetensutveckling
Anpassat
Kurser
Löpande
Västra Götalands län
-

.NET-utvecklare - Utbildning

IT-Högskolan

Yrkeshögskola
2 år
Program
Distans
Göteborg
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Studier visar att 1 av 10 är missnöjda med sin arbetsplats. Samtidigt finns det studier som pekar på att personer som är missnöjda med sin jobbsituation ändå tenderar att stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats. Detta kan bero på att många är rädda för vad andra ska tycka, att det kan kännas som ett misslyckande att byta karriär när man redan har ett bra jobb med en bra lön. Vi på studier.se menar att det är aldrig försent att byta bana och istället börja jobba med något som du brinner för!

Byta karriär mitt i livet

Är du en 50-plussare och redo att byta karriär mitt i livet? Då kan det vara dags att fundera på vilken bana du ska satsa på. Ett första steg är att ta reda på vilka branscher som skriker efter personal, både nu och i framtiden. Du ska ju trots allt jobba i uppåt 15 år till. Det kan också vara en god idé att kartlägga vilka alternativ till utbildning som finns. Yrkeshögskolor har till exempel ett väldigt stort fokus på det verkliga arbetslivet så att du som elev ska känna dig redo att ta dig an din nya yrkesroll direkt efter examen. En yrkesutbildning är ofta inte längre än två år och ansökan sker både genom betyg men också arbetslivserfarenhet.

Läs mer om de bästa yrkeshögskolorna i Sverige och hitta utbildningar mellan himmel och jord, från trädgårdsutbildning till elingenjör.

Gå en komvuxutbildning på distans

Att byta karriär vid 50 kan kännas som en stor utmaning. Framförallt kan det vara svårt att få ihop livspusslet om du behöver att fortsätta jobba, samtidigt som du försöker balansera privatliv och studier. Det finns många yrkesutbildningar på distans där du får en högre flexibilitet i dina studier och där du själv väljer vart och när du skall studera.

5 tips till dig som vill byta karriär vid 50

Att byta karriär mitt i livet behöver inte vara så svårt, det gäller bara att våga tro på sig själv och inte ge upp. Nedan har vi samlat 5 konkreta tips för dig som vill byta karriär vid 50 som kan vara bra att ha med sig i jobbsökandet.

 • Kompetensutveckla. Vare sig det gäller att gå en kortare distanskurs eller en universitetsutbildning så är det viktigt att kompetensutveckla. Det leder till mer kunskap, självförtroende och ett större nätverk.
 • Nätverka. Ditt nätverk är ditt största verktyg, utnyttja det!
 • Linkedin. På tal om att nätverka. Linkedin är ett toppenalternativ för dig som vill knyta nya kontakter. Se till att ha en uppdaterad profil och använd plattformen till att synas och söka jobb.
 • Visa framfötterna. Det är viktigt att visa framfötterna för dig som vill byta karriär vid 50. Var driven och visa att du vill utvecklas inom din utvalda bransch.
 • Flexibilitet. Idag kan en anställningsform se annorlunda ut än vad den gjorde för 30 år sedan, var öppen och flexibel för olika lösningar.

Vi har även samlat tips för dig som vill våga byta karriär vid 40, in och kika!

Karriärcoaching

Har du inte riktigt landat i vilken riktning du ska ta i karriären? Ta hjälp av karriärcoaching. En karriärcoach hjälper dig att sätta upp tydliga mål samt vägleda dig i hur du ska nå dina mål. Ni kommer kunna bolla idéer och din coach kommer kunna identifiera dina styrkor som sedan kan hjälpa dig i ditt val. Att anlita en karriärcoach kan vara för dig som helt vill byta karriär och bransch men också för dig som vill utvecklas på din befintliga arbetsplats. Vi hjälper dig att hitta en karriärcoach.

För dig som känner att du allmänt behöver vägledning i livet finns det flera andra typer av coacher att välja mellan så som livscoach eller inspirationscoach. Klicka på hitta en coach för att se vårt utbud av olika coacher. Vi har även ett stort antal ledarskapsutbildningar för dig som vill utvecklas på din befintliga arbetsplats, boka en chefsutbildning redan idag!

Framtidens jobb

För dig som ska byta karriär vid 50 är det viktigt att tänka på vilken bransch du vill jobba inom. Det finns flera branscher som spås erbjuda framtidens jobb, du ska trots allt jobba i minst 10-15 år till så då är det bra att satsa på en stabil bransch med mycket jobbmöjligheter. Framtidens jobb finns bland annat inom sjukvården, IT-branschen och fordonsbranschen. Nedan har vi sammanställt en lista på jobb att satsa på i framtiden:

 • Sjuksköterska
 • Undersköterska
 • Läraryrket
 • Buss- och lastbilsförare
 • Träarbetare och snickare
 • Systemanalytiker och IT-arkitekter
 • VVS-montörer
 • Mjukvaru- och systemutvecklare

Slipp söndagsångesten

Kommer ångesten krypandes på söndagsmorgonen? Och längtar du till fredag redan på måndag när du kliver innanför dörren på din arbetsplats? Detta är tydliga tecken på att det är dags att byta jobb. Förhoppningsvis kan denna text ge dig lite inspiration för hur du ska gå till väga för att byta bana mitt i livet.

Slipp söndagsångesten genom att hitta på något roligt, helgen är inte slut än!

Omställningsutbildning

En omställningsutbildning är en utbildning där du kan söka omställningsstudiestöd, även om du tidigare har tagit studielån. Syftet är att stärka din ställning på arbetsmarknaden.

Är du redo att byta karriär vid 50?

Hoppas du har fått lite inspiration till hur du ska gå till väga för att byta karriär vid 50. Kom ihåg, tro på dig själv och ge inte upp!