Hantverk | Komvux

En utbildning inom hantverk på Komvux är för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller höja din kompetens inom branschen. Utbildningarna är på gymnasial nivå och motsvarar svensk gymnasieskola. Det innebär att du studerar ämnen relaterade till hantverk på en yrkesutbildning för vuxna. Komvux erbjuder kurser inom hantverk som sträcker sig mellan ett och två år och som vanligtvis är på heltid. Välj antingen hantverksprogrammet för att få en yrkesexamen eller utforska olika yrkespaket för att specialisera dig inom områden frisör, stylist, barberare, make-up artist, florist, sotare, keramiker eller liknande. Med en relevant yrkesutbildning inom hantverk har du mycket goda förutsättningar att få anställning inom branschen.

Skicka in en intresseanmälan så hjälper vi dig att hitta rätt utbildning inom hantverk på Komvux!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig att hitta rätt!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Frisör/Barberare

  Campus Nynäshamn

  Komvux
  1-2 år
  VT 2024
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Utbilda dig inom hantverk på Komvux

  Komvux är en förkortning för kommunal vuxenutbildning är en form av utbildning för dig som behöver komplettera dina betyg eller din examen. Hantverk på Komvux ger dig en ny chans att läsa vidare mot ditt drömjobb eller din drömutbildning.

  Att läsa hantverk på Komvux erbjuder en mångsidig och praktisk utbildning som öppnar upp möjligheter till olika yrken såsom frisör, stylist, barberare, make-up artist, florist, sotare och keramiker. Denna utbildning passar för dig som är kreativa, har ett intresse för skapande och vill arbeta med händerna.

  Genom utbildningen på Komvux får du möjlighet att lära dig grundläggande tekniker inom dina valda områden, samt utveckla dina färdigheter och din kreativitet. Utbildningen fokuserar både på teoretisk kunskap och praktisk träning för att ge studenterna en stark grund för sina framtida yrkeskarriärer.

  Hantverksutbildningen på Komvux är idealisk för dig som vill ha en praktisk utbildning och en möjlighet att arbeta inom olika kreativa yrken där du får användning av dina skickligheter och fantasi.

  Hantverksprogrammet Komvux

  När du pluggar till en gymnasieexamen på Komvux kan du antingen läsa en högskoleförberedande utbildning, det vill säga ett program som kommer förbereda dig för att läsa på högskola eller universitet. Efter examen kommer du inte ha en färdig yrkestitel. Du kan också välja att läsa enstaka kurser och få betyg i de ämnen du saknar från gymnasiet, till exempel svenska eller matematik. En tredje väg är att gå är att läsa in en yrkesexamen, det vill säga att du läser till ett specifikt yrke. Det finns alltså många sätt att läsa på Komvux och du kan välja det som passar dig och din situation bäst.

  Om du väljer att läsa en yrkesexamen på Komvux kan du få en yrkestitel samtidigt som du får din gymnasieexamen, till exempel hantverks programmet. Den stora fördelen med en yrkesexamen är att du kan börja arbeta direkt efteråt. Du behöver inte läsa vidare på universitet eller högskola om du inte vill. En yrkesutbildning tar dig snabbt ut i yrkeslivet. För att få en yrkesexamen måste du ha klarat minst:

  • Godkänt i 2250 av 2400 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
  • Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena.

  Från och med hösten 2023 kommer ett yrkesprogram att ge en högskolebehörighet, vilket innebär att du kan studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

  Hantverk yrkespaket

  Nationella yrkespaket är yrkesutbildningar som uppfyller nationella kompetenskrav inom olika yrkesområden. Dessa yrkespaket består av specifika kombinationer av gymnasiekurser och har utformats av Skolverket i samråd med experter inom respektive bransch.

  Huvudmän som ansvarar för yrkesutbildning inom Komvux har möjlighet att inkludera nationella yrkespaket i sitt utbildningsutbud. De kan välja att kombinera flera nationella yrkespaket eller lägga till enskilda kurser utöver de rekommenderade.

  Nedan kan du se några nationella yrkespaket med kurser från hantverksprogrammet på gymnasial nivå:

  • Floristaspirant
  • Frisöraspirant
  • Barberare

  Vill du se alla nationella yrkespaket inom hantverk, klicka här.

  Det finns även möjlighet att läsa yrkesutbildningar på distans.

  Komvux distans

  Det finns flera fördelar med att läsa Komvux på distans, här nedan finner du några:

  • Flexibilitet. Studera på distans via Komvux ger flexibilitet att anpassa studietiderna efter individuella behov och livssituationer.
  • Geografiskt oberoende. Med distansstudier behöver du inte bo nära en fysisk skola, vilket ger möjlighet att studera var som helst, oavsett geografiskt läge.
  • Anpassat tempo. Distansstudier på Komvux tillåter dig att arbeta i din egen takt och fokusera mer på svåra ämnen eller accelerera genom material du redan behärskar.
  • Personligt lärande. Distansundervisning på Komvux möjliggör en mer personlig och anpassad inlärningsupplevelse, där du som elev kan fokusera på dina egna intressen och behov.
  • Minskade kostnader. Studera på distans via Komvux kan minska kostnader för resor och boende, vilket gör utbildningen mer kostnadseffektiv och tillgänglig för en bredare grupp av studenter.

  Exempel på yrkes efter utbildning

  Efter en hantverk utbildning på Komvux kan du arbeta med en mängd olika yrken:

  Funderar du på att läsa en hantverk utbildning?

  Vill du skicka in en ansökan till Komvux? Då kan en bygg och anläggning utbildning på Komvux vara något för dig. Oavsett om du vill läsa Komvux GöteborgKomvux Stockholm, eller Komvux Distans så har vi flera kurser för dig. Vi har alternativ för dig som vill läsa upp betyg eller en annan vuxenutbildning. Skicka en intresseanmälan så matchar vi ihop dig med rätt utbildning och skola.