Yrkesutbildning

Kom i kontakt med arbetslivet med en yrkesutbildning. Utbildningen låter den studerande pröva sin teoretisk kunskap genom praktiskt arbete hos en arbetsgivare. Det ökar chanserna till jobb eftersom att en yrkesutbildning finns för att efterfrågan på kompetent personal är hög. Utbildningarna är delvis korta, specifika och utvecklande. Du ges förutsättningar till att enkelt byta karriär, vidareutbilda eller fördjupa dina kunskaper.

 

Skickar...

Låt oss hjälpa dig att hitta rätt yrkesutbidlning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Distributionselektriker

  Trainor

  Yrkesutbildning
  1-2 år
  Program
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ljudteknik (Eftergymnasial yrkesutbildning)

  Sverigefinska folkhögskolan

  Yrkesutbildning
  2 år
  Kurser
  HT 2024
  Haparanda
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Beroendeterapeut 50%

  Birka Folkhögskola

  Folkhögskola
  1 år
  HT 2024
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Certifierad Vårdbiträde

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  12 900 SEK

  Cirkulära Designprocesser inom textil/mode

  Nordiska Textilakademin

  Yrkesutbildning
  3-6 månader
  Löpande
  Distans

  PT och Kostrådgivare

  Intensive PT

  Kurser
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  19 900 SEK

  Certifierad Anhörigterapeut

  Confidenca Academy

  Yrkesutbildning
  2 år
  Online
  Program
  Löpande
  Distans
  59 000 SEK

  Apoteksassistent

  Humanistiskt Lärcentrum

  Yrkesutbildning
  Program
  Löpande
  Distans
  18 900 SEK

  Kockutbildning - Yrkesutbildning

  Culinary Arts Academy Switzerland

  Högskola/Universitet
  Program
  Utomlands

  HR-koordinator - Utbildning

  Distansinstitutet

  Yrkesutbildning
  1 år
  Program
  Distans
  Rikstäckande
  20 900 SEK

  Administratör

  Distansinstitutet

  Yrkesutbildning
  3-6 månader
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  11900 SEK

  Hovslagarutbildning

  Hovslagarutbildningen - Västernorrland

  Yrkesutbildning
  2 år
  Program
  Västernorrlands län

  Besöks-terapihundsutbildning

  Hundens Hus

  Yrkesutbildning
  Kurser
  Löpande
  Göteborg
  Stockholm

  Hundfrisör - Utbildning

  Amnis Hundhus

  Yrkesutbildning
  Kurser
  Löpande
  Sundsvall
  Västernorrlands län
  49 000 SEK

  Hud- och spaterapeut utbildning i Göteborg

  Gilda Skolan

  Yrkesutbildning
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  VT 2024
  Göteborg
  Västra Götalands län
  Från 25 000 SEK

  Så blir du yrkesutbildad

  För att du ska bli yrkesutbildad behöver du en examen i en yrkesutbildning. Att vara yrkesutbildad talar för att du har optimerat och fördjupat dina kunskaper inom ett yrkesområde. Vilka yrkesområden som man kan bli yrkesutbildad i ändras beroende på personalefterfrågan på marknaden. Det vill säga om en marknad, inom ett yrkesområde, har en hög efterfrågan på kompetent personal, så kommer troligen en yrkesutbildning utvecklas för att matcha behovet. Detta är en fördel för dig som vill studera en yrkesutbildning eftersom möjligheten för jobb ökar.

  Vad är en yrkesutbildning?

  Yrkesutbildning är en utbildning som inriktar sig mot ett specifikt yrkesområde, och ger en yrkestitel. Utbildningen är en kombination mellan teoretisk och praktiskt lärande. Under utbildningen genomförs oftast en LIA – lärande i arbete. En yrkesutbildning kan ha olika upplägg och hur upplägget är beror på utbildaren. Du som ska studera en yrkesutbildning kan hitta utbildningar som är på plats eller distans. Du kan också välja olika studietakter som exempelvis heltid och deltid. Slutligen kan du hitta olika längder på utbildningar, vanligaste är cirka ett-, två- eller tre-års utbildningar.

  1-års utbildningar

  En ettårig utbildning passar dig som vill testa på eller behöver vidareutbilda dig inom ett yrkesområde. Här listar vi några 1-åriga utbildningar:

  2-års utbildningar

  En tvåårig utbildning krävs ibland inom vissa yrkesområden. Nedan har vi listat några 2-åriga utbildningar:

  3-åriga utbildningar

  En treårig utbildning är en bra start om du vill byta karriär eller bli expert inom ett nytt yrkesområde. Här nedan hittar du exempel på 3-åriga utbildningar:

  Yrkesutbildning distans

  Att studera en yrkesutbildning på distans ger dig som student möjligheter att kombinera privat-och arbetslivet med studier. Det finns olika typer av distans upplägg, vissa yrkes utbildare erbjuder helt på distans och andra erbjuder ett kombinerat upplägg mellan plats och distans. Viktigt att tänka på är att det förekommer LIA även på yrkesutbildningar som är på distans. Det går att hitta LIA som genomförs på distans, men det vanligaste är att utföra sin LIA på plats eller en kombination mellan distans och på plats.

  Kvalificerad yrkesutbildning

  Idag använder man inte längre benämning Kvalificerad yrkesutbildning, som även kallat KY-utbildning. Utbildningens viktigaste moment var LIA vilket är ett begrepp som lever vidare i andra utbildningsformer. Man kan se Kvalificerade yrkesutbildning som föregångare till yrkeshögskola även känt som YH-utbildning, just för att de har likvärdiga upplägg och kvaliteter.

  YH-utbildning

  YH-utbildning är samma som utbildning på yrkeshögskolan och bygger på praktiskt lärande. Det är en utbildningsform som riktar sig till studenter som har en gymnasieexamen. Som nämnt ovan är LIA en viktig del av utbildningen och du som student kommer testas på teoretiska kunskaper och praktiskt uppgifter i yrkesområdet.

  Utbildning utan gymnasieexamen

  Finns det yrkesutbildningar som du kan läsa trots att du saknar gymnasieexamen? Svaret är ja, det finns yrkes utbildare som erbjuder utbildningar trots att du saknar examen. Utbildningsmarknaden är då inte lika bred som för den med gymnasieexamen men det finns goda chanser för dig som vill läsa upp eller komplettera dina betyg. Det finns ibland även en möjlighet för dig som har varit aktiv i ett yrkesområde att kunna tillgodoräkna erfarenheten för att bli behörig.

  Här har vi några exempel på yrkesområden som du kan söka om du saknar gymnasieexamen:

  • Hälsa-och sjukvård
  • Kultur
  • Handel
  • Skola
  • Administration

  Yrkesutbildningar som leder till jobb

  Grunden för alla yrkesutbildningar är att det ska täcka upp en behovs fråga på arbetsmarknaden. Därför ger det en ökad chans till jobb men garanterar inget jobb. Du kan enkelt söka på olika statistikbaser för att få ett en uppfattning om det faktiskt finns en behovs på marknaden.

  Genom att studera en yrkesutbildning som anpassar sig efter arbetsmarknaden har du goda chanser att snabbt komma ut i arbetslivet. Statistik från en rapport av MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan) visar till exempel att 89 procent som studerade på yrkeshögskola 2020 hade fått arbete ungefär ett år efter examen. Det framgick också att majoriteten dessutom blivit anställda hos arbetsgivare som de utförde sin LIA hos.

  Praktisk utbildning

  Praktisk utbildning betyder arbeta ute i fält och kan översättas till dagens LIA som utförs hos en arbetsgivare. Genom att studera en yrkesutbildning ges du som studenten förutsätter för en mer praktisk utbildning. Är du mer intresserad av ett praktiskt jobb som exempelvis hantverkare eller frisör så finns det olika utbildningar även för dig.

  Yrkesutbildning med hög lön

  Att hitta en yrkesutbildning med hög lön är något som intresserar många. Hög lön grundar sig i kompetens, yrkesområde och utbildningens längd. Sverige har en medellön på 37 100 kr, vilket är sammanslagningen av alla lön delat på antal som får lön. För att hitta en yrkesutbildning med hög lön, som inte kräver en lång utbildning, måste det finnas ett personalbehov.

  Vilka utbildningar som marknaden erbjuder ändras därefter, nya tillkommer och gamla tas bort. Vi ser ett högt tryck inom yrkesområden som exempelvis marknadsföring, systemvetare och utvecklare. Du som är nyfiken på vad du kan tjäna inom olika yrkesroller kan enkelt jämföra och söka i statistikdatabaser.

  Yrkesutbildning CSN

  Yrkesutbildningar som är CSN-berättigade skriver ofta ut den informationen på sin kurssida eller hemsida, men om du som söker är osäker kan du alltid undersöka hos utbildaren eller CSN för att kolla om din utbildning är berättigad. CSN är ett studiemedel du kan ansöka om när du ska studera. Du kan antigen ansöka om bidrag, ett lån eller båda delarna.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Hydraulik utbildning

  Med hjälp av en hydraulik utbildning får du en god förståelse för hur hydrauliska system och hur dess komponenter...

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Löneadministratör utbildning

  En Löneadministratör utbildning kan ge dig en bred grund att stå på när det kommer till administration och HR....

  Svetsare utbildning

  Vill du börja arbeta som svetsare och letar efter olika utbildningsalternativ? En svetsutbildning ger dig kunskapen och färdigheterna som...

  Trädgårdsmästare utbildning

  Har du gröna fingrar och drömmer om att få arbeta med att skapa och optimera trädgårdar och utemiljöer? En...

  Floristutbildning

  Låt dig inspireras av årstidens kraftfulla färger och få med en floristutbildning kunskaper i hur du skapar enkla, fylliga...

  Omställningsutbildning

  Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

  IT säkerhetsutbildning

  Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

  Gå en utbildning som leder till jobb

  Vill du gå en utbildning som leder till jobb? Nedan har vi samlat några yrkeshögskoleutbildningar som ger dig jobb...

  Vård och omsorg utbildning

  Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...