Elingenjör utbildning

Intresserar du dig för el-och energiteknik är en elingenjör utbildning defintivt något för dig! Som elingenjör finns det stora framtidsmöjligheter och efter avslutad utbildning finns det stora chanser till jobb. Efterfrågan av kompetens inom elteknik har ökat och därför har vi samlat Sveriges bästa utbildningar för dig som är redo att ta nästa steg. Välj mellan yrkeshögskola eller högskola – Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt utbildare.

Skickar...

Vi hjälper dig hitta rätt utbildning för ett yrke som elingenjör

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Elektronikingenjör

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  VT 2023
  Eskilstuna
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Elkraftsingenjör

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2022
  VT 2023
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Anläggningsingenjör järnväg

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2022
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automationstekniker

  Trainor

  Yrkeshögskola
  Program
  Löpande
  Distans
  -

  Elingenjör - Elkonstruktör, 2 år

  Yrkeshögskolan Syd

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Hässleholm
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automations­ingenjör, 2 år

  Yrkeshögskolan Syd

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Hässleholm
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Kontaktledningstekniker YH

  Trafikverksskolan

  Yrkeshögskola
  1 år
  Program
  Skåne län
  Ängelholm
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Driftingenjör Elkraft

  Heta Utbildningar

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Distans
  Härnösand
  Västernorrlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  El- och energiprogrammet, EE

  Borlänge gymnasieskola

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2022
  Borlänge
  0 SEK

  Vad gör en elingenjör

  Är du intresserad av att gå en elingenjör utbildning? Vill du vara den personen som väcker liv i en fastighet och skapar förutsättningar för den levande miljön? Elingenjören är den person som ansvarar för alla ritningar inom all elektronik som ska placeras och dras i en byggnad – ett exempel är datanät, elinstallationer och belysning. I yrkesrollen har du både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter inom el-och energi så rollen är väldigt händelserik.

  Hur blir man elingenjör

  Funderar du på att bli elingenjör men undrar hur man egentligen blir det? Den vanligaste vägen man brukar ta för att få ett yrke som elingenjör är att gå en civil-eller högskoleingenjörsutbildning med fokus på energi. Men utbildningsbranschen växer hela tiden och idag kan du få ett yrke som elingenjör via olika program på högskola eller på en yrkeshögskola.

  Elingenjör utbildning yrkeshögskola

  Elingejör är ett yrke som garanterar dig till jobb. Idag finns möjligheten att gå en elingenjör utbildning på en yrkeshögskola. Kanske har du alltid haft ett stort intresse inom elteknik eller gått ett program på gymnasiet med en teknisk inriktning. Eller är du en av dom som har jobbat ett par år i byggbranschen eller som elektriker? Är du nu redo för att ta nästa steg är en yrkesutbildning som elingenjör defintivt något för dig! Utbildningarna sträcker sig oftast över två år där du får kunskap och erfarenhet som gör att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en anställning inom yrket.

  Topp 7 elingenjör utbildningar på yrkeshögskola:

  1. Elingenjör – fastighet, industri och järnväg
  2. Elingenjör – Elkonstruktör, 2 år
  3. Elingenjör konstruktion
  4. Driftingenjör Elkraft
  5. Automationsspecialist
  6. Elkonstruktör
  7. Kontaktledningstekniker YH

  Är du intresserad av att söka in till en yrkeshögskola rekommenderar vi dig att läsa sök till yrkeshögskola för att följa de olika stegen om hur du går tillväga med din ansökan.

  Exempel på innehåll Elingenjörutbildning

  Att studera till elingenjör innebär att du studerar till ett färdigt yrke. Här nedan kan du se exempel på vilka moment som kan ingå i utbildingen. Utbildningen varvas med teoretiska och praktiska moment som förbereder dig för att direkt kunna ta en anställning efter att du avslutat dina studier.

  Exempel på innehåll för en elingenjör utbildning:

  • Elära
  • Elprojektering
  • Effektivitetanalys och energiberäkningar
  • Ljusberäkningar och ljusdesign
  • Automationsprojektering
  • Elkonstruktion, kretsscheman och installationsritningar
  • Ritningsanalys och tredimensionellt tänkande
  • Installationsmiljöer och el material
  • Installationsregler och standarder
  • Elsäkerhetslagstiftning, arbetsmiljölagstiftning och brandskydd
  • Entreprenadjuridik
  • Praktik

  Elingenjör högskola

  Har du ett intresse av att utbilda dig till elingenjör men vill studera på en högskola? Då finns det utbildningar att välja även för dig! Den naturligaste vägen till yrket via högskola är att gå en civil- eller högskoleingenjörsutbildning inom exempelvis energi- eller elektroteknik. Tre års studier är det som behövs för att bli högskoleingenjör, om du vill bli civilingenjör krävs det istället studier på fem år. Ett program som vi rekommenderar för dig som vill gå en högskoleutbildning för att bli elingenjör är Högeskoleingenjörsprogrammet i energiteknik på Mälardalens Högskola.

  Har du bestämt dig för att gå ett program inom elteknik men inte vet vilken skola du ska välja? Då rekommenderar vi dig att läsa om de bästa universitetet i Sverige för att få inspiration om vilken skola du ska välja.

  Elingenjör utbildning csn berättigad

  Väljer du att gå en elingenjör utbildning är det många yrkesutbildningar och utbildningar som är csn berättigade. Att en utbildning är csn berättigad innebär att du har rätt till studiemedel under din studieperiod för att på heltid kunna fokusera på din utbildning. Är du ute efter en csn berättigad utbildning som elingenjör kan du skicka en intresseförfrågan till oss på Studier.se så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt utbildare.

  Elingenjör behörighet

  För att studera till elingenjör kan man ibland behöva en viss behörighet. Beroende på om du ska studera på högskola eller universitet så skiljer det sig lite. Nedan nämner vi ett par exempel på förkunskapskrav eller behörighet som behövs för att söka till en viss utbildning. Viktigt att tänka på är att det skiljer sig lite beroende på vilken utbildning du är intresserad av. Vissa utbildningar kräver behörighet-och förkunskaper medans vissa inte efterfrågar det alls.

  Exempel på behörighet-och förkunskapskrav för att studera till elingenjör:

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
  • Praktisk ellära 1 och 2
  • Enerigteknik 1
  • Examen, slutbetyg eller avgångsbetyg från svensk gymnasieutbildning
  • Intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier från folkhögskola

  Elingejör utbildning distans

  Det senaste året har varit en omställning för många och flera skolor har tvingats ändra om sina utbildningar till distans. Möjligheten att studera till elingenjör på distans finns gällande de de teoretiska delarna. Studerar du en YH utbildning för elingenjör ingår det praktiska moment i läroplanen som måste genomföras för att du ska kunna gå in i rollen efter avslutad utbildning.

  Jobba som elingenjör

  Att jobba som elingenjör är en omväxlande och rolig yrkesroll. Det är ett socialt arbete i en dynamisk bransch där du både kan jobba på ett konsultföretag med olika typer av uppdrag hos olika kunder eller där du kan jobba som egenföretagare. Har du jobbat några år inom branschen och har mer erfarenhet jobbar du oftast som projektledare med utveckling, samordning och kontakt med kunder och tillverkare. En annan roll du kan ha inom yrket är att arbeta med inköp och försäljning inom olika typer av industriföretag.

  Tips på yrkesroller som elingenjör:

  • Eltekniker
  • Elingenjör
  • Elkonstruktör
  • Driftekniker
  • Kontaktledningstekniker
  • Automationsspecialist
  • Projektledare el

   Elingenjör lön

   Vad har en elingenjör i lön? Vad du har i lön för ett yrke som elingenjör kan variera beroende på utbildning, anställning och erfarenhet. Enligt yrkeskollen låg medelönen för en elingenjör 2020 på 42 200 kronor i månaden. Viktigt att tänka på här är att löneintervallen varierar beroende på arbetsgivare och hur många års erfarenhet du har inom branschen.

   Källa: Yrkeskollen

   Arbetsuppgifter elingenjör

   Att jobba som elingenjör kan resultera i flera yrkesroller. Här nedan har vi listat ett par exempel på arbetsuppgifter som du kan ha som en yrkesverksam elingenjör.

   • Projektledning
   • Inköp inom branschen
   • försäljning inom industriföretag
   • Ansvarig över ritningar för exempelvis elinstallationer
   • Praktiska och teoretiska uppgifter inom el-och energi

   Elingenjörs konstruktion

   Är du en av dom som gillar tanken av att lysa upp och väcka liv i en hel fastighet? Kanske vill du vara den personen som skapar alla förutsättningar för ljus och värme? I en roll som elingenjör konsturktion är det du som gör alla planer och ritningar för den elektronik som ska monteras och dras i en byggnad. Ett exempel på byggnader som det gäller kan vara kontor, bostadshus eller andra ombyggnationer som behöver mer avancerad teknik.

   Är du intresserad av fler yrken inom teknik kan du läsa om nätverkstekniker utbildning och se om det kan vara något för dig!

   Läs mer om fler populära utbildningar

   Administationsutbildning

   En administrationsutbildning passar dig som vill kunna arbeta inom många olika branscher och föredrar ett jobb med varierande arbetsuppgifter...

   Behandlingspedagog utbildning

   Vill du ha ett arbete där du får möjlighet att arbeta med människor och hjälpa andra? Som behandlingspedagog är...

   Gratis utbildningar med en lovande framtid

   Vill du gå en gratis utbildning med en lovande framtid? Ibland står det still och vi behöver hjälp att...

   Omställningsutbildning

   Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

   Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

   Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

   Bästa universitetet i Sverige

   Vill du veta vilka som är det bästa universitetet i Sverige? Här har vi samlat information om de bästa...

   IT säkerhetsutbildning

   Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

   Gå en utbildning som leder till jobb

   Vill du gå en utbildning som leder till jobb? Nedan har vi samlat några yrkeshögskoleutbildningar som ger dig jobb...

   Vård och omsorg utbildning

   Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

   Elevassistent utbildning

   En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...