Läsa upp betyg

Är du 20 år eller äldre och behöver läsa upp betyg från grundskolan eller gymnasiet? Eller har du läst en fullständig gymnasieutbildning men behöver komplettera betyg som inte blivit godkända? Med hjälp av den kommunala vuxenutbildningen får du en andra chans att lyckas med dina studier. Komvux kan ofta läsas både på distans och på plats för att göra det möjligt för dig som studerar att balansera livet utanför studierna.

Kika i listan nedan för att se några av utbildningarna du kan läsa via komvux!

Skickar...

Vi hjälper dig att hitta rätt skola för att läsa upp dina betyg!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Grundläggande och gymnasiala kurser

  Campus Nynäshamn

  Komvux
  Löpande
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Svenska 1

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Matematik 1a

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Engelska 5

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Läsa upp betyg

  Är du över 20 år gammal och har betyg från grundskolan eller gymnasiet som du skulle vilja läsa upp? Eller har du avslutat en treårig gymnasial utbildning men skulle vilja läsa upp betyg som du inte är nöjd med? Med hjälp av komvux, som står för kommunal vuxenutbildning kan du få den hjälp du behöver för att komplettera dina betyg. Ansökan och antagningsprocessen sker via din hemkommun. Studierna är oftast mer flexibla och kan läsas både på distans och på plats för att underlätta för dig som studerar att balansera livet utanför studierna.

  Om du redan har godkända betyg som du skulle vilja läsa upp för att öka dina chanser att komma in på din drömutbildning kan du ansöka om att få göra en prövning, mer om det senare i texten. Du som läser en utbildning via komvux kan ansöka om studiemedel via CSN, mer specifik information om hur mycket studiemedel du har rätt till kan du läsa om på CSN:s hemsida.

  Prövning

  I och med att det är de sökande med minst utbildningsbakgrund som prioriteras först i antagningsprocessen till komvux kan det vara svårare för dig som vill läsa upp ett redan godkänt betyg att bli antagen. Däremot har du istället möjlighet att genomgå en prövning, eller ”tenta av” som det också kallas. Du kommer inte gå i en klass eller ha en lärare, utan du behöver själv förbereda dig på de delarna som du ska examineras i utefter de kunskapskraven som ingår i kurs- eller ämnesplanen. Det är viktigt att du som vill göra en prövning tar ansvar över dina studier, går igenom kunskapskraven och skaffar kursmaterial som du kan ta hjälp av för att vara väl förberedd.

  Kostnaden för dig som vill göra en prövning får inte överstiga 500 kronor. Det är huvudmannen, som också anordnar prövningen som tillhandahåller avgiften.

  5 tips för att lyckas med din prövning

  • Förbered dig noga genom att läsa igenom kunskapskraven
  • Sätt upp en tydlig struktur för dina studier
  • Ta hjälp av relevant kurslitteratur för att fräscha upp dina kunskaper
  • Skriv ned dina mål med prövningen – bli antagen till högskolan, få högsta betyg etc.
  • Tänk ut en belöning till dig själv om du når dina uppsatta mål

  Behörighet till högre studier

  Saknar du behörighet till din drömutbildning? För att kunna läsa vidare på högskola eller universitet krävs det att du har en grundläggande behörighet, oavsett vilken utbildning du planerar att läsa. Vissa utbildningar kräver även att du har en så kallad särskild behörighet, vilket innebär att du behöver ha mer avancerade kunskaper för att bli antagen till utbildningen. Vissa utbildningar har till exempel krav på att du ska ha läst en högre nivå av matematik än vad som ingår i den grundläggande behörigheten. Du kan läsa upp betyg eller läsa till ämnen på komvux för att få behörighet till rätt utbildning.

  Ansökan vuxenutbildning

  För att kunna läsa upp betyg kan du ansöka till komvux från och med 1 juli det året du fyller 20 alternativt efter du avslutat en treårig gymnasial utbildning.

  Steg 1

  Välj kurs eller utbildning: du kan välja mellan grundläggande kurser, fristående gymnasiekurser och även yrkesutbildningar på gymnasienivå.

  Steg 2

  Ansökan: du gör din ansökan via din hemkommun och kommunens valda system, läs igenom antagningsreglerna noggrant innan du gör din ansökan.

  Steg 3

  Antagning: via ditt användarkonto kan du följa din ansökan. Det är de elever med störst behov av utbildning som prioriteras i de fall där söktrycket varit så högt att inte alla sökande kan få en plats. Om du inte blir antagen direkt kan du hamna på en reservlista.

  Steg 4

  Påbörja utbildningen!

  Läs på komvux

  Vill du veta mer om utbildningar som ger flexibla jobb? Vi på studier.se hjälper dig att hitta rätt utbildning som passar just dina behov. Om du funderar på att gå en komvux vuxenutbildning kan du klicka dig vidare in på någon av våra utbildare i listan ovan. Komvux finns till för dig som vill plugga upp betyg för att komma in på din drömutbildning eller för dig som av andra anledningar vill läsa upp dina betyg.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  El och energi | Komvux

  En utbildning inom el och energi på Komvux är för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller...

  Bygg och anläggning | Komvux

  En utbildning inom bygg och anläggning på Komvux är för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller...

  Yrkesutbildningar på distans

  Distansutbildningar erbjuder en bekväm och flexibel möjlighet för dem som vill förbättra sina yrkeskunskaper och karriärmöjligheter. Yrkesutbildningar på distans...

  Hantverksutbildning

  En hantverksutbildning är för dig som inte har tummen mitt i handen och ett gott öga för detaljer. Det...

  Svetsare utbildning

  Vill du börja arbeta som svetsare och letar efter olika utbildningsalternativ? En svetsutbildning ger dig kunskapen och färdigheterna som...

  Allmän kurs på folkhögskola

  Allmän kurs på folkhögskola erbjuds över hela landet och vänder sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller...

  Personbilsmekaniker utbildning

  Drömmen om att bli personbilsmekaniker börjar med en personbilsmekaniker utbildning. En gedigen utbildning är nyckeln till att förverkliga dina...

  Försäljning och service | Komvux

  Försäljning och service på Komvux är en ny chans för dig som vill läsa vidare mot ditt drömjobb eller...

  Fordon och transport | Komvux

  Fordon och transport på Komvux är en ny chans för dig som läsa vidare mot ditt drömjobb eller din...

  Cybersäkerhet utbildning

  En cybersäkerhet utbildning är perfekt för dig som brinner för teknikens framtid och vill vara i förarsätet för att...