Sjuksköterskeprogrammet

Vill du ha ett omväxlande jobb och brinner för att hjälpa andra? Som sjuksköterska ser du bland annat till att läkarens medicinska råd och ordinationer följs och utförs, men arbetet innebär mycket mer än så. I det dagliga jobbet ingår både lyhördhet inför patienten, retorik och ledarskap. Kort och gott är sjuksköterskan omvårdnadsexpert.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Sjuksköterskeprogrammet

Röda Korsets Högskola

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2024
VT 2025
Huddinge

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot anestesisjukvård

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
1 år
Program
HT 2024
VT 2025
Flera orter (4 st)

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
1 år
Program
HT 2024
Flera orter (4 st)

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
1 år
Program
HT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Sjuksköterskeprogrammet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2024
VT 2025
Flera orter (5 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vidareutbildning till specialistsjuksköterska

Om du redan arbetar som sjuksköterska och har hittat ett område som intresserar särskilt mycket dig så finns det inget som hindrar att du fortsätter utbilda dig! Specialistsjuksköterskor behöver man inom ett flertal områden. Vissa inriktningar kräver yrkeserfarenhet, medan andra är öppna för dig i princip direkt efter din examen.

  • Röntgensjuksköterska: Avancerad teknik, radiologiska undersökningar och undersökning av bilder på kroppen är vardag för en röntgensköterska.
  • Vård av äldre: Sveriges äldre befolkning blir allt större. Att vårda äldre kräver lyhördhet och expertis inom geriatrik.
  • Psykiatrisk vård: Man behöver även många sjuksköterskor inom psykiatrin. Vill du arbeta med rehabilitering och missbruksvård kan psykiatrin vara ett bra val.
  • Operationssjukvård: Resistenta bakterier gör att infektioner efter operationer blir allt farligare. Som operationssjuksköterska arbetar bland annat du preventivt mot sådana.
  • Medicinsk vård: Komplicerade invärtesmedicinska sjukdomstillstånd kräver extra kompetens av specialistläkare – och specialistsjuksköterskor!
  • Onkologisk vård: Var tredje person kommer att få cancer under sin livstid. Vill du arbeta med en av de stora folksjukdomarna är onkologisk vård inriktningen för dig.
  • Distriktssköterska: Vill du ha ett omväxlande arbete med återkommande patienter och mycket fokus på folkhälsa och egenvård? Distriktssköterskan möter många olika tillstånd och har ett mycket flexibelt jobb.
  • Barnmorska: Förutom att arbeta vid förlossningar arbetar en barnmorska också med preventivmedelsupplysning och familjeplanering.

Några andra inriktningar är barn och ungdom, kirurgisk vård och intensivvård. Genom att välja en inriktning som du brinner för säkrar du en rolig karriär.

Studera på distans

För den som inte har möjlighet att flytta till en ny studieort för att ta din examen, finns det flera distansalternativ. Att studera på sjuksköterskeprogrammet på distans innebär studier på heltid, men studieplatsen är flexibel. Online-verktygen utvecklas allt snabbare och erbjuder en minst lika gedigen utbildning som den som man läser på plats. Genom plattformer på internet kan du följa föreläsningar, delta i seminariegrupper och ställa frågor direkt till dina lärare. Vissa inriktningar av specialistsjuksköterskeprogrammen går endast som distanskurser.

Framtiden för sjuksköterskor

Få har missat de skakande nyhetinslagen och artiklarna som berättar om bristen på sjuksköterskor. Arbetsförmedlingens yrkesprognos talar klarspråk: de kommande tio åren möter legitimerade sjuksköterskor liten eller mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden. Att gå sjuksköterskeprogrammet är en investering, inte bara i din egen karriär utan också för vårt samhälle.

Att arbeta som sjuksköterska är givande, och arbetsmarknaden ser god ut. Vill du också vara en av de viktiga kugghjulen i den svenska vården? Sök till sjuksköterskeprogrammet. Känner du att tre års högskolestudier är lite för mycket? Efter avslutade gymnasiestudier på programmet för vård och omsorg (VO) kan du arbeta inom vården som undersköterska. Även en undersköterskeutbildning ökar dina möjligheter att få arbete direkt. Skillnaden mellan en undersköterska och sjuksköterska är att sjuksköterskan har en högre utbildning med mer medicinskt kunnande.

Vill du veta mer om undersköterskeutbildning eller specialistundersköterska utbildning? Kika vidare här!

Fakta om sjuksköterskeprogrammet

Programmet omfattar 180 hp, det vill säga tre års heltidsstudier. Efter examen utfärdas din legitimation av Socialstyrelsen. Du kan arbete på vårdcentraler, sjukhus, privata kliniker eller inom företagsvården. Grunden för sjuksköterskeprogrammet är likvärdigt oberoende av vid vilket universitet eller högskola du studerar vid. Till exempel ska sjuksköterskeprogrammet i Skövde vara likvärdigt med om du har läst sjuksköterskeprogrammet i Göteborg.

Vad har man för lön som sjuksköterska?

Medellönen är 24 698 kr i månaden. Lönen kan variera något beroende på vilken erfarenhet och i vilken kommun och landsting du arbetar i. Vid många sjukhus erbjuds även vidareutbildning för sjuksköterskor som kan göra att du får en högre lön efter avslutade studier.

Vilken behörighet krävs?

För att kunna bli antagen på sjuksköterskeprogrammet behöver du grundläggande behörighet samt Områdesbehörighet 16 (Matematik B, Samhällskunskap A, Naturkunskap B* alternativt Biologi A, Fysik A och Kemi A) eller Områdesbehörighet A14 (Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2).

Låter detta intressant? Läs mer på respektive kurser eller skicka en intresseanmälan för mer information!

Läs mer om fler populära utbildningar

Lärarassistent utbildning

Vill du utbilda dig till lärarassistent? En lärarassistent utbildning kan vara ditt första steg mot en givande karriär inom...

Film utbildning

En film utbildning är en spännande möjlighet för dig som älskar film och vill lära dig mer om både...

Musik utbildning

Är du redo att förvandla din passion för musik till en livslång karriär? En musik utbildning erbjuder en mängd...

Kreativa utbildningar på folkhögskola

Vill du utbilda dig inom något kreativt? Kul, då borde du spana in kreativa utbildningar på folkhögskola! Folkhögskola är...

Allmän kurs på folkhögskola

Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...

Ljud och musikproduktion utbildning

Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

Programmering Utbildning

Med en programmering utbildning har du chansen att skapa det där nästa stora Tv-spelet eller appen som alla laddar...

CSN-berättigade utbildningar på distans

Vill du läsa en CSN-berättigad utbildning på distans? En distansutbildning är en flexibel lösning för dig som vill utbilda...

CSN-berättigade utbildningar

Tycker du att det är svårt att veta vilka CSN-berättigade utbildningar som det finns att välja mellan? Att välja...

Plugga upp betyg

Saknar du grundläggande behörighet för att komma in på din drömutbildning? Saknar du betyg från gymnasiet eller behöver du...