Flygtekniker utbildning

Vill du gå en flygtekniker utbildning? En flygtekniker arbetar med att underhålla, serva och reparera flygplan och helikoptrar. Som flygtekniker får du ansvar över inspektioner, felsökningar och funktionskontroller av flygplan. Du har möjlighet att läsa till flygtekniker redan på gymnasieskolan, vilket är ett riksrekryterande program där du kombinerar grundämnena med ämnen inom flygteknik. Du kan exempelvis läsa flygteknikprogrammet via Flygteknik Technical Training i Nyköping, där du även erbjuds möjlighet till boende. Ansök nu eller läs först mer om att plugga till flygtekniker och att jobba som flygtekniker nedan!

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Flygteknikprogrammet, Nyköpings gymnasium

Flygteknik Technical Training Nyköping

Gymnasium
3 år
HT 2023
Populärt!
Nyköping
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Flygtekniker/El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Flygteknik Technical Training Nyköping

Yrkeshögskola
Löpande
Nyköping
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vill du bli flygtekniker?

Vill du gå en spännande flygteknisk utbildning som leder till jobb? Då har du hittat rätt! Du kan läsa en flygteknisk utbildning redan på gymnasiet eller via Yrkeshögskola, så som Flygteknik Technical Training som erbjuder båda. Nedan berättar vi mer om att läsa till flygtekniker redan på gymnasiet, exempel på kurser som ingår i flygteknikutbildningen, vad som krävs för att bli flygtekniker, vilken lön en flygtekniker har och hur man ansöker till utbildningen. Håll i dig, nu flyger vi!

Flygtekniker utbildning

En populär utbildning för dig som är tekniskt intresserad är just en flygtekniker utbildning. Om du alltid drömt om att jobba med teiknik, fordon eller flygplan, men kanske inte velat bli pilot, kan det här vara rätt utbildning för dig! Både killar och tjejer utbildar sig till flygtekniker och de studerande kommer från hela Sverige, då det är få platser i Sverige som utbildar till flygtekniker. Det erbjuds boende på skolan, vilket gör det enkelt att flytta för din nya karriär efter avslutad flygtekniker-utbildning.

En flygtekniker utbildning passar dig som till exempel…

 • Tycker teknik och flygplan är spännande
 • Vill gå en rolig utbildning med både teori och praktik
 • Tycker om att ha ansvar
 • Vill jobba antingen i Sverige eller utomlands
 • Vill få en härlig gemenskap med likasinnade kurskamrater
 • Vill utbilda dig i en bransch där det finns goda jobbmöjligheter
 • Vill kunna få en bra lön efter avslutad utbildning

Att bli flygtekniker redan på gymnasiet

Är du teknikintresserad och vill gå en teknisk utbildning? Vet du redan tidigt att du vill jobba med teknik, flyg, fordon eller maskiner? Då kommer flygteknikprogrammet att passa dig. Om du bestämt dig redan vid ung ålder att du vill bli flygtekniker har du möjlighet att gå din flygteknikutbildning redan på gymnasiet. På Flygteknik Technical Training via Nyköpings gymnasium utanför Stockholm har du möjlighet att starta din karriär inom flygteknik tidigt – redan vid ca 15 års ålder när man söker till gymnasiet! Du har även möjlighet att söka senare i livet om du är äldre än så och kan då välja deras utbildning till flygtekniker via yrkeshögskola.

Exempel på kurser inom flygteknikprogrammet

Nedan ser du exempel på kurser inom Flygteknikprogrammet. När du väljer flygteknikprogrammet får du de kunskaper som behövs för att jobba som flygmekaniker. Du får chans till både yrkesexamen i Sverige och ett internationellt certifikat, vilket gör att du kan jobba som flygmekaniker även i andra länder.

 • Kärnämnena
 • Kurser i gasturbinmotorer
 • Flygplanslära
 • Flygplansteknik
 • Materiallära för flyg
 • Kurser i ellära för flyg
 • Digitalteknik och flyginstrument
 • Aerodynamik – flyg
 • Flygteknisk underhållsteknik
 • Mänskliga faktorer

Varför ska man gå en flygteknikutbildning?

Flygteknikprogrammet är en flygteknisk utbildning som varvar teori med praktik. En stor del av utbildningen utförs i skolans hangarer, i verkstaden och i lackeringsverkstaden. Du får ovärderlig arbetslivserfarenhet då du redan under utbildningen får jobba med flygplan så som till exempel SAAB 340. Du kan även plugga vidare på högskolan efteråt om du vill, då anpassar du bara de valbara kurserna som man får välja när man börjat. För dig som letar efter ett fordonsgymnasium eller tekniskt gymnasium kan flygteknikutbildningen vara det du söker!

Gå en flygteknikutbildning med boende på skolan

När du studerar till flygtekniker på till exempel Flygteknik Technical Training erbjuds möjlighet att bo på skolan, eftersom flera elever kommer från olika städer i Sverige. Om du ska börja flygteknikprogrammet kan du söka boendebidrag från kommunen för din boendekostnad. Att bo på skolan skapar gemenskap och nya vänner för livet med liknande intressen. Kontakta skolan för möjlighet att åka på Öppet hus och lära känna skolan.

Att bli flygtekniker på yrkeshögskola

Om du redan gått gymnasiet har du möjlighet att plugga till flygtekniker på yrkeshögskola. Flygteknik Technical Training erbjuder en populär YH-utbildning som heter Flygtekniker/El- och Avioniktekniker B1.1/B2.

Vad krävs för att bli flygtekniker?

Så vad krävs för att bli flygtekniker? Nedan grundläggande behörighet för utbildningen till flygtekniker gäller för de som ska söka till YH-utbildningen.

Först gäller allmän behörighet för YH-utbildning, dvs att man uppfyller någon av nedan punkter:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskild flygtekniker behörighet kan till exempel vara nedan:

 • Minst betyg E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:
 1. Engelska kurs 6
 2. Matematik kurs 2
 3. Fysik 1b1/1a eller Naturkunskap 1b/1a1 tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng totalt.
 4. Kurser inom ämnen som Teknik, El, Installation, Automation, Industriteknik samt Fordonsteknik.
 • Alternativt motsvarande betyg och kurser enligt äldre bestämmelser.

Hur lång är en flygtekniker utbildning?

Flygteknikprogrammet är en gymnasieutbildning, medan YH-utbildningen är eftergymnasial. För YH-utbildningen via Flygteknik Technical Training är Flygteknikerutbildningen fördelad på fem terminer och ger 500 YH-poäng. Utbildningen är godkänd av myndigheten för yrkeshögskola och skolan har även 147 tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva flygteknikerutbildningen enligt kategori B1.1 och B2.

Hur ansöker jag till utbildningen?

Vill du ansöka till att bli flygtekniker? Kontakta utbildaren direkt genom att skicka en intresseanmälan via respektive utbildning så får du hjälp med hur du gör din ansökan!

Jobba som flygtekniker

Vill du jobba som flygtekniker? Att jobba som flygtekniker är ett spännande och varierat jobb fyllt med tekniska utmaningar och underhåll av flygplan. Du kan jobba som flygtekniker i Sverige eller utomlands efter avslutad utbildning.

Flygtekniker Lön

Hur mycket tjänar en flygtekniker? Som flygtekniker får du en hög lön. En flygtekniker tjänar i genomsnitt ca 43 600 kronor i månaden.

Källa: SCB

Nedan är en lista över andra intressanta artiklar och utbildningsområden:

Läs mer om fler populära utbildningar

Lokförare utbildning

Vill du gå en lokförare utbildning för att jobba som lokförare? Då har du kommit rätt! Vi har samlat...

Bästa yrkeshögskolorna i Sverige

Vill du veta vilka som är de bästa yrkeshögskolorna i Sverige? Hos oss på Studier.se kan du söka, jämföra...

Kort utbildning, garanterat jobb

Vill du gå en kort utbildning som leder till garanterat jobb? Då ska du läsa vidare! Hos oss på...

Flygutbildning

Gå en flygutbildning till flygtekniker eller pilot! Är du en person med huvudet bland molnen? Sikta högt – gå...

Pilotutbildning

Vill du gå en flygutbildning eller pilotutbildning? Att gå en flygutbildning så som pilotutbildning, flygteknikutbildning eller flygplansmekaniker utbildning är...

Yrkesförberedande program

Funderar du på att söka till ett yrkesförberedande program? Från och med 2023 tillämpas en ny lagstiftning vilket innebär...

Trädgårdsmästare utbildning

Har du gröna fingrar och drömmer om att få arbeta med att skapa och optimera trädgårdar och utemiljöer? En...

Gymnasievalet

Ska du eller någon du känner börja gymnasiet i höst? Gymnasievalet lägger grunden för ditt framtida yrkesliv. Oavsett om...

Teknikprogrammet

Funderar du på att läsa teknikprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta...

Utbildningar som är öppen för sen anmälan

Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är...