Plugga till polis
Vill du plugga till polis? Många har polis som ett drömyrke redan från barnsben när man drömde om att lösa brott och fånga bovar. Men polisyrket innefattar givetvis mer än så. Vi på studier.se har samlat information om polisyrket och utbildningen för dig. Här hittar hittar du också en guide till hur du förbereder dig för att komma in på polishögskolan!
Utbildare | Utbildning | Upplägg | Start | Ort | Pris | Jämför |
---|---|---|---|---|---|---|
Hur bemöter vi hotfulla personer?Durewall Institutet | Kompetensutveckling 1 dag Företagsanpassat | Löpande |
Distans
Rikstäckande
| 1 100 SEK |
Att ansöka till polishögskolan
Ansökningarna till polisutbildningen har ökat de senaste åren. Rekordmånga har skickat in sina ansökningar till polishögskolan och det är många som har fått beskedet att de inte kommit in. Det är en tuff utbildning att komma in på, både på grund av att konkurrensen är hård och för att antagningskraven är hårda.
Ansökningen öppnar den 18 maj och stänger sedan den 1 juni. Därefter är det en speciell grupp inom polisen som utför rekryteringen kring vilka som får komma till testerna. Då utförs de psykologiska och medicinska testerna samt en säkerhetsprövningsintervju. Här ingår såväl fysiska tester som teoretiskt prov, en personlig intervju och personlighetstest. Om du inte uppfyller samtliga krav under rekryteringen måste du vänta i två år innan din spärrtid har gått ut innan du har möjlighet att söka till polisutbildningen igen. Många väljer under spärrtiden att gå en väktarutbildning eller läsa en kurs i kriminologi.
Förberedelser inför fystesterna
Många är nervösa inför de fysiska testerna till polisutbildningen. Kraven och övningarna är ett stort samtalsämne bland tidigare sökande och antagna studenter. Och snacket kommer inte från ingenstans! Fystesterna är en tuff utmaning, särskilt för den som inte har träningsvanan inne. Det gäller att vara väl förberedd och att ha testat på och övat på testens olika delarna innan dagen du ska utföra de fysiska testerna. Testerna utgörs av tre delar; simning och livräddning, konditionstest på cykel och ISOKAI-lyftet som är ett styrketest som mäter din muskelmassa. Inför testerna i simning är det viktigt att ha testat på simningen långt i förväg och att ha fått in vanan. Försök att öva på att livrädda innan provet, testa på en kompis eller be om hjälp på simhallen. Inför konditionstestet räcker det inte att vara i bra form eller ha en medelgod kondition. Testerna är på en annan nivå. Du måste ha riktigt bra kondition och vara van vid att utstå lite mjölksyra för att inte ge vika för tidigt. Inför styrkelyften är det viktigt att träna allsidigt och hela kroppen och försöka få med samtliga muskelgrupper.
Hur långt innan måste man börja träna inför fystesterna? Frågan är svår att svara på och det är högst personligt vilka förutsättningar och målsättningar som finns inför de fysiska proven. Vi rekommenderar att du är ute i god tid och ökar din träning successivt inför testerna. Då maximerar du dina chanser för att lyckas samtidigt som du minimerar skaderisken.
Att läsa på Polishögskolan
Blir du antagen till polishögskolan finns utbildningen i tre städer. Du kan önska vilken stad du vill gå din utbildning i, däremot kan du inte bestämma själv om det slutligen blir studier på Umeå universitet, på Södertörns högskola i Stockholm eller på Linnéuniversitetet i Växjö. Det kommer under hösten 2016 även bli möjligt att plugga på distans när du vill bli polis, något som länge har efterfrågats bland polisaspiranter. I utbildningen varvas praktiska och teoretiska arbetsmoment för att du ska få en så stabil grund som möjligt att stå på inför ditt yrkesliv. Ansökan går på dina gymnasiebetyg eller ditt resultat på högskoleprovet.
Att jobba som Polis
Polisen ska ingripa i alla typer av riskfyllda situationer och ha mycket civilkurage. Aktiva inom polisyrket vittnar om ett omväxlande arbete med stor variation i både arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Många tycker det är roligt att arbeta som polis och menar att det är de varierande arbetsdagarna och mötena med människor från alla delar av samhället som de uppskattar mest. Vilken lön du får som polis är något varierande beroende på i vilket län du utför ditt arbete i och hur lång erfarenhet du har. Medellönen ligger i genomsnitt på cirka 26 000 kr i månaden.
Polisförberedande kurs
Om du är osäker på om du har vad som krävs för att utbilda dig till polis eller har du fått avslag på din ansökan kan en god ide vara att läsa en polisförberedande kurs. Genom att studera en förberedande polisutbildning ökar du dina chanser att komma in på polishögskolan. Utbildningen låter dig komplettera dina gymnasiebetyg och arbeta med din personliga utveckling. Allt för att förbättra förutsättningarna att få din polisexamen och bli en bra polis i framtiden. Lycka till!