Lastbilschaufför utbildning

Gå en lastbilschaufför utbildning och ta C-körkort. Med ett lastbilskörkort kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden då bristen på lastbilschaufförer är stor. De flesta får jobb efter avslutad lastbilschaufför utbildning och möjligheterna är många.

Vi har samlat flera c-körkort utbildningar nedan så att du kan jämföra och hitta en som passar dig. Behöver du istället komplettera med en YKB-utbildning? Då hittar du även det hos oss!

Skickar...

Låt oss hitta rätt lastbilschaufför utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Lastbilsförare - Falun

  Vuxenutbildningen, Borlänge kommun

  Komvux
  Falun

  C-körkort - Tung lastbil

  TUA

  Kompetensutveckling
  2-4 veckor
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Kundanpassat
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  Från 12 200 SEK

  YKB Grundutbildning - Buss

  TUA

  Kompetensutveckling
  2-4 veckor
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Kundanpassat
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  Kontakta TUA SEK

  Yrkesförare

  Campus Nynäshamn

  Komvux
  Löpande
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Lastbilsförare

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Komvux
  Anpassat
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  YKB grundkurs 140 h

  Mårtenssons utbildningar

  Kompetensutveckling
  Öppen utbildning
  Löpande
  Flera orter (5 st)
  -

  YKB Grund- och fortutbildning - Lastbil

  TUA

  Kompetensutveckling
  2-4 veckor
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Kundanpassat
  Rikstäckande
  Stockholm
  Stockholms län
  Kontakta TUA SEK

  Yrkesförarutbildning - Lastbil grund

  Söderkulla Tung Trafik

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Västra Götalands län
  -

  Som lastbilschaufför eller yrkesförare transporterar du allt från byggmaterial och matvaror till bränsle och levande djur. I takt med att e-handeln har ökat de senaste åren har även behovet av lastbilsförare ökat och arbetsmarknaden för dig med ett c-körkort ser mycket bra ut. Jobbet som lastbilschaufför är mycket självständigt där du tillbringar många timmar bakom ratten i din ensamhet. Du kommer ha ett stort eget ansvar över dels lasten som ofta kan vara tung och måste hanteras på ett säkert sätt i trafiken men också din egna fysiska form, som tex att du har fått tillräckligt med sömn för att kunna köra.

  Utbilda sig till lastbilschaufför

  Att utbilda sig till lastbilschaufför har blivit allt mer populärt de senaste åren. För att kunna gå en lastbilschaufför utbildning krävs det att du har B-körkort sedan tidigare. Studierna är flexibelt upplagda med lärarledda lektioner, handledning, självstudier och praktiska övningar. Beroende på vad du har för förkunskaper i körning och teori brukar utbildningen anpassas utefter dina förutsättningar men vanligtvis tar utbildningen mellan 15-30 veckor.

  För att utbilda sig till lastbilschaufför så ställs vissa krav på dig som elev. Nedan kan du se en lista på vilka krav som transportstyrelsen har tagit fram för dig som vill gå en lastbilschaufför utbildning:

  • Du har ett B-körkort
  • har ett körkortstillstånd.
  • Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
  • Är fyllda 21 år (eller 18 år om du utbildat dig för att köra godstransporter).
  • Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
  • Har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.

  Lastbilsutbildning

  En lastbilsutbildning leder till att du får ett C-körkort och får därmed behörighet att få köra lastbil. Lastbilsutbildningen sträcker sig normalt sett mellan 15-30 veckor beroende på hur mycket förkunskaper du har sedan tidigare. Till en början kommer du att få genomgå olika tester där det görs en bedömning ifall du är lämplig att arbeta som lastbilschaufför. Det handlar bland annat om läkarundersökning, läs- och skrivförståelse, matematik och trafikregler.

  När du har fått godkänt på testerna så börjar själva yrkesförarutbildningen som ska ge dig ett C-körkort. Nödvändigtvis handlar det inte enbart om en körkortsutbildning där du lär dig att manövrera en lastbil utan stora delar består av teoretiska moment. Det kan handla om allt från trafiksäkerhet till hur du ska agera i vissa situationer i din arbetsmiljö.

  När du känner dig redo är det dags för körprov samt teoriprov som du gör hos transportstyrelsen. Efter att ha klarat din lastbilsutbildning får du ditt C-körkort och kan därmed börja ta dig ut på vägarna!

  YKB utbildning

  Efter avslutad lastbilschaufför utbildning så behöver du även gå en YKB-utbildning. Detta är ett krav från transportstyrelsen för att få jobba yrkesverksamt som lastbilschaufför. En YKB grundutbildning är 140h respektive 280h beroende på din ålder och du går igenom olika delmoment så som ergonomi, lagar och regler och trafiksäkerhet. Ditt yrkeskompetensbevis måste förnyas vart femte år. Detta gör du genom att gå en YKB fortbildning eller YKB fortbildning intensiv.

  Lastbilskörkort pris

  Priset för ett lastbilskörkort beror på hur många timmar din lastbilsutbildning tar. Ifall du har mycket förkunskaper när du påbörjar din utbildning kommer du antagligen behöva färre timmar än någon som aldrig har suttit i en lastbil tidigare. Normalt sett brukar priset för ett lastbilskörkort ligga på 25 000 SEK. Men som tidigare nämnt behöver du även komplettera med en YKB-utbildning som även den kommer kosta runt 25 000 SEK.

  Ovanstående innebär att om du ska jobba yrkesverksamt som lastbilschaufför där du behöver ta både C-körkort och YKB så kommer det att kosta ca 50 000 SEK. Det kan låta dyrt men samtidigt är du i princip garanterad jobb efter avslutad lastbilschaufför utbildning vilket är ett stort plus. I vissa fall kan även arbetsförmedlingen hjälpa till att betala delar av din utbildning.

  Lastbilschaufför lön

  Som lastbilschaufför ligger medellönen i Sverige på ca 28 500/månad. Detta skiljer sig något beroende på vart i landet du bor samt om du är man eller kvinna. En lastbilschaufför lön tenderar att stiga något i storstäderna och även ifall du är man.

  De senaste fem åren har medellönen ökat ca 1000 kr/år.

  Andra relevanta utbildningar för dig med lastbilskörkort

  Vill du gå en lastbilschaufför utbildning?

  Fyll i formuläret ovan och få kontakt med upp till 5 olika utbildare så att du lätt kan jämföra vilken som passar dig bäst!

  Läs mer om fler populära utbildningar