Vad kan man göra under ett sabbatsår?

Har du funderat på att ta ett sabbatsår? Att ta en paus från din vardag och göra något helt annat. Du har säkert frågat dig själv, vad kan man göra under ett sabbatsår? Här kan du söka och jämföra utbildningar för dig som vill ta ett sabbatsår. Vi har samlat utbildningar från några av Sveriges bästa utbildare. Jämför och hitta den utbildning som passar just dig!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig att hitta en kurs för sabbatsåret!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Grundläggande Näringslära, Distanskurs

  Nordiskt Näringscenter

  Kurser
  E-learning
  Löpande
  Distans
  1500 SEK

  Vad innebär ett sabbatsår?

  Ibland kan livet vara skrämmande och du vet inte riktigt vad nästa steg i livet ska bli. Vi ställs inför många svåra beslut och olika val i livet och då kan vi behöva en paus. Ett sabbatsår är för dig som är redo för att ta paus från dessa beslut och val? Helt enkelt att ta paus från ditt arbete eller din skolan. Ett sabbatsår kan vara nyttigt för dig som vill testa någonting annat innan du fortsätter på den redan inslagna vägen. Eller för dig som bara känner dig extra sliten och stressad och behöver komma bort från dina stressfaktorer.

  Det är vanligt att ett sabbatsår tas direkt efter gymnasiet innan vuxenlivet tar full fart, eller att man skjuter på ett år av sin högskoleutbildning för att ta ett sabbatsår. Vissa tar också ett sabbatsår när de är mellan arbeten eller när de bara känner att de är i behov av en paus från arbeten. Anledningarna till att ta ett sabbatsår är många och minst lika många är alternativet för vad du kan göra under sabbatsåret.

  Vad kan man göra under ett sabbatsår?

  Vad ett sabbatsår innebär är väldigt individuellt och skiljer sig från person till person. Det handlar om att göra någonting annat eller att byta miljö under ett år. Vissa människor vill vara helt lediga och bara få tid för sig själv eller sin familj. Andra vill göra någonting helt annorlunda för att vidga sina vyer och utmana sig själva att bryta sig loss från ekorrhjulet. Det kan också handla om att hitta motivationen att fullfölja sin utbildning, eller att ta nästa steg på sitt arbete genom att utvecklas under året och på så sätt bli inspirerad att fortsätta framåt.

  Utbilda dig under sabbatsåret

  Att utbilda sig under sabbatsåret är ett perfekt val för att testa någonting nytt och samtidigt få nyttig kunskap och nya praktiska färdigheter. Det finns oändliga valmöjligheter när det kommer till kurser och utbildningar som du kan göra under ditt sabbatsår. Det finns flera 1-åriga utbildningar där du kan lägga hela ditt år på en praktisk utbildning. Det behöver inte betyda att det blir din nya karriär, utan snarare ett självuppfyllande där du bevisar för dig själv att du kan lära dig en ny färdighet som du kan vara stolt över. Du kan ta chansen att bli en mästare på en rad olika saker genom antingen flera korta kurser eller en utbildning över hela året.

  Tips på ämnen med kurser och utbildningar på studier.se som du kan gå under sabbatsåret:

  • Skrivande
  • Konst
  • Dans, musik och teater
  • Yoga, kost och hälsa
  • Djur och natur
  • Skönhet

  Du kan också gå ännu mer yrkesinriktade utbildningar för att skaffa dig en praktisk färdighet som också innebär möjlighet till en ny karriär. Vid sidan av ditt jobb eller din skola idag har du säkert ett fritidsintresse som du vill lägga mer tid på. Du kanske har hållit på med Yoga som hobby och under sabbatsåret vill du ta ett nytt steg i Yogakarriären och gå en yogalärarutbildning. Om du är intresserad av träning finns det flera olika utbildningar för det, du kan exempelvis bli personlig tränare genom en PT utbildning.

  Är det inte träning som är ditt stora intresse, utan skönhet. Då kan du gå en skönhetsutbildning och exempelvis gå en nagelterapeut utbildning eller fransstylist utbildning.

  Att byta miljö

  Utomlands

  Förutom en rad olika ämnen att utbilda sig inom under sabbatsåret, kan det också vara en god idé att helt byta miljö. Du kan förslagsvis läsa dina studier utomlands under sabbatsåret och ta del av en annan kultur och ett annat levnadssätt. Vanligast är det att åka på en språkresa, där du får vara i en helt ny miljö och lära dig ett nytt språk. Vilket språk vill du lära dig?

  Internat

  Det är också ett alternativ att gå en utbildning på en folkhögskola med internat. På ett internat får du bo tillsammans med olika människor med skiftande bakgrund och erfarenheter. Det kommer ge dig minnen för livet och vara givande för din personliga utveckling. Framförallt innebär internatlivet en unik social miljö med många nya vänner. Perfekt för dig som är ute efter nya upplevelser under ditt sabbatsår. Folkhögskolor med internet erbjuder också ett brett urval av intressanta utbildningar, det finns något för alla!

  Distans

  Om du inte vill åka iväg och istället få mer frihet hemma passar det antagligen bättre att plugga på distans. Med en distansutbildning kan du själv sätta dina ramverk och ditt schema under sabbatsåret, för att få en stor frihet och ändå testa något nytt och utvecklas.

  Möjligheterna är många och du kan under ditt sabbatsår lära dig oerhört mycket inte bara om utbildningen du går, utan även om dig själv! Det är aldrig för sent, du kan till och med våga byta karriär vid 40!

  Är du redo att ta ett sabbatsår?

  Bra, låt oss göra jobbet åt dig. Beskriv vad du vill göra under ditt sabbatsår och fyll i formuläret så får du upp till fem förslag!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Plugga utomlands

  Att plugga utomlands är en fantastisk möjlighet för att få en bredare erfarenhet och öka dina karriärmöjligheter. En utlandsutbildning...

  CSN-berättigade utbildningar på distans

  Vill du läsa en CSN-berättigad utbildning på distans? En distansutbildning är en flexibel lösning för dig som vill utbilda...

  CSN-berättigade utbildningar

  Tycker du att det är svårt att veta vilka CSN-berättigade utbildningar som det finns att välja mellan? Att välja...

  Studera utomlands – 10 populära alternativ för utlandsstudier

  Vill du studera utomlands? Gör som 25 000 andra svenska studenter och studera utomlands på internationella skolor, universitet och...

  Språkresa

  Går du i tankarna att åka på en språkresa? En språkresa kommer ge dig många nya insikter och minnen...

  Plugga i Schweiz

  Drömmer du som många andra om att plugga utomlands i vackra Schweiz? Då har vi utbildningarna för dig! Nu...

  Marknadsföring utbildning

  Vill du arbeta med marknadsföring? Eller finslipa dina marknadskunskaper? Ta första steget genom att hoppa på en marknadsföring utbildning!...

  Utbilda dig inom Ekonomi

  Är du en strukturerad person och har en fallenhet för siffror? Utbilda dig inom Ekonomi! Efterfrågan på personer med...

  Jobba inom restaurangbranschen?

  Hur häftigt vore det inte att öppna sin alldeles egna restaurang och få bestämma precis allt själv? Vilken mat...