Vilken utbildning passar dig?

Publicerad 1 juni 2023

Vilken utbildning passar dig och din personlighet? Här går vi igenom vad det finns för olika personlighetsfärger enligt discanalysen och vilka utbildningar som matchar dom bäst. Oavsett om du väljer att följa våra råd och söka någon av de rekommenderade utbildningarna eller inte så kan denna analys vara bra att ha i åtanke när du väljer vilken riktning och utbildning du vill söka.

Din personlighet i färger

Kort förklarat så finns det fyra olika färger som man kategoriseras in i beroende på om du är mer analytisk, kreativ, har ett gott tålamod eller drivs av resultat etc. De fyra färgerna är röd, gul, grön eller blå och beroende på vilken färg du anser dig matcha bästa med kan olika utbildningar verka mer eller mindre intressanta för att uppnå din fulla potential. Att hitta den färg man relatera starkast till är en bra reflektion och ett bra sätt att sätta tydliga mål för din framtid och karriär.

Röd

Tävling – Makt – Resultat

Tydliga personlighetsdrag för en röd person är extrovert, handlingskraftig, dominant och prestationsinriktad. Du som röd person är en tävlingsmänniska utav rang och trivs bra i miljöer som utmanar dina prestationer. Några ledord för en röd person kan vara effektivitet, makt och resultat

Utbildningar som passar en röd personlighet

Baserat på vad vi tidigare lärt oss om den röda personen så kan en grundkurs i ledarskap eller en chefsutbildning vara perfekta att gå. Andra attraktiva utbildningar för dig som har en röd personlighet är säljutbildning, finans och mäklare eller inom politik. En röd person har ofta de egenskaper som krävs för att lyckas som elitidrottare. För dig som vill satsa på din idrott och samtidigt utvecklas som person kan det vara utan intresse att idrotta och plugga utomlands.

Gul

Kreativ – Social – Kommunikation

En gul person är oftast umgängets huvudperson med sin uttrycksfulla och sociala personlighet. Du är charmig, nyfiken och entusiastisk person som drivs av främst kreativitet. En gul personlighet trivs som bäst i en öppen och social miljö eftersom de tankar sin energi i mötet med andra människor.

Utbildningar som passar en gul personlighet

Den gula personens egenskaper matchar perfekt med tillexempel en marknadsförings utbildning, säljutbildning, journalistutbildning eller andra kreativa utbildningar. Fler intressanta yrken eller utbildningar för den sociala och kreativa personen kan vara programledare eller certifierad inredare.

Grön

Gemenskap – Pålitlig – Tålamod

Ett ledord för den gröna personen är gemenskap. Utifrån ses du som lugn, generös och omtänksam. Du är också principfast, tjänstvillig och eftertänksam. Den gröna personligheten trivs bäst i lugna och stabila miljöer med starka relationer och lojalitet som din främsta drivkraft.

Utbildningar som passar en grön personlighet

Den gröna personen passar perfekt inom utbildningar och yrken som baseras på pålitlighet och omhändertagande. Ett tydligt exempel på detta kan vara vård och omsorg utbildningen, att plugga till polis eller gymnasielärare. En ekonomi utbildning eller en HR utbildning är också utav stort intresse för den gröna personligheten.

Blå

Analytisk – Perfektionist – Logisk

Starka personlighetsdrag för en blå person är plikttrogenhet, diplomatisk, noggrann, kritisk och lite petig. För omgivningen uppfattas du som konkret, saklig och introvert. Du som person trivs bäst i en stabil miljö med tydliga riktlinjer och drivs av analytiskt arbeta och organiserade prestationer.

Utbildningar som passar en blå personlighet

Den blå personen trivs bäst inom logiska yrken. Detta kan vara tillexempel att gå It-kurser, att gå en ekonomi utbildning, eller en systemutvecklings utbildning. Du med egenskaperna av en blå person kan också finna intresse i att bli forskare eller att gå en logistik utbildning.