Logistik utbildning

En logistik utbildning ger dig kunskaper i att förstå helheten av materialflöden hos ditt företag och ger förutsättningar till att leda och styra det mot effektivisering. Utbudet av logistik utbildningar är brett och går att hitta i fler branscher än vad du tror. Du kommer att få en inblick och förståelse över alla faktorer som kan påverka ditt flöde – oavsett om det handlar om råvaror till produkt, produkt till slutkund eller om efterfrågan matchar utbudet. Du kommer få fördjupade kunskaper i att ta kontroll och leda ditt företag, eller företaget du jobbar på, mot en maximerad vinst och minskat slöseri.

Vi har ett brett utbud av logistikutbildningar som matchar din bransch. Jämför och låt dig inspireras av olika utbildningar och kurser eller skicka en intresseanmälan till oss!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig att hitta rätt logistikutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Logistik & Supply Chain Management 6,0 hp

  KTH - Kungliga Tekniska högskolan

  Högskola/Universitet
  1-3 månader
  Kurser
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  Kostnadsfri

  Logistics Planner

  NBI/Handelsakademin

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Kronobergs län
  Rikstäckande
  Växjö
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Logistik och ledning

  Jönköping University

  Högskola/Universitet
  3 år
  Program
  HT 2024
  Jönköping
  Jönköpings län
  CSN-berättigad

  Logistiktjänster och transporter för hållbarhet

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  4 590 SEK

  Sustainable Logistics Specialist

  SIH

  Yrkeshögskola
  2 år
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Internationell transportlogistiker

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Distans
  Malmö
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Inköp och upphandling av IT och molntjänster – juridisk checklista

  IDG Academy

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Onlineutbildning
  Öppen utbildning
  Flera orter (4 st)
  8 950 SEK

  Logistiker/Speditör med hållbarhetsprofil

  SIH

  Yrkeshögskola
  2 år
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Internationell inköpare inom textil, mode och funktion, 400p

  Nordiska Textilakademin

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Borås
  Rikstäckande
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Logistiker

  Campus Varberg

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Hallands län
  Varberg
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Masterprogrammet i produkt- och processutveckling - Produktion och logistik

  Mälardalens universitet

  Högskola/Universitet
  2 år
  Program
  HT 2024
  Eskilstuna
  Södermanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Produktionsutveckling

  Campus Värnamo

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  HT 2024
  Jönköping
  Jönköpings län
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Grundläggande logistik

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  3890 SEK

  Logistics and Supply Chain

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  5300 SEK

  Försäljningens logistik

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  3890 SEK

  Inköp och leverantörsplanering

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  3890 SEK

  Logistik och godsmottagning

  Gothia Logistics AB

  Kompetensutveckling
  3 dagar
  E-Learning
  Löpande
  Rikstäckande
  3890 SEK

  Lagerstyrning

  Nordic Supply Chain Advice

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Kurser
  Flera orter (5 st)
  9 900 SEK

  Vad är logistik?

  Logistik är ett samlingsnamn för kunskap om att styra och leda materialflöde. Arbetet med att identifiera och optimera logistik har ökar och idag har det en stor betydelse för företag. Resultatet av en god logistik kan ge en maximerad vinst och minskat slöseri i materialflödet. Logistik är socialt, strategiskt och ansvarsfullt. För dig som är intresserad av såväl en utbildning som ett arbete inom logistik kan förvänta sig att planera, utforma och styra flödet av material, eller information om företaget.

  Logistik delas ofta upp i de fyra områdena transport- och lageroptimering, materialadministration, logistikstrategi och supply chain management.

  Transport- och lageroptimering

  Optimering innebär att du gör ett förbättringsarbete, det kan vara både befintlig och ny idé eller lösning som behöver förbättras. Exempel på optimeringsarbete inom transport- och lageroptimering är optimering av lagerhantering, paketering eller transport.

  Materialadministration

  Området tar fokus på materialadministration och bygger på att du ska säkerställa punktligheten, kvalitet och service i materialflödet. Du kommer beröra området när du hanterar inköp, materialförsörjning och produktionsplanering.

  Logistikstrategi

  Logistikstrategi fokuserar på att produktionen är i relation med kundorder. Ett annat sätt att se på logistikstrategi är att utbudet matchar efterfrågan, vilket betyder att du anpassar produkterna eller tjänsterna till vad kunderna efterfrågar.

  Supply chain management

  Supply chain management är flödet av pengar, varor eller information från tillverkaren till slutkund. Du hanterar alla processer med inköp samt in- och utleverans som har nära koppling till logistik, det vill säga att du arbetar med materialflöden.

  Slutsatsen som går att dra är att logistik går att hitta i olika branscher, yrken och utbildningar. Gemensamt för samtliga är att det handlar om att du ska styra material och information, med målet att effektivisera flödet.

  Logistikutbildning

  Du som vill studerar en logistikutbildning har ett brett utbud, på var och med vad du vill arbeta med efter studierna. Att plugga logistik kommer ge dig kunskaperna att förstå helheten och kunna se flöden i ett större perspektiv. Utbildning logistik innebär att du får färdigheter i att planera, utforma och behandla olika materialflöden.

  Det finns flera olika tillvägagångssätt för dig som är intresserad av logistikutbildningar och har som slutmål att jobba med logistik. Du kan läsa olika typer av program med varierande utbildningsform. Det går att plugga logistik på bland annat universitet, högskola och yrkeshögskola.

  Logistik utbildning universitetet

  Du som vill plugga logistik utbildning på universitet kan hitta olika utbud av utbildningar. Det finns ingen självklar utbildning för logistik, eftersom logistik kan appliceras i många olika områden. Du kan studera logistik på högskola och på universitet. Vanligaste är ett kandidatprogram som är ett grundläggande program, men du kan också komplettera din utbildning genom att läsa ett mastersprogram som är ett mer fördjupande program.

  Det flesta utbildningar bygger på en grund och en inriktning. Grunden talar för vilket område du vill rikta dig mot, det kan till exempel vara ekonomi, samhälle eller teknik. Inriktningen talar för vad du kommer läsa i det valda området. Du kan exempelvis läsa samhällets logistik där grunden är samhälle och inriktningen är logistik.

  Logistikprogrammet

  När man pratar om logistikprogrammet brukar det vara en sammanslagning av olika ämnen som är relevanta för logistik. Exempel på några ämnen är företagsekonomi, kulturgeograf, statistik och juridik. Utbildningen brukar vara cirka tre år och du kommer få mer grundläggande kunskaper kring logistik. Du kan efter logistikprogrammet välja att läsa en master för att få fördjupade kunskaper.

  Logistiker YH

  Genom att du läser till logistiker på YH bygger din utbildning på en yrkesroll. Du erbjuds ett brett utbud eftersom logistiker går att applicera i många olika yrkesroller. Här har vi listat några av det vanligaste yrkesrollerna:

  • Logistikchef
  • Produktionsplanerare
  • Transportledare
  • Supply chain manager
  • Supply chain planner
  • Leverantörsutvecklare
  • Informationslogistiker
  • Verksamhetsplanerare

  Logistik utbildning behörighet

  Logistik utbildning har varierad behörighet. Varje utbildning har olika förkunskapskrav, vissa har mer och andra har mindre. Man brukar i regel prata om grundläggande behörighet och är ett minimumkrav för dig som söker men du som saknar logistiker behörighet kan plugga upp betyg eller lägga till kurser på Komvux. Myndigheten för yrkeshögskolan ställer krav på vissa förkunskaper som krävs för YH-utbildningar och det kan vara så att du exempelvis behöver ha godkänt i Engelska 6, Samhälle 1b eller matematik 3b.

  Logistik utbildning distans

  Du som är intresserad av att studerad logistik utbildning distans kan hitta olika utbildare som erbjuder distans som ett alternativ i sitt upplägg. Att läsa logistikutbildningar på distans är flexibelt och du kan balansera det befintliga vardagslivet med kommande studier.

  Lager och logistik utbildning

  En lager och logistik utbildning ger dig kunskaper att hantera materialflöden i lagerbranschen. Du kommer lära dig flödesystem, hitta nya optimala lösningar, effektivisera och analysera.

  Speditör utbildning

  Speditör utbildning är samma som logistiker utbildning. Vill du studera en speditör utbildning blir du speditör och kommer ha huvudansvar som fokuserar på transporter och kringliggande logistiska lösningar. Du kommer få fördjupade kunskaper om hur du kostnadseffektiviserar materialflödet mellan produkt och kund samt hur du kan hitta smarta transportlösningar. Du kommer också få fördjupade kunskaper inom andra materialflöden som kan påverka ditt materialflöde.

  Transport och logistik utbildning

  Att läsa en transport och logistikutbildning kommer ge dig få fördjupade kunskaper om hur man effektiviserar transport, vilka leveransalternativ är bäst och hur man kan styra materialflödet från produkt till slutkund. Utbildningen påminner om speditörutbildningen, men skillnaden är att man endast fokuserar på materialflödet från produkt till slutkund och inga andra kringliggande logistiska tjänster.

  Inköp och logistik utbildning

  Inköp och logistik utbildning har fokus på materialflödet från exempelvis köpet av produkt till leverans till lagret eller slutkund. Du lär dig vilka faktorer som kan påverka och hur du kan effektivisera flödet, nyttja andra leverantörer och balansera ditt utbud efter efterfrågan.

  Logistikchef utbildning

  En logistikchef utbildning kommer ge dig fördjupade kunskaper om hur man faktiskt leder och kontrollerar materialflödet. Du kommer lära dig hur du kan kostnadsminimera, effektivisera och optimera flödet till sin fulla potential. Du kommer efter utbildningen att hantera både tekniska och ekonomiska bedömningar för att lösa olika frågor och utmaningar.

  Supply chain management utbildning

  Supply chain management utbildning, som biland förkortas SCM, kommer ge dig kunskaper om hur varor, pengar och information flödar genom ett företag. Ordet supply chain står för materialflöden och en supply chain management utbildning syftar till att du ska förstå helheten av ett flöde. Du som är intresserad av att studera utbildningen med har svårt att närvara på plats kan gå en supply chain utbildning distans.

  Andra intressanta utbildningar

  Det finns andra utbildningar som passar dig som är intresserad av planering. Genom att utbilda dig inom ekonomi har du möjlighet att få en liknande arbetsroll, speciellt om du fördjupar dig inom industriell ekonomi. Du kan även utveckla din redan befintliga kompetens inom området med en projektledarutbildning där du kan rikta in dig mot agil projektledning, som fokuserar på effektivisering.

  Är du mindre intresserad av att arbeta med planering och vill fördjupa dig mer praktiskt inom transport? Då finns det flera utbildningar som skulle passa dig beroende på vilket typ av arbete du är intresserad av. Du kan studera en lokförare utbildning för att inrikta dig mot järnvägstransport eller en lastbilschaufför utbildning som ger dig möjlighet att spendera dagarna med att transportera gods på vägarna. Om du istället vill arbeta på lager krävs inte alltid en utbildning, men du kan behöva skaffa ett truckkort.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Yrkeshögskola distans

  Vill du komma in i arbetslivet snabbt efter en relativt kort utbildning på distans? Då passar en yrkeshögskola distans...

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  Bästa utbildningen för att bli rik

  Vet du vilken som är den bästa utbildningen för att bli rik? Det vet vi! Nedan har vi samlat...

  YH-utbildningar som ger bra lön

  Vill du veta vilka YH-utbildningar som ger bra lön? Har du någon gång ställt dig frågan vad ska jag...

  Kort utbildning som ger jobb

  Vill du gå en kort utbildning som ger jobb? Vi har samlat flera riktigt bra utbildningar som ger jobb...

  De 25 mest populära utbildningarna 2021

  Vill du veta vilka som är de 25 mest populära utbildningarna 2021? Här kommer svaren! De mest populära utbildningarna...

  10 korta utbildningar som ger jobb och bra lön

  Vet du vilka utbildningar som leder till jobb och en hög lön? Vi har listat 10 korta utbildningar som...

  Bästa utbildningen i Sverige

  Vilken som är den bästa utbildningen i Sverige går inte att ge ett enda svar på, då det beror...

  Fastighetsförvaltare utbildning

  En fastighetsförvaltare utbildning leder dig in i fastighetsbranschens spännande värld. Som fastighetsförvaltare har du ett övergripande ansvar för att...

  Sök till yrkeshögskola

  Sök till yrkeshögskola genom studier.se. Vi har samlat yrkeshögskolor från hela landet så du enklare kan jämföra och hitta...