Kyl och värmepumpstekniker

Är du teknikintresserad? Ser du lösningar snarare än problem och vill gärna jobba praktiskt? Då passar du som en kyl och värmepumpstekniker! Att kunna installera kylanläggningar och värmepumpssystem ger dig inte bara ett framtidssäkert jobb utan gör dig också till en miljöhjälte. Gör som många andra som är intresserad av teknik och studera till kyl och värmepumpstekniker!

Vi har samlat några av Sveriges bästa utbildare inom kyl och värmepumpsteknik. Fyll enkelt i formuläret så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt utbildare för att bli kyl och värmepumpstekniker.

Skickar...

Få förslag på utbildningar inom kyl och värmepumpsteknik!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Kyl- och värmepumpstekniker

  Arvika Näringslivscentrum

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Arvika
  Värmlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Värmepumpstekniker

  Lärcentrum Markaryd (LCM)

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  Kronobergs län
  Markaryd
  Rikstäckande
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Kyl- och värmepumpstekniker

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Distans
  Örebro
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Kyl- och värmepumptekniker

  INSU

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  HT 2023
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Kyl- och värmepumptekniker

  Heta Utbildningar

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  Distans
  Härnösand
  Västernorrlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Studera till kyl och värmepumpstekniker

  Att studera till kyl-och värmepumpstekniker ger dig utbildning för att kunna arbeta med service, installation och underhåll av kyl-och värmepumpanläggningar samtidigt som du har miljö och hållbarhet i baktanken. Det finns många vägar att gå ifall du vill studera till kyl och värmepumpstekniker. Du kan påbörja din utbildning redan på gymnasiet där det är vanligt att gå VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning kyl och värmepumpsteknik. Det finns även kortare kurser att gå ifall du inte vill studera ett helt program. Slutligen finns ett flertal yrkeshögskolor som erbjuder denna utbildning där utbildningarna vanligtvis är under 1,5 till 2 år. Vid vissa skolor kan du välja att ha den teoretiska delen på distans, dock kommer det alltid vara en praktisk del inom utbildningen som sker på plats. Under utbildning kommer du bland annat att få lära dig:

  • Kylprocessen
  • Kyltekniska system
  • Köldmedier
  • Energilösningar
  • Energikällor
  • Uppvärmningskällor

  Kyltekniker

  Har du ett intresse av att bli kyltekniker? Som kyltekniker är du expert på vad som är rätt temperatur på varje plats. Du kommer arbeta med installation och underhållning av olika anläggningar, många gånger handlar det om värmepumpar, isbanor och kyl och frysdiskar. Att arbeta som kyltekniker är både ett varierat och fritt jobb som testar din roll som problemlösare. På grund av den rådande bristen av kyltekniker och ett framtida ökat behov av kompetens inom området, skapar detta goda förutsättningar för dig att få jobb direkt efter examen.

  Kylteknik

  Syftet med kylteknik är att sänka temperaturen på en specifik plats. Kylteknik refererar till två typer av kylning, passiv och aktiv. Passiv kylningen är när man sprider värme från ett varmare utrymme till en kallare medan aktiv kylning “pumpar” värme från ett ställe som har lägre temperatur till en plats med högre. Kylteknik är avgörande när det kommer till bland annat färska och känsliga livsmedel då det gäller att hålla dessa kylda för hållbarhetens skull. Kort och gott, ett säkert kylsystem är en nödvändighet i vårt samhälle.

  Vad gör en kyl och värmepumpstekniker?

  Som kyl och värmepumpstekniker är du en specialist på tekniska lösningar av olika slag. Yrket är mycket varierande så om du tycker om att ha många bollar i luften är det till en stor fördel. Som kyl och värmepumpstekniker kommer du få jobba på ett flertal platser, det kan vara allt från livsmedelsbutiker till fastigheter som söker din kompetens. På dessa platser kan du arbeta med bland annat felsökning, installationer samt reglera ett behagligt inomhusklimat. Vanligtvis arbetar en kyl och värmepumpstekniker ensam ute på fält där du ses som företagets representant. Med undantag tas ifall det handlar om en större installation till exempel, då tar man an uppdraget som ett team. Vad kan vara viktigt att notera är att körkort är oftast ett krav då arbetsplatsen kräver att man åker ut på uppdrag på olika platser.

  Kyl och värmepumpstekniker lön

  Undrar du hur mycket en kyl och värmepumpstekniker tjänar? Lönen beror framförallt på hur länge personen i frågan har arbetat inom yrket men också på vilken arbetsplats man arbetar på. Statistiska centralbyrån (SCB) visar att kyl och värmepumpstekniker har en genomsnittlig lön på 36 600 kronor i månaden. Lönen ökar parallellt med erfarenhet, vilket betyder att man kan komma upp in en högre lön än den genomsnittliga lönen. Men en flerårig erfarenhet kan en värmepumpstekniker tjäna över 40 000 kronor i månaden.

  Kyltekniker utbildning

  En kyltekniker utbildning passar dig som tycker om att arbeta praktiskt och som söker ett arbete med stora valmöjligheter efter examen. Du kan välja att antingen gå ett helt program, då är det oftast en kyl och värmepumpstekniker utbildning man vänder sig till. Eller så kan du gå kortare kurser.

  Kylcertifikat

  För att ansöka om ett kylcertifikat krävs det att du har kunskaper kring miljö-och säkerhetsföreskrifter och kylteknik. Du ska även kunna hantera köldmedier av olika slag samt veta hur man använder kyl-och värmepumpanläggningar. När du känner dig redo behöver du göra både ett teoretiskt och praktiskt prov samt få det godkänt på ett av alla de examinationscentra som finns runt om i Sverige. Var uppmärksam på att du kommer behöva förnya ditt kylcertifikat var femte år då både regler och förordningar ständigt uppdateras.

  Kyltekniker utbildning längd

  Det är framförallt kyl och värmepumpstekniker utbildningen man går ifall man söker en kylteknik utbildning. Det är främst på yrkeshögskola den utbildningen erbjuds och utbildningslängden är oftast 1,5 till 2 år. Men det finns även mindre kurser man kan gå för att lära sig grundläggande kylteknik. Dessa kurser brukar variera från 1 till 3 dagar.

  Värmepumpstekniker

  Som värmepumpstekniker arbetar du främst tekniskt men installation och service av värmepumpar. Arbetet varierar från att reparera aggregat och pumpar av olika slag till att installera större anläggningar för till exempel lokaler. Undrar du vad skillnaden mellan en värmepumpstekniker och rörmokare är? Kort sagt, en rörmokare arbetar mer praktiskt medan en värmepumpstekniker arbetar mer teoretiskt. En värmepumpstekniker arbetar med bland annat:

  • Kontroll av filter och fläktar för att undersöka om till exempel smuts finns
  • Kontroll av kylmedel läckor
  • Kontroll av tätningskanal läckage
  • Kontroll av elektriska plintar

  Värmepumpstekniker utbildning

  Funderar du över vilket utbildning du behöver gå för att bli värmepumpstekniker? Många gånger är det en kyl och värmepumpsteknik utbildning som ges på yrkeshögskola. Det går dock att hitta enstaka yrkeshögskolor som erbjuder endast värmepumpsteknik utbildning.

  Andra yrkesutbildningar

  Oavsett om du vill göra din utbildning på plats eller plugga på distans finns flera valmöjligheter för dig som vill gå en yrkesutbildning. Nedan har vi listat några yrkesutbildningar som kan passa dig:

  • Har du ett intresse för datorer och vill arbeta i olika program? Då kan en Nätverkstekniker utbildning vara något för dig.
  • Eller så kanske du vill gå en flygtekniker utbildning och lära dig hur man underhåller, servar och reparerar flygplan och helikoptrar?
  • Är du intresserad av teknik och vill arbeta med projektledning? Då kanske en VVS-ingenjör utbildning passar?
  • Du kanske vill gå en utbildning som ger stora framtidsmöjligheter där elektronik av olika slag är involverat? Då låter det som att du ska gå en elingenjör utbildning

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Kort utbildning som ger jobb

  Vill du gå en kort utbildning som ger jobb? Vi har samlat flera riktigt bra utbildningar som ger jobb...

  Elingenjör utbildning

  Intresserar du dig för el-och energiteknik är en elingenjör utbildning definitivt något för dig! Som elingenjör finns det stora...

  Trafiklärare utbildning

  Drömmer du om att bli en kvalificerad trafiklärare? En trafiklärare utbildning öppnar dörren till en spännande karriär där du...

  Korta YH-utbildningar som ger jobb

  Korta YH-utbildningar är din väg till snabb och relevant kompetens som leder till jobb. Här hittar du en lista...

  Apotekstekniker utbildning

  Är du en person som brinner för att hjälpa andra och har ett intresse för läkemedel och hälsa? Då...

  Kiropraktor utbildning

  En kiropraktor utbildning är ett spännande steg mot en karriär som hjälper människor att må bättre och förbättra deras...

  Kreativa utbildningar på folkhögskola

  Vill du utbilda dig inom något kreativt? Kul, då borde du spana in kreativa utbildningar på folkhögskola! Folkhögskola är...

  Allmän kurs på folkhögskola

  Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...

  Personbilsmekaniker utbildning

  Drömmen om att bli personbilsmekaniker börjar med en personbilsmekaniker utbildning. En gedigen utbildning är nyckeln till att förverkliga dina...

  Försäljning och service | Komvux

  Försäljning och service på Komvux är en ny chans för dig som vill läsa vidare mot ditt drömjobb eller...