SFI på Komvux

Är du ny i Sverige eller vill förbättra dina svenska språkkunskaper? Då är svenska för invandrare, SFI på Komvux det rätta steget för dig.

Svenska språket är nyckeln till en lyckad integration i Sverige. Att kommunicera på svenska är avgörande för att delta aktivt i samhället, hitta jobb och bygga starka relationer. Du kan välja att studera på heltid, deltid eller på distans och det bästa av allt är att SFI-kurser på Komvux är gratis.

Läs nedan vad en SFI-kurs på Komvux innebär samt hur du ansöker.

Read about SFI in English.

Skickar...

Fyll i intresseformuläret nedan så hjälper vi dig att hitta rätt utbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  SFI, svenska för invandrare

  SFI står för svenska för invandrare. SFI på Komvux är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna invandrare som inte har svenska som sitt modersmål. Det kan vara:

  1. Invandrare som har fått uppehållstillstånd i Sverige.
  2. Flyktingar och asylsökande som väntar på beslut om uppehållstillstånd.
  3. EU-medborgare och deras familjemedlemmar som har rätt att vistas i Sverige och behöver lära sig svenska.
  4. Tredjelandsmedborgare (icke-EU-medborgare) som har uppehållstillstånd i Sverige och har skyldighet att delta i SFI enligt lag.

  Vad du får lära dig under SFI på Komvux:

  • Utveckla din förmåga att läsa och skriva svenska
  • Utveckla din förmåga att tala, lyssna och samtala på svenska
  • Utveckla din förmåga att förstå talad och skriven svenska
  • Ett gott uttal i svenska språket
  • Anpassning av språket till olika situationer och personer
  • Hur man kan kommunicera på bästa sätt
  • Digital teknik och relevanta verktyg för att lära dig och för att kommunicera
  • Källkritik

  SFI är uppdelat i olika nivåer för att anpassa undervisningen efter deltagarens språknivå. Dessa nivåer är A, B och C, där A är den mest grundläggande. Efter att ha avslutat varje nivå får deltagaren ett betyg som reflekterar deras prestationer och kunskapsnivå.

  Kursplanen för SFI utformas noggrant för att hjälpa deltagarna att utveckla sina svenska språkfärdigheter på ett strukturerat sätt. Dessa kurser täcker olika aspekter av språket, inklusive tal, läsning, skrivning och förståelse av svensk kultur och samhälle.

  Hur lång är en SFI-utbildning på Komvux?

  När du börjar studera SFI gr du en planering för dina studier tillsammans med din lärare. Hur länge du behöver studera beror på hur mycket svenska du kan sedan tidigare och vilken tid och möjlighet du har att studera språket.

  Kostar det att studera SFI på Komvux?

  Att studera SFI är gratis. SFI är inte CSN-berättigad.

  SFI på Komvux ansökan

  Vill du söka SFI på Komvux? Den enklaste vägen att gå när du vill säkra din kurs är att skicka in en intresseanmälan till oss via formuläret. Du blir matchad med de utbildare som passar din förfrågan bäst. Därefter blir du kontaktad av dessa utbildare och kan få hjälp och information om SFI kursen som du vill söka.

  Du kan också välja att söka SFI på Komvux helt på egen hand. Här nedan kan du läsa hur du steg för steg skall gå till väga för att skicka in din ansökan till Komvux.

  1. Ta kontakt med din kommun.
  2. Fyll i ansökningsformuläret. Du kommer sannolikt behöva fylla i ett ansökningsformulär för SFI kursen.
  3. Dokumentation. Du kommer sannolikt behöva visa din identitet och nuvarande uppehållstillstånd eller ett anmälningsbevis av uppehållstillstånd från Migrationsverket.
  4. Språktest. Vissa Komvux-enheter kan kräva att du gör ett språktest för att bedöma din nivå av svenska. Detta för att hjälpa dem att placera dig i rätt nivå av SFI.
  5. Vänta på att få besked om antagning. Komvux strävar efter att erbjuda plats till så många som möjligt, men var medveten om att det kan finnas ett begränsat antal platser tillgängliga.
  6. Kallelse. Om du blir antagen till SFI kommer du att få ytterligare information om kursstart, schema och eventuella studiematerial.
  7. Börja studera. Nu är det dags att börja din SFI-utbildning på Komvux och arbeta med att förbättra dina svenska språkkunskaper.

  Det är viktigt att komma ihåg att processen kan variera från kommun till kommun och över tid, så är det bäst att kontakta din lokala Komvux vuxenutbildning eller vuxenutbildarenhet för att få en korrekt anvisning för din ansökan.

  Svenska för invandrare, SFI erbjuds på Komvuxskolor över hela Sverige, inklusive större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

  SFI distans

  SFI studier på Komvux distans ger dig friheten att studera när och var det passar dig bäst. Genom att välja Komvux distansutbildningar kan du förbättra dina kunskaper och samtidigt behålla flexibiliteten i ditt dagliga liv. Du får också möjlighet att skapa din egen studiemiljö, då du kan studera vart som passar just dig bäst. Det är även kostnadseffektivt att studera SFI på distans. Du slipper kostnader för pendling och boende på till exempel ett campus.

  När du väljer att studera SFI på Komvux distans får du tillgång till interaktiva digitala verktyg och resurser som hjälper dig framåt i dina studier. Du kan läsa kursmaterial, titta på föreläsningar och kommunicera med lärare och medstudenter via online-plattformar.

  Vad kan du förvänta dig av en SFI-kurs på Komvux?

  Utöver språkundervisningen erbjuds du även hjälp och stöd för att enklare kunna navigera dig i det svenska samhället, hitta rätt utbildningssystem och börbereda dig inför arbetslivet. Dessutom öppnar en SFI-kurs på Komvux upp dörrarna till högre utbildning och bättre jobbmöjligheter.

  Vad händer efter SFI?

  När du har läst alla SFI-kurser är nästa utbildningssteg att gå vidare med svenska som andraspråk på en grundläggande nivå. Efter det kan du läsa svenska som andra språk 1, 2 och 3 som ger samma behörighet som svenska 1, 2, och 3 på gymnasienivå. Vilket både ger dig nya jobbmöjligheter samt att du är behörig i svenska för att söka vidare till högre studier.

  Det finns även möjlighet att studera SFI och en yrkeskurs samtidigt. Det innebär att du kan lära dig svenska språket samtidigt som du får nya yrkeskunskaper. Perfekt för dig som är ny i Sverige och vill öka dina chanser att få jobb. Genom att gå både SFI och en yrkeskurs får du både språkkunskaper och praktiska färdigheter som arbetsgivare värdesätter. Detta kan hjälpa dig att hitta jobb både lättare och snabbare. Denna kombination av SFI och yrkeskurs kan du ansöka hos din hemkommun eller via vissa Folkhögskolor.

  Läs på Komvux

  Är du intresserad av utbildningar som ger flexibla jobb? Hos oss på Studier.se kan vi hjälpa dig att hitta rätt utbildningar som passar just dina behov. Om du överväger att gå en Komvux vuxenutbildning kan du klicka dig vidare in på någon av våra utbildare i listan ovan eller läsa mer på Skolverkets hemsida för vuxenutbildningar.

  Du kanske även är intresserad av att läsa mer om Komvux Göteborg, Komvux Stockholm, barn och fritid Komvux eller matematik Komvux och svenska 2 Komvux.