Grävmaskinistutbildning

För att få köra grävmaskin är kravet att du genomfört en grävmaskinistutbildning. Det är arbetsmiljöverket som ställer dessa krav för att kunna säkerställa att arbetet inte skulle innebära några risker för ohälsa och olycksfall. En grävsmaskinistutbildning kommer ge dig rätt kunskap för att kunna köra grävmaskinen på ett säkert och tryggt sätt. Utbildningen innehåller mycket mer än att bara kunna ”manövrera maskinen på rätt sätt” utan också teoretisk kunskap och kompetens kring maskinen.

Fyll enkelt i formuläret nedan och få kontakt med upp till fem grävmaskinistutbildare i ditt område!

Skickar...

Låt oss hitta rätt utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Skogligt basår

  Skogstekniska

  Komvux
  1 år
  HT 2024
  Gävleborgs län
  Ovanåker
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Skogsbrukstekniker

  Skogstekniska YH

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  HT 2024
  Gävleborgs län
  Ovanåker
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Grävmaskin

  Legalis Security AB

  Kompetensutveckling
  Företagsanpassat
  Löpande
  Gävleborgs län
  Stockholms län
  -

  Paketutbildning: Grävmaskin + Hjullastare godshantering anläggning

  JTECH

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Flera orter (21 st)
  14 900 SEK

  Grävmaskin kurs

  JTECH

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Flera orter (12 st)
  9 900 SEK

  Distansutbildningar - Arbete på väg, ADR, Hjullastare, Grävlastare, Truck

  Väg & Trafikutbildarna AB

  Kompetensutveckling
  Löpande
  Distans
  -

  Grävmaskin utbildning

  Att jobba som grävmaskinsförare är både varierande men också utmanande och innebär mycket ansvar. En grävmaskin är ett tungt och komplext fordon som kräver sin utbildning innan användande av fordonet, detta för att minska skador som kan uppstå. Det gäller att du är säker när du sitter och rattar bakom spakarna! Därför är det extra viktigt att gå en grävmaskinistutbildning.

  Det gäller att vara aktsam när du manövrerar fordonet, Inte bara för dig själv och personer i din omgivning utan, arbetet måste också utföras med omsorg med tanke på byggarbetsplatsen och marken för att inte utgöra eventuella skador på byggnader eller infrastruktur.

  Maskinförarutbildning grävmaskin

  På senare år har arbetsmiljöverket ställt fler krav på dig som ska köra grävmaskin. Det handlar inte enbart om att du ska vara duktigt på att manövrera och köra maskinen utan en grävmaskinutbildning ska även ge dig en bredare kunskap inom flera olika områden som berör grävmaskinsyrket. Grävmaskinistutbildningen är till för att du på ett säkert och effektivt sätt ska kunna köra maskinen utan att utgöra en risk eller fara för dig själv eller andra.

  Kraven på dig som ska köra grävmaskin kan se annorlunda ut beroende på om du är egenföretagare eller anställd. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att dennes anställda innehar rätt kompetens och utbildning samtidigt som den anställda självklart har ett eget ansvar i det hela. Kraven kan även variera beroende på vem som är beställare av jobbet samt vart jobbet ska utföras.

  Grävmaskin utbildning pris

  Priset för grävmaskin utbildning hos en privat aktör brukar ligga på ca 10 000 SEK. Efter avslutad grävmaskinistutbildning erhåller du ett förarbevis som inte behöver förnyas utan håller så länge du vill och kan köra grävmaskin. Ifall du skulle tappa bort ditt förarbevis kan du beställa ett nytt hos Byggnadsindustrins Yrkesnämnd

  Det finns även grävmaskinistutbildningar som inte kostar något på landets olika komvux och vuxenutbildningar. Utbildningen innehåller ofta fler moment och efter avlutad utbildning kan du köra både hjullastare och grävmaskin. Dock är denna utbildningen längre och kräver mer tid.

  Kompetensprov grävmaskinistutbildning

  Upplägget för en grävmaskinistutbildning kan se olika ut beroende på vilken utbildning man väljer. Hos en privat aktör är utbildningen normalt 1-9 veckor beroende på hur mycket erfarenhet och kompetens du har sedan innan. På komvux eller en vuxenutbildning är utbildningen upp till ett år men innehåller också fler moment där du blir anläggningsmaskinförare efter avslutad utbildning.

  Efter att du har kört ett antal timmar och känner dig trygg bakom rattarna som kommer du göra ett kompetensprov som innehåller teoretiska uppgifter. Nedan ser du områden som kan tas upp på kompetensprovet:

  • Trafikregler på allmän väg
  • Säkerhet och arbetsmiljö
  • Säkerhetskontroll och underhåll
  • Maskinens konstruktion och hur den fungerar

  Grävmaskinsutbildning Stockholm

  Det finns flera bra grävmaskinistutbildningar i stockholmsregionen. Är du intresserad av att gå en grävmaskin utbildning i Stockholm? Fyll enkelt i formuläret och få kontakt med upp till 5 utbildare!

  Grävmaskinsutbildning Göteborg

  Även Göteborg och Västra götaland har ett stort utbud av grävmaskinsutbildningar. Göteborg är en stad som håller på att expandera och många byggprojekt är i rulle. Det visar på att chansen är stor att få jobb som grävmaskinsförare i regionen.

  Andra relaterade utbildningar

  Läs mer om fler populära utbildningar