Barn- och fritid | Komvux

Funderar du på att läsa en Barn- och fritidsutbildning på Komvux? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka jobbmöjligheter det finns efteråt.

Att välja utbildning är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt!

Skicka en intresseanmälan så guidar vi dig till att hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Barnskötare Elevassistent Lärling

  KUI Vuxenutbildning

  Komvux
  1 år
  Program
  HT 2023
  Flera orter (26 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare Elevassistent

  KUI Vuxenutbildning

  Komvux
  Anpassat
  Program
  Löpande
  Flera orter (38 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare

  Campus Nynäshamn

  Komvux
  1-2 år
  Löpande
  Distans
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare/elevassistent bas – nationellt yrkespaket

  Hermods Komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Rikstäckande
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Komvuxarbete- Barn- och fritidsprogrammet

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barn- och fritid | Komvux

  Drömmer du om att arbeta med barn och ungdomar? Då kan Barn- och fritid Komvux vara ett bra alternativ för dig. Under utbildningen kommer du att få lära dig allt om barns utveckling, hur man skapar en trygg och stimulerande miljö samt hur man utövar olika pedagogiska metoder. Som yrkesverksam inom Barn- och fritid får du möjlighet att arbeta inom flera olika områden. Du kan arbeta inom både den kommunala och privata sektorn, men även genom föräldrakooperativ.

  Att arbeta med människor kan vara påfrestande och kräver att du har tålamod och är stresstålig. För att bli beviljad att gå utbildningen ska du vara minst 20 år (19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar). Utbildningen är CSN-berättigad och går ofta att läsa både på plats och på distans.

  Barn- och fritidsprogrammet Komvux

  Det finns flera fördelar och möjligheter med Barn- och fritid utbildning. Här är några exempel:

  • Praktisk erfarenhet: Programmet ger möjlighet att praktisera på förskolor och fritidsverksamheter vilket ger branschkunskaper som förbereder dig för arbete inom området.
  • Bred kompetens och jobbmöjligheter: Programmet ger en breddad kompetens inom pedagogik, ledarskap och kommunikation som gör det möjligt för dig att arbeta inom flera olika yrkesområden.
  • Fortsatt utbildning: Programmet ger en grund för fortsatt utbildning på högskola eller universitet inom exempelvis pedagogik, specialpedagogik eller socialt arbete. Lämpliga yrken skulle kunna vara socionom eller förskolelärare.
  • Personlig utveckling: Under utbildningen kommer du få träna på att möta och förstå andra människors behov samtidigt som du utvecklar din förmåga att interagera med människor.

  Barn- och fritid Yrkespaket

  Nationella yrkespaket är sammanhållande yrkesutbildningar som uppfyller nationella kompetenskrav inom olika yrkesområden. Dessa yrkespaket består av specifika kombinationer av gymnasiekurser och har utformats av Skolverket i samråd med experter inom respektive bransch.

  Huvudmän som ansvarar för yrkesutbildning inom Komvux har möjlighet att inkludera nationella yrkespaket i sitt utbildningsutbud. De kan välja att kombinera flera nationella yrkespaket eller lägga till enskilda kurser utöver de rekommenderade.

  Nedan presenteras fyra yrkespaket inom Barn- och Fritid Komvux:

  • Aktivitetsledare fritidshem
  • Barnskötare – Elevassistent
  • Idrottspaket- och fritidsanläggning
  • Bad- och fritidsanläggning

  APL

  Inom komvux kan apl (arbetsplatsförlagt lärande) anordnas, men det är inte ett krav enligt skollagstiftningen. För att en huvudman ska få statsbidrag för regionalt yrkesvux måste apl vara en del av utbildningen. Apl för varje elev inom regionalt yrkesvux bör omfatta minst 15 procent av den samlade yrkesutbildningen eller den del som inte har validerats. Inom komvux på gymnasial nivå krävs det att en lärlingsutbildning inom regionalt yrkesvux genomförs till minst 70 procent på en arbetsplats.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter en Barn- och fritid utbildning kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa en Barn- och fritid utbildning?

  Vill du skicka in en ansökan till Komvux? Då kan en Barn- och fritid utbildning vara något för dig. Oavsett om du vill läsa Komvux Göteborg, Komvux Stockholm, eller Komvux Distans så har vi flera kurser för dig. Vi har alternativ för dig som vill läsa upp betyg eller en annan vuxenutbildning. Skicka en intresseanmälan så matchar vi ihop dig med rätt utbildning och skola.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Yrkesutbildningar på distans

  Distansutbildningar erbjuder en bekväm och flexibel möjlighet för dem som vill förbättra sina yrkeskunskaper och karriärmöjligheter. Yrkesutbildningar på distans...

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Samhällsorienterade ämnen komvux

  Saknar eller behöver du läsa upp betyg inom samhällsorienterade ämnen från grundskolan/gymnasieutbildningen? Då kan du göra detta via samhällsorienterade...

  Cyber security utbildning

  En utbildning inom Cyber security utbildning är perfekt för dig som älskar problemlösning, analytiskt tänkande och har vissa tekniska...

  Elkraftsingenjör

  Elkraftsingenjör är ett ytterst eftersökt yrke bland dagens arbetsgivare och vem vill inte vara med och utveckla framtida hållbara...

  Svenska som andraspråk

  Att läsa svenska som andraspråk på Komvux kan vara en värdefull och berikande erfarenhet. Genom att gå en kurs...

  Svenska 2 komvux

  Oavsett om du vill läsa Svenska 1, svenska 2 komvux eller svenska 3 så hjälper vi dig att hitta...

  Matematik komvux

  Oavsett om ditt gymnasieprogram inte inkluderade den matematik du behövde, eller om du behöver plugga upp dina betyg så...

  Terapeut utbildning

  Utbilda dig till terapeut för att hjälpa andra och göra en verklig skillnad i människors liv. Med en terapeut...

  Arkivarie utbildning

  Är du intresserad av historia, forskning och vill hantera information och dokumentationer? Då kan en arkivarie utbildning vara rätt...