Topplista: 10 utbildningar för dig som gillar att vara ute i naturen

Publicerad 5 januari 2021

Utbildningar för dig som är naturkär

Vill du jobba med djur, lantbruk, naturvård eller något annat där du får vara ute i naturen? Vi har listat tio folkhögskoleprogram och yrkesutbildningar där du efter färdig utbildning kommer spendera mycket tid ute i naturen. Inte nödvändigtvis på landsbygden eller i skogen…

10 utbildningar som leder till jobb utomhus

1. Trädgårdsmästare – Umeå Yrkeshögskola

Har du ett stort intresse för trädgård, natur och odling så är en utbildning till trädgårdsmästare ett perfekt alternativ för dig. Stora delar av ditt arbete kommer genomföras i utomhusmiljö och du kommer få möjlighet att uppleva alla årets årstider och hur naturen förändras under tiden. Som trädgårdsmästare har du möjlighet att jobba som arbetsledare inom kommun, kyrkan, handelsträdgård, hos anläggningsföretag eller varför inte bli egen företagare eller rådgivare inom området? På Umeå Yrkeshögskola erbjuder trädgårdsmästareutbildning på distans där stort fokus ligger på ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer.

För dig som vill jobba i naturen och vill gå en trädgårdsutbildning, klicka på länken för fler alternativ!

2. Hippologprogrammet – Wången

För dig som vill jobba med hästar och trivs med att vara ute i naturen så kan hippolog vara ett yrke för dig. En hippolog arbetar professionellt med hästar, utbildning av häst och människor samt med arbetsledning och rådgivning. Efter avslutad hippolog utbildning har du möjlighet att jobba med hästar som bland annat ridlärare, stallchef eller med träning av hästar. Ta chansen och kombinera din hobby med ditt yrke!

För dig som är intresserad av att jobba med hästar, läs mer om ridlärarutbildning

3. Fritidsledare – Cady Training Academy

Som fritidsledare arbetar du ofta ute tillsammans med barnen. Det kan ibland handla om att vara ansvarig ute på skolgården och ibland går ni alla på utflykt. Som fritidsledare har du stor möjlighet att påverka ert arbete med barnen och hur mycket tid ni ska spendera i skogen eller på andra utflykter i naturen. Pulkaåkning i backen blir det garanterat under vintern!

4. Kvalificerad djurvårdare utbildning – Biologiska yrkeshögskolan

BYS yrkeshögskoleutbildning till Kvalificerad djurvårdare ger dig kvalificerad kompetens för arbete inom djursjukvården. Som djurvårdare har du möjlighet att jobba på veterinärkliniker med husdjur så som hund och katt eller med vård av bruksdjur beroende på vilken väg man väljer att gå.

Älskar du djur och vill jobba med det dagligen så är en djuvårdare utbildning perfekt för dig, tänk dig att få gosa med gulliga hundvalpar på arbetstid!

Läs vår topplista: 10 utbildningar för dig som gillar djur

5. Äventyrscoach – Hjälmared folkhögskola

Utbildningen till äventyrscoach riktar sig till dig som vill utveckla din ledarskapsförmåga och i framtiden jobba som till exempel personlig tränare, friluftsguide, massör eller ledare för andra äventyrs- eller friskvårdsaktiviteter. Stora delar av utbildningen sker utomhus och även jobbet som äventyrscoach innebär mycket utomhusarbete.

Denna utbildningen passar dig som älskar djur och natur och vill att det ska vara en del av ditt dagliga arbete!

6. Skogsmästare utbildning – SLU

Sveriges lantbruksuniversitet är landets bästa universitet för djur- och naturutbildningar. De erbjuder utbildningar av hög kvalitet inom många spännande områden. En skogsmästare utbildning ger dig kunskap kring viktiga insatser för skogens rika naturvärden och biologiska mångfald. Du får dessutom möjlighet att förvalta en viktig exportprodukt.

Vill du uppleva skogen och arbeta med att förvalta och utveckla vår största naturresurs? Då ska du bli skogsmästare. Skogen är en omfattande exportprodukt för Sverige. Samtidigt är det viktigt att arbeta för att bevara den biologiska mångfalden.

Läs gärna vår artikel ”En cocktail av inriktningar på SLU” för att se mer av vad SLU har att erbjuda.

7. Båtbyggare – Stensunds folkhögskola

Lär dig bygga båtar! Hur häftigt att efter avslutad utbildning kanske arbeta som kapten på din egen båt? Om inte annat får du givande kunskaper för att fortsätta arbeta som båtbyggare, förhoppningsvis utomhus!

Utbildningen till båtbyggare är en riktig hantverksutbildning där du lär dig att bygga traditionella, klinkbyggda allmogebåtar i trä, svenska och nordiska modeller.

8. Fiske och jaktguide utbildning – ForshagaAkademin

Brinner du för fiske och jakt? Gå en fiske och jaktguide utbildning hos ForshagaAkademin. Utbildningen ger dig en fantastisk möjlighet att få vistas ute i naturen och samtidigt få jobba med det du älskar, jakt och fiske. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba inom bland annat turismsektorn eller inom jaktbranschen som blir allt mer populär för varje år.

Är du intresserad av att ta jägarexamen? Läs mer om hur du gå till väga på länken: Jägarexamen – Kurs i jaktlicens

9. Utbildning i Naturliv år 1– Region Uppsala folkhögskola

Vill du lära dig mer om naturen och hur du kan leva närmare den – då är det här kursen för dig!

Denna ettåriga utbildning i naturliv lägger mycket fokus på gemenskap, naturkunskaper och överlevnadskunskaper. Du kommer få lära dig allt från göra upp en eld till att kunna navigera dig med kompass och karta. Under utbildningen lever du nära med naturen och får möjlighet att prova på att tillverka olika redskap av naturmaterial och vara med och bygga upp och lära dig hur vi tillsammans kan skapa en hållbar kultur på naturens villkor.

10. Certifierad hundtränare och coach – ForshagaAkademin

Utbilda dig till t.ex. hundinstruktör eller gå en hunddagisutbildning. Att jobba med hundar är en dröm för många och med denna utbildning får du grundläggande kunskaper för att arbeta med våra fyrbenta vänner. Som såklart gärna håller sig utomhus och dessutom måste gå ut på promenader för att må bra!

En jobb som certifierad hundtränare och coach ger dig stora möjligheter att arbeta med hundar och samtidigt vistas mycket ute i naturen. Under utbildningen kommer du lära dig allt från grundträning och inlärning till hur du tar fram kursdeltagarens potential, mental träning för tävlingsföraren och hur du bygger ett framgångsrikt varumärke inom hundbranschen. En perfekt utbildning för dig som vill kombinera din hobby med ditt yrke!

Mer om våra utbildningar

Studier.se erbjuder flera olika typer av utbildningar, både för privatpersoner och företag. Vi erbjuder utbildningar i hela Sverige och från Sveriges bästa utbildningsanordnare. Tveka inte att höra av dig till oss för att få hjälp med att hitta en utbildning som passar just dig.

Fyll snabbt i formuläret så skickar vi upp till 5 förslag på ledarskapsutbildningar inom 2 timmar!