Fysioterapeut utbildning

Fysioterapeut utbildning är en av de mest givande och eftertraktade karriärvägarna inom hälso- och sjukvården. Denna utbildning ger dig djupgående kunskap om människokroppens funktioner och hur olika behandlingar kan förbättra patienternas livskvalitet. Under fysioterapeut utbildningen lär du dig om anatomi, fysiologi, rehabiliteringstekniker och förebyggande vård. Det omfattande programmet förbereder dig för att arbeta med ett brett spektrum av patienter, från idrottsskador till kroniska sjukdomar.

Skicka in en intresseanmälan så hjälper vi dig att hitta rätt fysioterapeut utbildning, helt gratis!

Skickar...

Vi hjälper dig att hitta rätt fysioterapeut utbildning

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Certifierad Fysioterapi- & rehabcoach

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  16 900 SEK

  Fysioterapeutprogrammet

  Mälardalens universitet

  Högskola/Universitet
  3 år
  Program
  HT 2025
  VT 2025
  Västerås
  Västmanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Utbilda dig till fysioterapeut

  Att utbilda sig till fysioterapeut genom en fysioterapeut utbildning är ett klokt val för dig som vill göra en positiv skillnad i människors liv. Fysioterapeuter arbetar med att diagnostisera och behandla rörelsesystemets skador och sjukdomar. En fysioterapeut utbildning kombinerar teoretiska studier med praktisk erfarenhet, vilket ger en balanserad förståelse för både vetenskapliga grunder och klinisk tillämpning.

  Vad gör en fysioterapeut?

  En fysioterapeut arbetar med att hjälpa patienter att återfå och förbättra sin rörelseförmåga. Detta kan inkludera behandling av skador, kroniska tillstånd och postoperativ rehabilitering. Under en fysioterapeut utbildning lär man sig att använda en mängd olika tekniker, inklusive massage, rörelseövningar, manuell terapi och elektroterapi, för att lindra smärta och förbättra funktionaliteten. Fysioterapeuter spelar också en viktig roll i att utbilda patienter om hur de kan förebygga framtida skador och upprätthålla en god fysisk hälsa.

  Vad gör man hos en fysioterapeut?

  När du besöker en fysioterapeut börjar behandlingen ofta med en grundlig undersökning och bedömning av din fysiska status. En fysioterapeut, utbildad genom en fysioterapeut utbildning, ställer frågor om dina symptom och din medicinska historia, och genomför sedan en fysisk undersökning för att identifiera problemområden. Baserat på denna bedömning utvecklar fysioterapeuten en individuell behandlingsplan som kan inkludera olika terapier och övningar. Målet är att lindra smärta, förbättra rörlighet och stärka musklerna för att främja en snabb och effektiv återhämtning.

  Vad är skillnaden på en fysioterapeut och en sjukgymnast?

  Titeln ”sjukgymnast” användes tidigare i Sverige, men har nu ersatts av ”fysioterapeut” för att bättre återspegla yrkets fokus på vetenskap och evidensbaserad praktik. Båda titlarna beskriver samma yrke och innebär samma arbetsuppgifter och kompetenser. Den moderna titeln fysioterapeut, som du erhåller genom en fysioterapeut utbildning, betonar den bredare rollen inom hälso- och sjukvården och den vetenskapliga basen för behandlingsmetoderna.

  Sedan 1 januari 2014 har sjukgymnaster fått en ny skyddad yrkestitel – Fysioterapeut. Så din sjukgymnast är nu en fysioterapeut om hen har ansökt om en titeländring.

  Vad är skillnaden mellan naprapat, kiropraktor och fysioterapeut?

  Skillnaden mellan en naprapat, en kiropraktor och en fysioterapeut ligger främst i deras utbildning och behandlingsmetoder. Naprapater fokuserar på att behandla muskler och leder genom manipulation, stretching och massage. De arbetar ofta med att lindra smärta och återställa normal funktion i muskuloskeletala systemet. Kiropraktorer specialiserar sig på justering och manipulation av ryggraden för att korrigera felställningar som kan påverka nervsystemet och orsaka smärta. Fysioterapeuter, som genomgår en omfattande fysioterapeut utbildning, använder en bredare uppsättning tekniker inklusive övningar, manuell terapi och elektroterapi för att rehabilitera och förbättra rörelseförmågan hos patienter. Medan alla tre yrkena strävar efter att lindra smärta och förbättra funktionaliteten, är fysioterapeutens roll oftast mer holistisk och inkluderar en bredare förståelse för hela kroppens rörelsesystem.

  Fysioterapeut utbildning distans

  För dem som behöver flexibilitet i sina studier, erbjuder många institutioner möjligheten att studera till fysioterapeut på distans. En distansutbildning gör det möjligt att kombinera studier med arbete eller andra åtaganden. En distansbaserad fysioterapeut utbildning inkluderar ofta digitala föreläsningar, virtuella seminarier och interaktiva övningar. Praktiska moment och klinisk träning genomförs dock oftast på plats, i form av kortare intensivkurser eller praktikperioder vid vårdinrättningar.

  Fysioterapeut lön

  Lönen för en fysioterapeut kan variera beroende på erfarenhet, arbetsplats och geografisk placering. Enligt Arbetsförmedlingen ligger ingångslönen för en fysioterapeut på runt 34 500 kronor per månad.

  Med erfarenhet och vidareutbildning kan lönen öka avsevärt. Fysioterapeuter som specialiserar sig inom ett specifikt område eller som arbetar inom privat sektor kan ofta förvänta sig högre löner. Förhandlingar om lön sker ofta individuellt och baseras på den enskilda arbetsgivarens villkor.

  Fysioterapeut framtidsutsikter

  Framtidsutsikterna för fysioterapeuter, som har genomgått en fysioterapeut utbildning, är mycket goda, med en ökande efterfrågan på deras kompetenser inom hälso- och sjukvården. En åldrande befolkning och en ökad medvetenhet om vikten av fysisk aktivitet och rehabilitering bidrar till att behovet av fysioterapeuter växer. Dessutom finns det möjligheter att arbeta inom en mängd olika områden, från sjukhus och vårdcentraler till privatpraktik och idrottsorganisationer. Fortbildning och specialisering kan också öppna dörrar till ännu fler karriärmöjligheter inom fysioterapeut yrket.

  Andra utbildningar för dig som är intresserad av en fysioterapeut utbildning

  Om du är intresserad av en fysioterapeut utbildning kan även en vård och omsorg utbildning vara relevant. Här är tio andra utbildningar som kan vara av intresse:

  • Sjuksköterskeutbildning – För dig som vill arbeta direkt med patientvård och ha en central roll i vårdteamet.
  • Arbetsterapeututbildning – Lär dig att hjälpa patienter att återfå eller förbättra sin förmåga att utföra dagliga aktiviteter.
  • Naprapatutbildning – Fokus på behandling av muskler och leder genom manipulation och massage.
  • Kiropraktorutbildning – Specialisera dig på justering och manipulation av ryggraden för att lindra smärta och förbättra hälsa.
  • Idrottsvetenskap – Förstå hur kroppen fungerar under fysisk aktivitet och lär dig att förbättra idrottsprestationer.
  • Biomedicinsk analytikerutbildning – Arbeta med laboratorieanalyser för att stödja diagnos och behandling av sjukdomar.
  • Läkarutbildning – En omfattande utbildning för att bli läkare och behandla sjukdomar genom medicin och kirurgi.
  • Massageutbildning – Fokus på olika massagetekniker för att lindra muskelspänningar och förbättra välbefinnande.
  • Kostrådgivarutbildning – Lär dig om näringslära och hur du kan ge råd om kost för att främja hälsa och förbättra livsstil.
  • Hälsocoachutbildning – Bli expert på att motivera och stödja människor i att uppnå sina hälso- och fitnessmål genom livsstilsförändringar och personlig rådgivning.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Film utbildning

  En film utbildning är en spännande möjlighet för dig som älskar film och vill lära dig mer om både...

  Musik utbildning

  Är du redo att förvandla din passion för musik till en livslång karriär? En musik utbildning erbjuder en mängd...

  Brandman utbildning

  En brandman utbildning ger dig dem kunskaper och erfarenheter som behövs för att sedan kunna göra skillnad i samhället....

  Obduktionstekniker utbildning

  En obduktionstekniker utbildning förbereder dig till att bli en nyckelperson inom rättsmedicin och brottsutredning. Det kräver en gedigen utbildning...

  Trafiklärare utbildning

  Drömmer du om att bli en kvalificerad trafiklärare? En trafiklärare utbildning öppnar dörren till en spännande karriär där du...

  Korta YH-utbildningar som ger jobb

  Korta YH-utbildningar är din väg till snabb och relevant kompetens som leder till jobb. Här hittar du en lista...

  Apotekstekniker utbildning

  Är du en person som brinner för att hjälpa andra och har ett intresse för läkemedel och hälsa? Då...

  Kiropraktor utbildning

  En kiropraktor utbildning är ett spännande steg mot en karriär som hjälper människor att må bättre och förbättra deras...

  Kreativa utbildningar på folkhögskola

  Vill du utbilda dig inom något kreativt? Kul, då borde du spana in kreativa utbildningar på folkhögskola! Folkhögskola är...

  Allmän kurs på folkhögskola

  Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...