Djurvårdare utbildning

Älskar du djur? Vill du gå till ditt jobb varje dag med vetskapen om att just du kan hjälpa ett skadat och sjukt djur att bli frisk igen? Då är en djurvårdare utbildning rätt val för dig! Som kvalificerad djurvårdare jobbar du nära veterinärer och legitimerade djursjukskötare för att göra livet bättre för våra fyrbenta vänner och andra smådjur.

Läs mer om djurvårdare utbildning på studier.se och skicka in din ansökan idag.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Djurvårdare

Lillerudsgymnasiet

Gymnasium
3 år
HT 2025
Värmlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

PT för ryttare

UPH ACADEMY

Yrkeshögskola
Program
VT 2025
Få platser kvar
Distans
Falkenberg
36 250 SEK

Kvalificerad djurvårdare

Biologiska Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola
1-2 år
VT 2025
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Djurvårdarutbildning

UPH ACADEMY

Yrkeshögskola
1 år
Program
Populärt!
Distans
Falkenberg
37 450 SEK

Djurvårdare utbildning distans

Den vanligaste utbildningsformen för framtida djurvårdare utökad nivå är platsbunden undervisning. Om du i stället väljer att gå en djurvårdare utbildning distans ingår i regel obligatoriska träffar för praktiska övningar samt tid avsatt för praktik.

Djurvårdare jobb

Det råder balans på djurvårdare på arbetsmarknaden och chansen till jobb efter studierna ses som goda. Efter din djurvårdare utbildning kan du jobba som bland annat veterinärassistent, med hästar eller på en smådjursklinik.

Djurvårdare lön

Den genomsnittliga bruttolönen för djurvårdare är 29 100 kronor i månaden. Lönen är högre hos de med längre erfarenhet och högre kompetens. Idag finns det tre nivåer av djurvårdare. En djurvårdare utbildning leder direkt till nivå 2 och en högre ersättning kan därför förväntas.

Vad får en djurvårdare utföra för arbeten?

Förenklat får en djurvårdare inte utföra behandlingar på djur som kan orsaka smärta och lidande på djuret. Det är veterinären som skall ordinera behandlingen och det är veterinären som har det yttersta ansvaret när du utför en behandling. Idag finns det tre olika nivåer av djurvårdare. Nivå 2 och nivå 3 har vissa undantag och är tidsbegränsade.

Djurvårdare nivå 1

Djurvårdare nivå 1 kräver ingen särskild utbildning. Djurvårdaren har ingen utökad behörighet och begränsas av ett behandlingsförbud. Behandlingsförbudet begränsar vad en djurvårdare får och inte får utföra. Djurvårdaren med nivå 1 får för exempel inte ge injektioner på djur utan endast utföra enklare skötsel och sårvård.

Djurvårdare utbildning nivå 2

Djurvårdare nivå 2 eller ”djurvårdare utökad nivå” får med vissa undantag ge injektioner på djur om detta ordinerats av veterinär. Veterinären har det yttersta ansvaret. Om du studerar vid ett naturbruksgymnasium eller en djurvårdare utbildning vid yrkeshögskolan blir du automatiskt kvalificerad till djurvårdare nivå 2.

Djurvårdare utbildning nivå 3

Djurvårdare nivå 3 är den högsta nivån av djurvårdare. Djurvårdare som

  • har arbetat minst 3 år heltid på nivå 2, och
  • som innehar minst en gymnasieexamen

får enligt dom nya föreskrifterna från Statens jordbruksverks författningssamling (SJVFS 2022:2 bilaga 2) lära sig att söva samt ge lugnande och smärtstillande preparat i form av injektioner på hundar, katter och övriga sällskapsdjur. I vissa fall får djurvårdare som innehar nivå 3 även utföra behandlingar på hästar, detta bestäms utifrån vilken behörighet djurvårdaren har från sin djurvårdare utbildning nivå 2. För att utöka sin behörighet till nivå 3 krävs en särskild kurs inom anestesi och analgesi.

Andra djurutbildningar

Vill du bli veterinär och ha det yttersta ansvaret för att sjuka och skadade djur skall bli bättre? Då ska du läsa en veterinär utbildning.

Har du alltid drömt om att jobba med hundar kanske en hundutbildning till certifierad hundtränare eller hundfrisör passar dig?

Brinner du i stället lite extra för dom större djuren och vill jobba med hästar i framtiden kan en utbildning till hovslagare eller hästskötare vara något för dig.

En jägarexamen kan tas av dig som har ett brinnande intresse för djur, natur och jakt.