Jobba inom restaurangbranschen?

Hur häftigt vore det inte att öppna sin alldeles egna restaurang och få bestämma precis allt själv? Vilken mat som skall serveras, inredningen, läget, personalen, ja precis allt! Ett bra steg för att uppnå den drömmen är att lära känna restaurangbranschen bättre. Så om du är intresserad utav att jobba inom restaurangbranschen har du hittat rätt! Här kan du söka och jämföra mellan Sveriges främsta utbildare inom restaurangbranschen.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt utbildning inom restaurangbranschen!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Restaurang & Storkök

  Vuxenutbildningen, Borlänge kommun

  Komvux
  HT 2024
  Borlänge

  Kock

  Vuxenutbildningen, Borlänge kommun

  Komvux
  HT 2024
  Borlänge

  Bageri & konditori fördjupning

  Vuxenutbildningen, Borlänge kommun

  Komvux
  HT 2024
  Borlänge

  Bageri & konditori

  Vuxenutbildningen, Borlänge kommun

  Komvux
  HT 2024
  VT 2024
  Borlänge

  Restaurangutbildning

  Campus Nynäshamn

  Komvux
  1 år
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Food & Beverage Management

  SHMS – Swiss Hotel Management School

  Högskola/Universitet
  Program
  Utomlands

  Kockutbildning - Kandidatexamen

  Culinary Arts Academy Switzerland

  Högskola/Universitet
  Program
  Utomlands

  Vegetarisk kockutbildning - Kandidatexamen

  Culinary Arts Academy Switzerland

  Högskola/Universitet
  Program
  Utomlands

  Konditorutbildning - Kandidatexamen

  Culinary Arts Academy Switzerland

  Högskola/Universitet
  Program
  Utomlands

  Hur många sandkorn finns det i öknen?

  Ungefär lika många som de olika jobben som finns inom restaurangbranschen. Kanske inte riktigt men nästan! Vill du jobba inom restaurangbranschen så har du otroligt många valmöjligheter när det kommer till arbetsuppgifter. Du kanske även är intresserad av att gå matlagningskurser? Våra utbildare erbjuder både matlagningskurser i Stockholm, matlagningskurser i Göteborg och matlagningskurser i Malmö för dig att ta del av.

  Olika jobb och utbildningar inom restaurangbranschen

  Nedan ser du exempel på jobb och utbildningar inom restaurangbranschen. Du kan gå en utbildning som gör att du kan jobba på restaurang som bartender, hovmästare, servitör eller kock. Vi har listat populära utbildningar inom restaurangbranschen nedan:
  • Bartenderutbildning
  • Hovmästare utbildning
  • Kock utbildning
  • Servitör (ofta intern utbildning)
  Hovmästare

  Arbetar du som Hovmästare blir du lite som ansiktet utåt för restaurangen. Varför? Jo, för Hovmästaren har i uppdrag att ta emot gästerna och visa dem deras sittplatser. Du kommer även arbeta som arbetsledare där din roll är att vägleda övrig servicepersonal. Du ska helt enkelt se till att rätt personal finns på plats vid rätt tillfälle. Andra uppgifter som du kan komma att bemästra är schemaläggning, förbeställningar och sköta större arrangemang som exempelvis sittningar och festmåltider. Kort och gott skall du se till att restaurangen alltid är i toppskick! Hovmästare utbildas vanligtvis internt av restaurangen.

  Bartender

  Vill du bli bartender och gå en bartenderutbildning? Vare sig om du besöker en Michelin restaurang eller ett hak vid gathörnet så kommer restaurangen antagligen vara utrustad med en bartender, det är där du kommer in! För att arbeta som bartender är det först och främst väsentligt att vara påläst om serveringstillstånd. Därefter är det bara att tuta och köra! Blanda smarriga drinkar eller häll upp en uppfriskande läsk. Du ser till att ingen gäst sitter törstig! Det finns möjlighet för dig utan utbildning att få jobb som bartender, men chanserna ökar avsevärt ifall du har en bartenderutbildning.

  Servitör/servitris

  Som serveringspersonal kommer din viktigaste uppgift vara din kontakt med gästerna. Du ska helt enkelt se till att alla deras önskningar blir uppfyllda. Vill de ha påfyllning? Är de missnöjda med maten? Vill de se dessertmenyn? – Du ser till att det blir löst samtidigt som du står för en typ av underhållning av gästerna. Du står även för dukningen, servering av mat och dryck samt att du ger ut notan och tar betalt av gästen. Att jobba som servitör/servitris inom restaurangbranschen är ett yrke för dig som klarar av att hantera många bollar i luften i ett högt tempo med ett leende på läpparna. Det är ett mycket givande yrke där du ständigt träffar nya människor. Här krävs ingen tidigare utbildning men det kan vara meriterande att ha gått en service grundkurs eller att ha en tidigare erfarenhet inom service.

  Kock

  I hjärtat av restaurangbranschen finner man dig, kocken. Det roliga med ditt yrke är att möjligheterna är oändliga! Alla platser som är utrustade med ett kök är potentiella arbetsplatser för dig. Det viktigaste är att du känner en passion för matlagning! Det är även givande om du som kock har en bra samarbetsförmåga då du oftast kommer jobba tillsammans med andra kockar i köket. Här krävs det att du har en kockutbildning. Vissa utbildar sig till kock redan på gymnasiet. Olika skolor som har detta programmet är:

  • Borlänge Gymnasieskola
  • Jacobsskolan
  • Katedralskolan
  Diskare

  Det är mycket charmigare än det låter! Framförallt är det viktigt med diskplockare i restaurangbranschen. Dina huvudsysslor är som det låter, att plocka disk och diska. Restauranger är ofta utrustade med enorma diskmaskiner där du rymmer det mesta. Men du kan även få utföra andra uppgifter såsom lager hantering, städning och möblering. Här krävs ingen tidigare utbildning.

  Restaurangdirektör

  Att arbeta som restaurangdirektör i restaurangbranschen är som att vara clownen i en cirkus, det går helt enkelt inte utan dig! Det är din uppgift att se till att verksamheten går runt. Du har huvudansvaret gällande allt som sker på restaurangen. Antingen dirigerar du andra till att utföra uppgifter eller så tar du dig an uppgifterna själv. Uppgifterna som du kan komma att hantera är lönesättning, inventering, rekrytering, målsättning, fakturering, uppföljning, personalutbildning, marknadsföring och mycket mer. Det beror helt enkelt på hur omfattande din verksamhet är och hur extensiv personal du har. Det finns olika tillvägagångssätt för dig som vill bli restaurangchef. Du kan börja som serveringspersonal eller diskare och jobbar din vägg upp i ledet. Eller så utbildar du dig för att ha ett övertag på arbetsmarknaden.

  Arbetstider

  Att jobba i restaurangbranschen kräver inte inte bara att du är flexibel gällande arbetsuppgifter men också flexibel gällande arbetstider. Det finns restauranger som öppnar 07 på morgonen och serverar frukost men det finns även restauranger som öppnar 16:00 och har öppet tätt inpå småtimmarna. Det betyder att du kan behöva jobba alla möjliga timmar om dygnet på vardagar och helger, självklart beroende på vart du väljer att arbeta. För dig som arbetar obekväma tider tillkommer vanligtvis ett OB-tillägg som adderas på din lön.

  Visst låter det roligt att jobba inom restaurangbranschen!

  Fyll i formuläret och få upp till fem olika utbildnings för dig som vill ta steget ut i restaurangvärlden.

   

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Apotekstekniker utbildning

  Är du en person som brinner för att hjälpa andra och har ett intresse för läkemedel och hälsa? Då...

  Kiropraktor utbildning

  En kiropraktor utbildning är ett spännande steg mot en karriär som hjälper människor att må bättre och förbättra deras...

  Kreativa utbildningar på folkhögskola

  Vill du utbilda dig inom något kreativt? Kul, då borde du spana in kreativa utbildningar på folkhögskola! Folkhögskola är...

  Allmän kurs på folkhögskola

  Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...

  Personbilsmekaniker utbildning

  Drömmen om att bli personbilsmekaniker börjar med en personbilsmekaniker utbildning. En gedigen utbildning är nyckeln till att förverkliga dina...

  Försäljning och service | Komvux

  Försäljning och service på Komvux är en ny chans för dig som vill läsa vidare mot ditt drömjobb eller...

  Fordon och transport | Komvux

  Fordon och transport på Komvux är en ny chans för dig som läsa vidare mot ditt drömjobb eller din...

  Cybersäkerhet utbildning

  En cybersäkerhet utbildning är perfekt för dig som brinner för teknikens framtid och vill vara i förarsätet för att...

  Hantverk | Komvux

  En utbildning inom hantverk på Komvux är för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller höja din...

  El och energi | Komvux

  En utbildning inom el och energi på Komvux är för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller...