Plugga till gymnasielärare

Vill du utbilda dig till gymnasielärare? Att jobba med ungdomar kan vara otroligt spännande och givande. Du får följa de unga vuxna under tre år och se utvecklingen hos eleverna. Utbilda dig för att få lära ut ditt favoritämne! Vi har samlat flera olika utbildningar för att du som vill plugga till gymnasielärare ska kunna jämföra och hitta rätt!

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Speciallärarprogrammet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
1-2 år
Program
HT 2022
Distans
Västerås
Västmanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Specialpedagogprogrammet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2022
Distans
Västerås
Västmanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Ämneslärarprogrammet gymnasieskola

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
5-6 år
Program
HT 2022
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Förskolelärare

Campus Värnamo

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Jönköpings län
Värnamo
CSN-berättigad & kostnadsfri

Ämneslärare för gymnasiet

För att utbilda ungdomar på gymnasienivå krävs fem till fem och ett halvt års heltidsstudier på universitet eller högskola. Utbildningslängden beror på om du väljer att undervisa i ämnena svenska, samhällskunskap eller musik. Du får välja två ämnen enligt vissa lärosätens regler. Dessa regler innebär att du får välja:

 • ett ämne ur ämnesgrupp 1 och ett annat ämne ur ämnesgrupp 2, 3 eller 4
 • två ämnen ur ämnesgrupp 2, 3 eller 4, alternativt ur ämnesgrupp 2 två olika språk inom ämnet moderna språk
 • idrott och hälsa och ett ämne ur ämnesgrupp 1, 2, 3 eller 4
 • ett ämne ur ämnesgrupp 6 och ett ämne ur ämnesgrupp 1, 2, 3 eller 4
 • ett ämne ur ämnesgrupp 6 och ytterligare 90 högskolepoäng inom det i ämnesgrupp 6 valda ämnesområdet

Ämnesgrupperna är som följer:

 1. engelska, matematik, modersmål och svenska
 2. engelska, grekiska, latin, moderna språk, modersmål, svenska som andraspråk och teckenspråk
 3. filosofi, företagsekonomi, geografi, historia, juridik, psykologi, religionskunskap och samhällskunskap
 4. biologi, fysik, kemi, naturkunskap och teknik
 5. idrott och hälsa
 6. bild, dans, musik och teater

Att undervisa på gymnasiet kräver längre utbildning och djupare kunskaper inom dina ämnen. Dina elever har nu valt en viss inriktning, de är på plats frivilligt och inte på grund av skolplikten. Du kan låta dem ta mer eget ansvar för sina egna studier, medan du fokuserar på att inspirera och vägleda dem.

Yrkeslärare för gymnasiet

På gymnasiets yrkesprogram behövs lärare som förutom pedagogiska kunskaper också har praktisk kompetens i det yrke som lärs ut. De nationella gymnasieprogrammen erbjuder allt från frisör till bygg- och anläggning. Yrkesgymnasium strävar efter att förbereda eleverna för att kunna göra ett bra, kvalificerat arbete direkt efter studentexamen.

Yrkeserfarenhet, utbildning i pedagogik och en stark vilja att förmedla dina praktiska kunskaper är grundläggande för att kunna bli en bra yrkeslärare. Dessutom kan du genom att vara yrkeslärare stötta den egna branschens framtid och fortsatta utveckling. Det blir du som ser till så att branschen fylls på av motiverade, utbildade ungdomar!

Vill du hellre gå en lärarutbildning för grundskolan? Läs mer om det hos oss här!

Behörighet

För att kunna söka in till ett yrkeslärarprogram måste du förutom grundläggande högskolebehörighet också kunna möta de så kallade kunskapskriterierna som Universitets- och högskolerådet har satt upp. Dessa särskilda behörighetskrav skiljer sig åt mellan olika inriktningar. Det handlar om konkret erfarenhet och kunskap inom relevanta områden. Ett exempel är att du som vill bli lärare inom hantverksprogrammet med inriktning frisör bör ha kunskap kring material, trender och arbetsmiljö för just frisörer. En bra grund kan därför vara att tidigare ha varit aktiv inom frisöryrket. Den fullständiga listan på kunskapskriterier finns på Universitets- och högskolerådets webbplats. Generellt krävs en gedigen yrkeserfarenhet.

Högskolestudierna för att bli yrkeslärare omfattar 90 hp eller tre terminer. Du ska få samma behörighet och samma utbildning oberoende av vid vilket universitet eller vilken högskola du läser vid. Läs mer om lärarutbildningarna i Malmö eller Karlstad!

Framtidsutsikter, lön och jobb

Lärarbristen i Sveriges beräknas öka under de kommande åren. Inom vissa områden utbildas det alldeles för få lärare, vilket gör att konkurrensen om jobb kommer att vara liten till mycket liten de kommande fem till tio åren.

Just nu minskar antalet elever i gymnasieskolan, men inom de närmaste fem åren kommer elevantalet öka igen, vilket gör att konkurrensen om jobben som gymnasielärare minskar. För utbildade lärare med yrkeskompetens, yrkeslärare, är konkurrensen mycket liten. Så om du tidigare arbetat med ett praktiskt yrke som lärs ut på gymnasienivå och är sugen på att fördjupa dig inom pedagogik och arbeta med ungdomar, har du en riktigt bra chans till en ny karriär.

Yrkeslärare tjänar 28 426 kr i medellön, gymnasielärare något mindre på 27 215 kr. En grundskollärare tjänar 25 995 kr i medellön.

Arbetar du redan som lärare men vill få en bredare kunskap i ditt yrke kan kompetensutveckling vara en bra idé. Exempel på kompetensutveckling kan till exempel vara i pedagogik eller personlig och individuell utveckling.

Om du vill bli barnskötare och jobba med yngre barn i åldern 1-6 år kan du läsa mer om hur det fungerar att gå en barnskötarutbildning.

Läs mer om fler populära utbildningar

Utbildningar som är öppen för sen anmälan

Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är...

Logistik utbildning

En logistik utbildning ger dig kunskaper i att förstå helheten av materialflöden hos ditt företag och ger förutsättningar till...

Veterinär utbildning

Drömmer du om att gå en veterinär utbildning och dagligen hjälpa djur i nöd? Som veterinär arbetar du med...

Socionom utbildning

En socionom utbildning passar dig som vill arbeta med alla typer av människor och hjälpa dem ur svåra perioder...

Förskollärarutbildning

Med en förskollärarutbildning får du ett händelserikt och betydelsefullt arbete samtidigt som du är med och formar framtidens generation....

Omställningsutbildning

Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Bästa universitetet i Sverige

Vill du veta vilka som är det bästa universitetet i Sverige? Här har vi samlat information om de bästa...

IT säkerhetsutbildning

Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

Vård och omsorg utbildning

Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...